2009. július 21., kedd

Zenészportré - Frank Sinatra

Frank Sinatra amerikai énekes és Oscar-díjas színész a huszadik század egyik legnagyobb hatású előadóművésze és a showbusiness kiemelkedő szupersztárja volt. Tisztelői világszerte csak „A Hang” néven emlegetik.

Olasz bevándorlók egyetlen gyermekeként született az Egyesült Államokban 1915. december 12-én Francis Albert Sinatra. Tizenhat évesen felhagyott tanulmányaival és elhatározta, hogy az éneklésnek fog élni és sztár lesz. A ’30-as években tehetségkutató versenyt nyert és egy étterem zenekarának kíséretében énekelt.

Első lemezszerződését 1943 júniusában kötötte és innentől egyenes út vezetett a világhírnévhez. 1943 és 1952 között nyolcvanhat dalt vitt sikerre. Tinilányok és felnőttek egyaránt rajongtak érte. Telt házas koncertjei sikerét az érzelmes és magával ragadó előadásmódjának tulajdonítják, amit azóta sem tudott felülmúlni egyetlen utódja sem.

Frank Sinatra tehetségének sokszínűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy 1945-ben színészi karrierje is elkezdődött. Első szerepét a Horgonyokat fel című filmben kapta. Ezután következett A ház amelyben élek, ami meghozta első Oscar-díj jelölését. 1954-ben pedig a Most és mindörökké-ben nyújtott alakításáért legjobb férfi mellékszereplő kategóriában el is nyerte a neves kitüntetést.

Filmes karrierje mellett továbbra is foglalkozott a zenével, 1961-ben már a huszonharmadik lemeze jelent meg. 1965-ben a September Of My Years című dala Oscar-díjat nyert. Az albumot és a másik nagy slágert, az It Was A Very Good Year-t pedig több Grammy-díjjal is jutalmazták. Egy évvel később a Strangers In The Night című klasszikussá vált sláger összesen négy Grammy díjat hozott Frank Sinatrának. Pedig úgy nyilatkozott róla, hogy ez a dal az egyik legfélresikerültebb szerzeménye. Következő évben lányával, Nancy Sinatrával készített egy duett lemezt, aminek eredménye egyik leghíresebb dala, a Something stupid. 1968-ban pedig jött a szintén örökzöld My way, ami Paul Anka szerzeménye. Egy interjúban viccesen megjegyezte az énekes, hogy élete egyik legnagyobb hibája volt barátjának adni ezt a dalt.

Frank Sinatra nemcsak saját szerzeményeivel vált híressé, hanem mások slágereit is előszeretettel énekelte saját stílusához igazítva. Például az eredetileg Liza Minelli által énekelt New York, New York is az ő előadásában lett igazán világsiker.

Mindemellett Frank Sinatra fiatal tehetségek felkarolásával is foglalkozott. Különleges érzékkel tudta kiválasztani, hogy melyik dalban és kiben rejlik a siker lehetősége. Többek között Sammy Davis Jr. is az ő pártfogoltja volt.

Művészete mellett a vélt vagy valós maffia-kapcsolataitól és viharos magánéletétől is hangos volt a sajtó. Frank Sinatra először 1939-ben nősült meg. Nancy Barbarától született három gyermeke, Nancy, Frank és Tina, akik később a zenei pályán próbáltak érvényesülni. 1951-ben kötötte második házasságát a korszak egyik leghíresebb színésznőjével, Ava Gardnerrel, akivel hat évvel később elváltak. 1966-ban viszont újra nősülésre adta fejét Frank Sinatra, harmadik felesége Mia Farrow volt mindössze két év erejéig. 1976-ban Barbara Marx-ot vette el, aki mellett élete végéig kitartott. Négy feleségén kívül két jegyessel is büszkélkedhetett Frank Sinatra: Humphrey Bogart özvegyének, Lauren Bacallnak és Juliet Prowse dél-afrikai színésznőnek is megkérte a kezét.

Frank Sinatra első ízben 1971-ben jelentette be, hogy visszavonul. Két évvel később viszont újabb lemezzel jelentkezett Ol’ Blue Eyes Is Back (Az öreg kék szemek visszatértek) címmel. 1985-ben Ronald Reagentől átvette a Szabadság Elnöki Érme elnevezésű kitüntetést. 1989-ben pedig Liza Minellivel és Sammy Davis Jr.-ral világkörüli turnéra indult. Nyolcvanadik születésnapján nagyszabású ünnepséget szerveztek neki barátai, munkatársai és tisztelői. Ez volt az utolsó nyilvános szereplése. Az énekes három év múlva, 1998. május 14-én halt meg szívrohamban.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates