2009. november 14., szombat

Mázs és más hírek

Jöjjön pár hír az Operettszínház tájáról!



Egy nagyon olasz, nagyon MÁZS Lucheni...
2009-10-10

Életében csak egyszer izgult annyira Mészáros Árpád Zsolt, mint pénteken este, amikor Lucheniként debütált az immár 13 éve hatalmas sikerrel futó Elisabeth-ben a Budapesti Operettszínházban.

Nagyon nehéz és intenzív próbaidőszakon van túl Mészáros Árpád Zsolt, hiszen ezúttal nem voltak hónapjai - mint egy premier előtt -, hogy felépítse, kidolgozza a figurát, megismerje a szituációkat, betanulja a színpadi mozgást, a dalokat, a táncokat. Ráadásul az Elisabeth Luchenije gyakorlatilag egymaga viszi hátán az egész darabot. "Az általam megformált negatív, a nézőkkel sokszor összekacsintó hős igazából a mesélő, aki végig színpadon van, s rengeteg a szövege, de összefüggő dalai nincsenek, a Giccs című szólót leszámítva. Az összes többi megszólalás mind partnerekhez kötött, ezért volt nagyon nehéz úgy bepróbálni az előadást, hogy a többiekkel csak az utolsó héten találkoztam. Másfél hónapig tanultam a járásokat, a dalokat, a táncokat a játékmester, a rendezőasszisztens és egy DVD-lejátszó segítségével. Hetekig ugyanaz a két ember jelzett mellettem minden szerepet.."Szerencsére azonban ez a munkamódszer nem volt idegen számára, hiszen hat évvel ezelőtt a Mozart! című musicalbe - mely szintén Lévay Szilveszter és Michael Kunze műve - egy hét alatt ugrott be, s akkor is csak az utolsó nap találkozott a színészkollégákkal. A különbség annyi, hogy akkor gyakorlatilag egy új produkcióba, most viszont egy kultuszelőadásba állt be.

"Az volt a kihívás, hogy az Elisabeth-be miként tudok úgy új színt belecsempészni, hogy nagyon nem csinálhatok mást, mint amit a számomra etalonnak számító kollégától, Földes Tamástól láttam. Igazából nem szerepet formáltam, hanem adott kereteken belül kidolgoztam egy újfajta Lucheni-t, aki - úgy vélem -, nagyon olasz és egyben nagyon MÁZS-os lett. Próbáltam a délies mentalitást és lendületet átvenni hanghordozásban, gesztusokban - saját temperamentummal fűszerezve. Aminek eleinte az lett az eredménye, hogy sokszor hadartam, és összeakadt a nyelvem. De a próbák alatt ez szépen letisztult. S, bevallom, az utolsó héten nem bírtam ki, megnéztem a Kamarás Máté barátomtól kapott osztrák előadás felvételét is, nagyon megragadott Serkan Kaya, a bécsi kolléga játéka is."

Sikere egyértelmű volt pénteken este. Bár Mészáros Árpád Zsolt nem tagadja, talán csak a példaképével, Gianni Morandival közös koncertje előtt izgult annyira, mint most. "S a párhuzam azért is érdekes, mert a musicalirodalomban nekem az Elisabeth jelentette azt, amit a szakmai életben Gianni. Ez volt az álomprodukció, amiben nagyon szerettem volna részt venni. 13 évvel ezelőtt az Elisabeth zenéjére festettem ki az első legénylakásomat Nyíregyházán. Katartikus élmény volt most ebben az előadásban fellépni. Ugyanúgy készültem rá, mint a Mozart!-ra, ahol van egy babonám: mielőtt felmegy a függöny, egy picit félrevonulok és magamban elmélkedem, saját Istenemhez imádkozva. Ez most sem volt másként: szükségem volt pár perc nyugalomra és arra, hogy lejátszhassam az első jeleneteket az agyamban. Ilyenkor már nem szeretek beszélgetni senkivel, meg kell várnom, amíg túl vagyok az első drukkon. A szünetben, amikor jelezték a kollégáim, hogy jól megy az előadás, egy kicsit megnyugodtam és magabiztosabbá váltam. Az eufórikus boldogság akkor tört rám, amikor a vasfüggöny is leereszkedett a tapsrend végén. Nagyon jól esett, hogy a direktor úr, az Elisabeth rendezője, Kerényi Miklós Gábor- KERO® végig velem volt az előadás alatt, instrukciókkal látott el a szünetben, majd személyesen jött fel gratulálni az öltözőmbe…"

Az ünneplés tehát nem maradt el, a barátok is jelent voltak, de az élet nem áll meg, Mészáros Árpád Zsolt gőzerővel dolgozik tovább. November elején jelenik meg Szédült Világ címmel új lemeze. "Ez lesz eddigi legőszintébb albumom, amin a lelkem legmélyebb bugyraiban rejlő gondolatok hallhatók: vallok a dalaimban szeretetről, szerelemről, halálról, féltékenységről, valamint írtam Bendegúz fiamnak is egy számot. A feléneklések alatt mindig hároméves Rózsa lányom volt, aki "előénekelt" nekem, így az ő érdeme is ez a lemez… Az Operettszínházban pedig nagyon várom az újabb Lévay-Kunze mű, a Rebecca-A Manderley-ház asszonya próbáit, melyben Jack Fawell szerepét játszom Béres Attila rendezésében. A Mozart! és most az Elisabeth sikeréből kiindulva a szerzőpáros már szinte a kabalám, akikhez egyre inkább ragaszkodom…"




Három CD az Operettszínház sztárjaitól!
2009.10.31

Három CD, illetve három dedikálás a Budapesti Operettszínház sztárjaitól... Egy igazi karácsonyi album Bereczki Zoltántól és Szinetár Dórától, egy operett-örökzöldeket tartalmazó lemez Peller Károlytól, illetve Mészáros Árpád Zsolt pop-rock korongja.


Már kapható a Budapesti Operettszínház Operett Shopjában Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra Duett Karácsony című albuma (Universal Music), mely nemcsak méltó folytatása lehet a dupla platinalemezes Musical Duett-nek, de az ünnepek legnagyobb kedvencévé válhat! A páros a legnagyobb amerikai karácsonyi slágereket vezeti elő magyar nyelven, élő zenekarral, olyan dalokat, mint a Let It Snow, a Santa Baby, a Jingle Bells, az I'll Be Home For Christmas, a Have Yourself A Merry Little Christmas, a Santa Claus Is Coming To Town és az All I Want For Christmas. A magyar szövegeket nem kisebb neveknek szerezték, mint Müller Péter Sziámi, Galambos Attila és Orbán Tamás, de nem szabad megfeledkezni a saját dalokról sem, melyeket Rakonczai Viktor írt, és a páros életében kulcsfontosságúak, hiszen most először jelentkeznek saját anyaggal. Ezek közül az első kiemelt dal, melyhez videoklip is készül, az Ajándék, ami a közelgő ünnepek legnagyobb slágere lehet.

Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán 2009. november 13-án dedikálja legújabb albumát a Budapesti Operettszínházban, az Elisabeth előadása után!

November közepén pedig jön Peller Károly EZ OPERETT! című CD-je (Alexandra Records). A Budapesti Operettszínház táncos-komikusa a legnépszerűbb operett-slágereket vette fel, melyek felét kolléganőivel, Kalocsai Zsuzsával, Oszvald Marikával, Fischl Mónikával, Kékkovács Marával, Szendy Szilvivel, Bódi Barbarával és Peller Annával szólaltatja meg. Az albumnak több különlegessége is van: az énekes-színész kilép megszokott szerepköréből, s bonvivánok által énekelt sikerszámokat (Hej, cigány…, Emlékszel még?) is megszólaltat, másrészt több olyan dalt is előad (Egy rózsaszál szebben beszél…, Darumadár fenn az égen…, Gerbeaud-dal), melyek eddig nem szerepeltek repertoárján. Természetesen a lemezről nem hiányoznak az állandó sikerszámok sem (Jaj, lányok nélkül élni…, Te, rongyos élet…, Kislány, vigyázz!, Szép város Kolozsvár…, Éjjel az Omnibusz tetején…, Cintányéros cudar világ…).

Peller Károly kolléganőivel november 22-én dedikálja az EZ OPERETT! című albumot a Budapesti Operettszínházban, A Csárdáskirálynő előadása után, illetve december 9-én lemezbemutató koncertet is tart a Thália Színházban!

Szédült világ címmel ugyancsak november közepétől kapható Mészáros Árpád Zsolt, vagyis MÁZS albuma (Sony Music) az Operett Shopban. A művészt eddig a közönség ismerhette Benvolióként a Rómeó és Júliából, Wolfgangként a Mozart!-ból, Andrásként a Menyasszonytáncból, Kuncz Feriként az Abigélből, az egyik Oltári srácként, vagy az Ibusár Kleisermann Mihályaként és Lucheniként az Elisabeth-ből, vagyis főként a musicalek világa állt hozzá közel, de most egy másik oldaláról mutatkozik be. A pop, a rock világába kalauzol el minket saját dalaival, saját érzéseivel Szédült Világ című albumával.

Mészáros Árpád Zsolt december 8-án dedikálja a lemezt a Budapesti Operettszínházban, a Mozart! előadása után!



Továbbá, (számomra érthetetlen módon maradt ki az előbbi felsorolásból az Operettszínház honlapján) megjelent ez időben egy negyedik musicalcsillag lemeze is.


Örökre szépek – mese és rajzfilmslágerek

Október 30-tól a boltokban! Mese és rajzfilmslágerek Siménfalvy Ágota és Farkas Gábor előadásában.

Mese, mese, mese! Hol jazz, hol ragtime, hol latin. Modern hangzás, igazán mesebeli hangulattal az egész családnak. A lemez azért született, hogy közös családi szórakozás legyen. A jól ismert dalok felidézik a szülők gyerekkori emlékeit is, így remélhetőleg együtt hallgatják majd gyermekeikkel. Az albumon megtalálható klasszikus magyar rajzfilmsláger (a Süsü, a Hófehér vagy a Macskafogó című filmekből) éppúgy, mint Walt Disney (Bűbáj, Dzsungel könyve, Csipkerózsika) betétdal. Immár örökzöldnek számító színpadi musical sikerek dallamai is felcsendülnek: a Padlás, a Kölyök vagy a Dr.Bubó című darabokból.

Az előadók:Siménfalvy Ágota a Budapesti Operettszínház vezető musicalszínésznője, jelenleg több futó darab főszereplője: Menyasszonytánc, Abigél és egy kultdarab, az Ibusár.Olyan gyerekeknek szóló darabokban is láthatták, mint a Muzsika hangja vagy A Szépség és a Szörnyeteg. Ágota elmondása szerint hatalmas élmény gyerekeknek játszani, de tán még fantasztikusabb gyerekekkel együtt létezni a színpadon. A nézők a TV képernyőjéről is jól ismerhetik, a TV2 „Jóban-Rosszban” c. sorozatának volt hosszú ideig meghatározó szereplője.

Farkas Gábor Gábriel a showbiznisz Jolly Jokere, Konferanszié volt a Moulin Rougeban és a Kabaré c. darabban, számos önálló estje volt, legfrissebb egy Frank Sinatra öszzeállítás. Színpadra lép többek között a Vámpírok Bálja c. musicalben és ő az MTV közeljövőben induló Szenes Iván sorozatának házigazdája.

Az albumon a következő művekből hallhatók dalok:
Padlás, Macskafogó, Kis hableány, Rózsaszín párduc, Pocahontas, Dr.Bubó, A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak; Csipkerózsika, Dzsungel könyve, Süsü, a sárkány; Hófehér, Irány Eldorádó, A kölyök, Bűbáj, 101 kiskutya


Mesés gyerekkori emlékek CD-n - Metropol interjú Siménfalvy Ágotával


Ki ne szeretné az olyan, mára klasszikussá vált meséket, rajzfilmeket, mint a Macskafogó, a Süsü, a sárkány, a Kis hableány és a Csipkerózsika? Ráadá­sul ezeknek a meséknek nemcsak a történetét, a karaktereit kedveljük, hanem a legtöbb esetben a rajzfilmek zenéjét is. Így van ezzel Simén­fal­vy Ágota és Farkas Gábor Gábriel is, akik összeszedték egy csokorba kedvenceiket, és ezeket egy CD-n megosztják a közönséggel is. Mindkét énekes a zenés színházak világának ismert és közkedvelt művésze, így a műfaj nem áll tőlük távol. Az Örök­re szépek – Mese és rajzfilmslágerek című kiadvány kapcsán Siménfalvy Ágotával beszélgettünk.

Ennyire szeretik a meséket?
– A főiskola után a zenés színészi pályámat rögtön egy gyerekeknek szóló musicallel, a Muzsika hangjával kezdtem a Kerényi Mik­lós Gábor által igazgatott Budapesti Operettszín­házban. Noha ez nem egy klasszikus mesemusical, ren­geteg gyerekszereplővel játszottam együtt, és ez azóta is valahogy végigkíséri az életemet. Nagyon sokat járok gyerekközönséghez fellépni. De a CD ötlete nem tőlem jött, hanem Perjés Já­nostól, a lemez producerétől származik, aki látott fellépni, és utána kérdezte meg, hogy mit szólnék az ötlethez. Már régóta szerettem volna magam megmutatni a zenés színpadon túl egy lemezen is, így nagyon örültem a kezdeményezésnek.
Vegyesen szerepelnek a kiadványon magyar és külföldi rajzfilmek zenéi, illetve musicalek betétdalai.
Hogyan állt össze a dallista?
– Gáborral elkezdtük a kedvenceinket összeírni, majd lemorzsolódtak azok a dalok, amelyek nem kellett, hogy rákerüljenek a lemezre. Disney-t nagyon szerettünk volna, hogy legyen rajta, mert azt Gábor is és én is nagyon szeretjük.
Ha egyetlenegy mesét kellene kedvenceként megneveznie, melyik lenne az? Rá tud vágni rögtön egyet?
– A Macskafogó. Bár ez felnőttként lett a kedvencem. Gyerekként a Csip­kerózsika volt az, amelyiket nagyon szerettem.Minden szám jó néhány éve született meséből került ki.
Ennyire nem jók a mai rajzfilmek és mesék, hogy azok között nem lehetett találni?
– Ez nem így van. A CD a mi kettőnk szívéhez szóló dalokból született meg, ami a mi gyerekkori élményeinkből adódik. De szerepel a lemezen frissebb dal is, hiszen a Bűbáj például nem egy régi, csupán két-három éves film. Ez alkalommal azonban minket nagyon érdekelt, hogyan lehet a régi mesék zenéjét felfrissíteni és mai hangzású melódiákká varázsolni. Azért is választottuk az Örökre szépeket címadó dalnak, hogy ezzel is utaljunk e szerzemények örök-életűségére.
Említette, hogy stúdióban lemezre énekelni nehezebb, mint színpadon, éppen ezért egy kicsit tartott tőle. Mennyivel volt nehezebb?
– Sokkal. Nem a technikai dolgok és a helyszín miatt, hanem mert hozzászoktam a közönséghez. Itt nem volt azonnali visszajelzés. Furcsa volt az is, hogy eddig, amikor CD-re énekeltem egy-egy darab dalait, akkor az egy elpróbált, rendező által felépített karakter száma volt, amelyet esténként énekelek. Itt viszont a gyerekkoromba kellett visszahelyeznem magamat, és minden szerzeménynél más figura lelkületét kellett megérezni.
Mennyiben más gyerekkö­zön­ségnek játszani, mintfelnőtteknek?
– Teljesen más. A kicsik nagyon nyitottak. A gyerekeknek őszinte, egy az egyben reakcióik vannak. Ha valami nem tetszik nekik, rögtön reagálnak.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én megvettem a cd-t és nagyon tetszik! Már vagy 20x végighallgattam. Van rajta gyors-lassú, vicces-komoly, régi-új, mese-musical, magyar-külföldi, tehát nagyjából minden korosztálynak tudom ajánlani. Gábor és Ágota hangját is csak dícsérni tudom, külön-külön és együtt is gyönyörűen szólnak! Aki teheti hallgassa meg!

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates