2010. május 24., hétfő

1995. július 14-én nyitották meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot, aminek egyik legfőbb látványossága Feszty Árpád A magyarok bejövetele című körképe.

A körkép műfaját a XVII. század környékén Robert Baker brit festőművész szabadalmaztatta. Lényege, hogy egy végtelenített, kör alakú vászonra festette a képet, melynek középpontjában állva a néző az ábrázolt táj vagy esemény részesének érezheti magát. Ezt az érzést fokozza a festmény és a néző közé épített előtér, amely egy terepasztalhoz hasonlóan összemossa a valóságot a képpel.



Feszty Árpád és körképe története tulajdonképpen 1891-ben, Párizsban kezdődött. A festőművész megnézte Detaille és Neuville kör alakú panorámaképét, a Napóleoni csatát. Akkora hatással volt rá a kép, hogy elhatározta, ő is készít egy ehhez hasonlót. Méghozzá a bibliai özönvíz történetét dolgozza fel. Apósa, Jókai Mór rábeszélte, hogy inkább a magyarok bejövetelét vigye vászonra, mivel közeledik a millenium éve.

Feszty a körkép témájának tanulmányozása végett elutazott a Vereckei-hágóhoz. Hazatérése után nekilátott nagyszabású munkájának, amelyben több festő is segítségére sietett. Négy éven keresztül készült a körkép, amit a nagyközönség a 1894. május 13-án láthatott először a Szépművészeti Múzeum helyén álló üvegkupolás épületben kapott helyet. Óriási közönség volt kíváncsi a képre, amely a maga százhúsz méteres hosszúságával, tizenöt méteres magasságával és a közel kétezer emberalak megjelenítésével egyszerűen lenyűgözte a látogatókat.



A vásznat később lebontották és Londonba szállították a Világkiállításra, ahonnan csak 1909-ben hozták vissza Budapestre. Mivel az épülő Szépművészeti Múzeum már elfoglalta a körkép eredeti helyét, így egy ideiglenes fa épületbe került a városligeti mutatványos bódék szomszédságába. Itt áll egészen a második világháború végéig, amikor egy gyújtóbomba zuhant rá és súlyosan megsebesítette a körképet. 1945. nyarán a megmaradt vásznat nyolc méteres csíkokra darabolták, fahengerekre göngyölték és raktárba szállították.

A tárolás is sokat rontott az amúgy is sérült körkép állapotán, melynek restaurálási folyamatai az 1970-es években kezdődtek. Ugyanis határozat született az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark építéséről, amelynek fő attrakciója a Feszty-körkép lenne. Ám 1979-ben leálltak a munkálatok. 1991-ben viszont egy lengyel restaurátorcsoport elvállalta a helyreállítást. Egy nemzetközi szakértő bizottság felügyelete mellett végezték munkájukat. A hiányzó képrészeket a Feszty család által megőrzött diaképek segítségével vetítették a vászonra, így az eredeti alkotást szem előtt tartva tudták pótolni őket. A körtermet modern technikával is felszerelték, mivel a lenyűgöző festmény és az előtte elterülő terepasztalszerű előtéren kívül hangeffektek teszik még inkább élethűvé.



Az újjászületett körkép felavatása 1995. július 14-én történt meg, majd augusztus 1-től a nagyközönség számára is megnyitották. Az azóta eltelt időben nagyjából hárommillió látogatója volt a körképnek, zömmel Magyarországról. De eddig a világ hatvannyolc országából is jártak vendégek Ópusztaszeren, hogy megnézhessék A magyarok bejövetelét.


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

a very data plus. If you want to remove the nicotine completely,
you can even purchase E Liquid with a zero nicotine level.
V2 Cigs Review - V2 Cigs For Greater Well being? The
battery allows a light to appear on the finish
of the device (the colour depends on the brand you choose), and it also enables the
vaporizer to generate the smoke affect. Movie guessing game.


My web page: V2 cigs coupon December 2014

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates