2010. május 6., csütörtök

Napóleon rejtélyes halála

„A halál semmiség, de legyőzetve élni annyi, mint mindennap meghalni” - írta egy levelében Bonaparte Napóleon, aki 1821. május 5-én a mai napig tisztázatlan körülmények között hunyt el.

Napóleon személyében a történelem egy olyan egyéniségét ismerhettük meg, akivel több százezer könyv foglalkozik és több csatában vett részt, mint Nagy Sándor, Hannibál és Julius Caesar együttvéve. Már kortársai is zseninek tartották, akit csak imádni vagy gyűlölni lehetett. Az utókor is jól ismeri, kalandos élete és nagy visszatérései a történelemkönyvet legizgalmasabb epizódjai. Napóleon életét kultusz övezi és ehhez jócskán hozzájárulnak halálának zavaros körülményei.

Több elmélet látott arról napvilágot, hogyan vesztette életét Szent Ilona szigetén Franciaország egykori császára. A legtöbb életrajzíró által elfogadott verzió szerint Napóleon örökletes gyomorrákban halt meg. A feltevést alátámasztja, hogy édesapja és egyik nővére is e kór áldozata lett. A feljegyzések szerint maga Napóleon is gyanakodott erre élete utolsó hónapjaiban gyomorbántalmai miatt.

Ezt a teóriát több oldalról cáfolni lehet. Elsőként azzal, hogy viták tárgya, hogy ki volt Napóleon édesapja. Felvetődött a család közeli barátjának neve is, és ha ez így van, akkor nem beszélhetünk örökletes gyomorrákról. Másodszor: Napóleon élete végén jelentős túlsúllyal bírt és ilyen betegségtől fogyni szoktak, nem hízni a betegek. Harmadszor: Napóleon panaszai 1816-ban kezdődtek és öt év alatt annyira kiterjedtnek kellett volna lenni a ráknak, hogy a boncolásnál észreveszik az elváltozást. Erről viszont szó sem volt a boncolási jegyzőkönyvben.

A második lehetőség az arzénmérgezés. Az arzén színtelen, szagtalan, íztelen por, ételbe vagy borba könnyű elvegyíteni. Az első bizonyíték emellett Napóleon végrendeletében áll: „Idő előtt halok meg, az angol oligarchia és felbérelt merénylői gyilkoltak meg.” Ben Weider és John Harry Fournier könyvet írt Napóleon mérgezéséről. Két fázist különböztettek meg: a kozmetikait, ahol lassanként juttattak arzént a szervezetébe és a halálosat, amikor már nagy adagot kapott és pár nap alatt meghalt tőle. Az arzénmérgezésnek harmincnégy ismert tünete van, amiből harmincat azonosítani tudtak Napóleonnál a leírások alapján.

Ezt az elméletet csak a hivatalos boncolás cáfolja meg. Ott ugyanis májnagyobbodást vettek észre és a gyomor elüszkösödésével magyarázták a halál beálltának okát. Mindenesetre a boncolást végző orvos pályafutása alatt nem sokszor találkozott mérgezéses esetekkel, és ha kifejezetten nem kereste ennek okait, akkor nehéz lenne napjainkban ezt beazonosítani.

1962-ben egy svájci textilgyáros felajánlotta kutatóknak a birtokában lévő Napóleon hajtincset, ami a Szent Ilona szigeti borbély hagyatékából származott. A hajszálakból egyértelműen kimutatható az arzén jelenléte, sőt az is, hogyan fokozódott jelenléte Napóleon szervezetében. A mérgezéssel kapcsolatban olyan feltevések is napvilágot láttak, hogy arzéntartalmú festék volt a falakon, mérgezett volt az ivóvíz vagy a hajápoló-kozmetikumokban volt sok káros anyag. Így viszont az a kérdés: miért csak Napóleon halt ebbe bele?

Bár a hivatalos verzió továbbra is az örökletes gyomorrák, a tudomány mai állása alapján az arzénmérgezés és a halált kiváltó ciánmérgezés tűnik a legvalószínűbbnek. Az viszont biztos, hogy Napóleon utolsó szavai a következők voltak: „Franciaország… a hadsereg… előörs…” Mikor örökre behunyta szemét, a marengói győztes csatában viselt kabátjával takarták le a halottat.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

xDD

Névtelen írta...

Köszönöm ez sokat segitet az előadásomban.

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates