2010. május 24., hétfő

Becstelen brigantyk - a könyv

A tavalyi filmdömping abszolút nyertese számomra a Becstelen brigantyk. Nem feltétlenül vagyok nagy rajongója Tarantino alkotásainak, pl. a Ponyvaregényt eddig nem sikerült megszeretni, Kill Billel is csak egyszer látott, köszönőviszonyban vagyok – de ez a Brigantyk nagyon ütősre sikeredett. Nem volt kérdés ezek után, hogy a hozzákapcsolódó könyvet is elolvasom, ami nem más, mint Quentin Tarantino keze munkája és a film forgatókönyve.


Ez a 260 oldalas szösszenet kb. ugyanannyi időt vesz igénybe, mint a film megtekintése: hiszen az elhangzott párbeszédek öltenek betűformát 1-2 olyan kiegészítéssel, hogy éppen mit fog venni itt meg ott a kamera. Egy-két újdonságot, kiegészítést is megtudhatunk a filmhez képest: megismerhetjük pl. a medve-zsidó és baseball ütőjének megható történetét. Amúgy meg ugyanolyan olvasmányos, mint amennyire abbahagyhatatlan a film nézése. Az már más kérdés, mennyivel szolgál többel a mozgóképes élményhez viszonyítva: szerintem teljesen egyenértékű mindkettő – hiszen szorosan kapcsolódnak is egymáshoz.

A könyv nagyon dizájnos: festék pacásnak tűnik, olyan, mint írógéppel pötyögték volna be és meghagyták a belső lapokon a könyv összefűzéséhez szükséges kis körök helyét. A 260 oldalhoz képest elég vastag papírra nyomtatták – gondolom, hogy úgy tűnjön megéri azt a 2000-2500 Ft-ot. Rajongóknak sztem mindenképpen kötelező beszerezni, aki meg csak a könyvesboltok polcain találkozik vele először, biztos gondolkodóba esik érdemes-e megvenni. Elsőként ajánlanám mindenkinek a filmet, ahol immáron kijelenthető, Oscar-díjas alakítást is felvonultat, továbbá Brad Pitt angolja is hagy némi kívánnivalót maga után. Ha a történet bejött, jöhet a forgatókönyv is: érdekes élmény a látottakat leírva átélni. Nyilván ilyenkor már van az embernek a fejében néhány emlékfoszlány, hogyan is fest mindez a filmvásznon – de így is kifejezetten szórakoztató, bizton állíthatom.



A Becstelen brigantyk a nevével és a róla közkeletű elképzelésekkel ellentétben egy alternatív második világháborús felfogást mutat be, a humor áll a középpontjában, nem a történelemgyalázás és ilyesmik – amiket egy-két helyen olvasni lehet róla. Szokták mondani, hogy a humor intelligencia kérdése: azt hiszem, a Becstelen brigantyk esetében tökéletesen igaz a mondás.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates