2009. szeptember 24., csütörtök

Színészportré - Mahó Andrea

Mahó Andrea 1979. február 21-én született Salgótarjánban. Fiatal korában több szavalóversenyen is részt vett nagy sikerrel. Hangjára többen felfigyeltek, osztálytársai szerint egy egérkét szinkronizálhatott volna. A szakközépiskola után szinkronszínész-képzőbe is jelentkezett. Tanára javaslatára elkezdte képeztetni a hangját, és a mai napig énektanárhoz jár. A szinkron tanulmányok után a Gór Nagy Mária Színitanoda következett.

A tanoda után szétküldte életrajzát az ország színházainak, de csak a Győri Nemzeti Színháztól kapott visszajelzést. Szigorú meghallgatások után felvették és számos szerepet játszhatott el. Elsőnek egy prózai szereppel lépett színpadra , ezután jött az első énekes szerep a Nyomorultakban. Cosette-et alakította és innentől megállíthatatlanul haladt előre a siker útján.A következő évben már az Operettszínház is felfigyelt rá és főszerepet kapott a West Side Story Maria-jaként. A Mosoly országa című darabban lehetősége volt, hogy megmutathassa, nemcsak musicalekben állja meg a helyét. Ezután elnyerte Webbertől Az Operaház Fantomjában Christine szerepét. Andinak ez hozta az igazi sikert. A bemutató után a Madách Színház kiadta Az Operaház fantomja magyar cd változatát is melyen Mahó Andrea énekel.

2003-ban az Operettszínház bemutatta a Rómeó és Júlia sikerdarabot melyben második szereposztásban játszhatta el Júliát, és ismét egy operettben is, a Mária főhadnagyban kapott főszerepet. Valamint ebben az időszakban debütált Győrött a Leányvásárban Lucy szerepében.

Első szakmai elismerését is megkapta: 2003-ban az Év Musical énekese lett (eMeRTon díj). 2005-ben újabb Webber darab érkezett Magyarországra Volt egyszer egy csapat címmel, ebben a főhősnő Mary szerepét játszhatta el. A bemutató után egy évvel a Madách Színház elkészítette a darab magyar cd-jét, melyen Andi énekel. Az Operettszínházban szintén kapott egy új szerepet, a Szépség és a Szörnyeteg című musicalben Belle-t játszhatta el. Győrben a Büszkeség és Balítélet cimű darabban Jane szerepét kapta meg, valamint a Chicagoban Roxie-ként debütált. 2008-ban megkapta a Madách Színházban játszott Anna Karenina című musicaloperában Kitty szerepét,valamint ismét játszhatott a Győri Nemzeti Színházban a Hegedűs a háztetőn című darabban és főszereplőt formálta meg a Pinokkió című zenés előadásban.

2008 őszén a Művészetek Palotájában Andrew Lloyd Webber 60 születésnapjának tiszteletére egy koncertet adott elő a Madách Színház, melyben Andi is közreműködött. Andinak az elmúlt pár esztendőben két szólólemeze is napvilágot látott. A Más lesz a holnap Andrew Lloyd Webber dalokat dolgoz fel, a Jó reggelt napfényen pedig sokféle musicalből hallhatunk válogatást.

Személy szerint Andi lemezeit nagyon szeretem, remélem jön folytatás is. A Webberes válogatás után azt hittem, hogy ennél már nem lehet jobb musical lemezt csinálni, de a Jó reggelt napfény még ezt is túlszárnyalta. Kellemes hangzású dalok egy gyönyörű hanggal előadva – ezt várhatjuk, ha megvesszük Andi bármelyik lemezét.

Azon kívül, hogy rendszeresen hallgatom Andi CD-it, színházban is kifejezetten örülök, ha láthatom. Eddig háromszor volt szerencsém hozzá: Az Operaház Fantomjában, a Volt egyszer egy csapatban és az Anna Kareninában. (Ezekről a darabokról és Andiról már korábbi kritikáimban megemlékeztem itt, itt és itt.) Andi szerepköre elég egyértelmű, hiszen a karakteres hangja és a kislányos bája meghatározza. Eddig bármilyen darabban láttam, mindenhol lenyűgözött és kifejezetten szimpatikusnak találtam ezt a Mahó Andi-jelenséget. Hallottam olyanról, hogy van akit irritál vagy idegesít a hangja és a játéka, de afelől senkinek nem lehet kétsége, hogy óriási tehetség. Hiszen Andrew Lloyd Webber személyesen gratulált neki a Fantom premier után és érdeklődött, milyen az angol nyelvtudása, mert ő Londonban nem-igen talál ennyire tehetséges színészeket. Ehhez én már csak annyit tennék hozzá, hogy remélem sok szép szerepben láthatom még és legalább olyan jó lemezeket csinál, mint a korábbiak.

Zárásképpen gyűjtöttem ide pár videót, amit érdemes megnézni:
Fantom részlet Homonnay Zsolttal
Amigos para siempre Csengeri Attilával
Nagy utazás Miller Zoltánnal

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Tegnapi napon láttam Kaposváron a West Side Story-t,Andi főszereplésével. Egyrészről óriási élmény volt látni,hallani ezt a csodálatos egyéniséget. Másrészt viszont őrült kontraszt volt közte és a tehetségtelen szereplőkből kialakított produkcióban! Ebben a darabban sajnos nem jött ki teljesen az amit Ő tud,részben a rendezésnek,részben a darab jellegéből fakadóan. Azok akik ellátogattak az előadásra,úgy térhettek haza mégis,Mahó Andrea megmentette a darabot!
Kivételes szerencsémnek tudom be,hogy én személyesen is ismerhetem.

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates