2010. április 10., szombat

Frances Ford Coppola - portré

Hetvenegyedik születésnapját ünnepelte minap a híres rendező, Francis Ford Coppola. Legnagyobb filmjeivel, mint a Keresztapa trilógia vagy az Apokalipszis most, már életében legendává vált.

Francis Ford Coppola Detroitban született 1939. április 7-én, de New York-ban nőtt fel. Édesapja zeneszerző, aki a Keresztapa első részében zongoristát alakított, de a filmzene komponálásában is részt vett. Coppola édesanyja színésznő volt. Ilyen családi háttérrel nem meglepő, hogy Coppola dráma tagozaton szerzett diplomát és a filmezés felé orientálódott.

Első önálló filmjét 1963-ban készítette Dementia 13 címmel. Hat év múlva a mai napig egyik legjobb barátjával és kollégájával, George Lucassal egy független filmgyártó céget alapított. Együttműködésükből sok film és elismerés született. Emellett közös erővel igyekeztek támogatni a fiatal tehetségeket is.

Coppola 1972-ben készítette a legendás Keresztapa trilógia első részét. A film kultuszművé vált, számtalan díjat (többek között a legjobb filmnek járó Oscar-díjat) nyert. Két évvel később pedig jött a folytatás, a Keresztapa II. Ez a produkció mind anyagilag, mind szakmailag túlszárnyalta az első rész sikerét. A film összesen hat Oscar-díjban részesült, ebből Coppola forgatókönyvíró, rendező és produceri tevékenységéért is hazavitte az arany szobrocskát.

Ezután Coppola megkezdte legnagyobbszabású filmje, az Apokalipszis most előkészületeit. Nagy fába vágta fejszéjét, mivel Coppolla anyagilag és lelkileg is majdnem belerokkant a méregdrága produkció elkészítésébe. Ugyanis az ekkor harminchat éves Martin Sheen egy jelenet közben szívrohamot kapott és újra kellett éleszteni. De pár hét múlva saját felelősségére visszatért. Marlon Brando magánéleti válsága miatt felkészületlenül és meghízva érkezett, ami ugyancsak nem könnyítette meg Coppola munkáját. Az eredendően tizenhat hetes munkából kilenc hónap lett. A forgatás viszontagságairól több könyv és egy dokumentumfilm is készült.

Az Apokalipszis most 1979-ben került mozikba és óriási siker, nemcsak lett a nézettség alapján. A Cannes-i Arany Pálmát ítélték neki a kritikusok, és Coppola karrierjének csúcspontjaként emlegetik a mai napig. A vietnami háború túlélői is elégedettek voltak, mivel véleményük szerint élethűen jeleníti meg az akkori valóságot.Mindenesetre az Apokalipszis most annyira megviselte Coppolát, hogy innentől leginkább producerként tevékenykedett és megtört eredeti lendülete. 1986-ban a fia huszonkét évesen életét vesztette egy hajóbalesetben, amely szintén rányomta bélyegét alkotói tevékenységére. Aztán 1990-ben készítette el a Keresztapa trilógia befejező epizódját, amellyel újra megmutatott valamit korábbi kifinomult stílusából.

Coppola segítette unokaöccse, Nicolas Cage karrierjét. Lányából, Sofiából apja nyomdokaiba lépve rendező, forgatókönyvíró és producer lett. George Lucas, Steven Spielberg, Martin Scorsese mellett Francis Ford Coppola is azok közé a nagy amerikai rendezők közé tartozik, akiknek tehetsége és merészsége alapjaiban meghatározta a huszadik század második felének filmművészetét.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates