2010. március 31., szerda

Ernest Hemingway: Akiért a harang szól

„Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens egy része, a szárazföld egy darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól” - John Donne.

A fenti idézet Ernest Hemingway Akiért a harang szól című regényének mottója. Ezt megelőző könyvében, a Gazdagok és szépekben az alábbi gondolatot fogalmazta meg: „Így vagy úgy, egy embernek önmagában semmi esélye sincs.” Tulajdonképpen az Akiért a harang szól üzenete is lehetne ez a mondat. A regény a spanyol polgárháború idején játszódik, amit maga Hemingway is személyesen megtapasztalt. A főhős, Robert Jordan, egy montanai nyelvtanár, aki katonaként próbálja megtalálni önmagát. Feladata, hogy a háború sújtotta Spanyolországban partizánokkal szövetkezve felrobbantson egy hidat. A regény háromnapos időtartama alatt Robert Jordan egy teljes emberöltő tapasztalatait gyűjti össze barátsággal, szerelemmel fűszerezve és a halállal szembenézve.

Az Akiért a harang szólban minden megtalálható, amiért Hemingway a halhatatlan írók társaságába emelkedett. A kritikusok mindig is elismerően nyilatkoznak Hemingway stílusáról: annyira szűkszavúan ír, hogy minden mondatnak megvan a saját jelentősége, ám a történet mégis annyira feszültséggel teli, hogy az olvasó egyszerűen nem tudja letenni a könyvet.

Az Akiért a harang szólt több síkon lehet értelmezni. Aki egy gyönyörű szerelmes történetre vágyik, az keresve sem találhatna ennél megfelelőbb olvasmányt. A regényben sokat beszélnek magukról az érzelmekről, akárcsak a következő kiragadott részletben: „különben, ne kicsinyeld le azt az érzést, hogy szeretsz-e valakit. Kevés emberrel esett meg az a szerencse, hogy megszeretett valakit. Te eddig nem ismerted a szerelmet, most meg az öledbe hullt. Mindegy, hogy holnapig vagy holnaputánig vagy életed végéig tart ez az érzés Maríával, mindenképp a legnagyobb dolog, ami az emberrel történhetik. Mindig lesznek emberek, akik azt hiszik, hogy nincs szerelem, mert ők nem ismerték meg. Te azonban megismerted, légy boldog vele, még ha meg is kell halnod holnap.”

Aki magát az emberi természetet szeretné jobban megérteni, annak sem kell csalódnia. Ha olvasunk a sorok között, igen sok bölcsességgel lehetünk gazdagabbak. Íme, egy a sok közül: „Kinek könnyebb vajon? Annak, aki hisz Istenben, vagy annak, aki félvállról veszi az egészet? A hit bátorít, mi azonban tudjuk, hogy nincs mitől félnünk. Csak akkor rossz a halál, ha elmulaszt valamit az ember. Csak akkor rossz, ha soká tart, s annyira fáj, hogy az ember elveszti a méltóságát.”

Annyi bizonyos: aki elolvasta az Akiért a harang szólt, nem fogja egy hamar elfelejteni. Hiszen Hemingway egy igazi zseni volt, aki gondoskodott róla, hogy olvasója egy nagy adag útravalót kapjon az élethez, miután befejezte az Akiért a harang szólt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates