2010. június 29., kedd

Névnapoló - Péter

Június 29-én ünneplik névnapjukat a Péterek. A Péter név a görög Petrosz név latin Petrus alakjából származik. A Bibliában Péter apostol neve Kéfa, Kéfás, ennek görög fordítása a Petrosz, ami a szintén görög petra szóból ered, ami sziklát jelent. Női párja: Petra. Az 1990-es években a Péter igen gyakori, a 2000-es években a Péter az 5-10. leggyakoribb férfinév. További névnapjai: január 25., február 21., április 29., május 8., augusztus 1. és szeptember 9., október 19., november 16., 18., 26., december 4., 9., esetleg 21. Legnépszerűbb becenevei: Péterke, Petyus, Peti, Petike, Petya, Petyó. Idegen nyelvi változatai: Peter (angol), Petr (cseh), Pierce (ír), Peter, Pieter, Piet (holland), Pierre (francia), Peter (német), Petrosz (görög), Pietro (olasz), Pedro (portugál), Petru, Petre (román), Piotr (orosz), Peer (svéd), Pedro (spanyol), Petro (eszperantó), Pietari, Pekka, Petri, Petteri (finn), Pétur (izland), Peder (dán, norvég).



Ugyan Szent Péter apostol emléknapja június 29-én van, mégis megemlítem őt, hiszen a keresztény történelem egyik legjelentősebb alakja és a név kialakulásához is igen sok köze van: „Tu es Petrus, et super hanc petram aedificabo ecclesiam meam" - "Te Péter vagy, és erre a sziklára építem fel egyházamat" ez a szállóigévé lett idézet, részlet a latin Bibliából (Mt. 16:18). Jézus szavai Simonhoz, akinek ő adta az arám Kéfa, azaz "szikla" nevet, ez görögül és latinul petra, férfinévvé formálva Petrosz, illetve Petrus, magyarul Péter. A szójáték természetesen a magyar fordításban nem érvényesül. Ez a Jézusi kijelentés a jogalapja a katolikus értelmezés szerint Péter utódai, a pápák egyházfői méltóságának.

Péterről egyébként azt tudhatjuk, hogy lobbanékony, heves természetű tanítvány volt, aki háromszor tett hitet mestere mellett, de az utolsó éjszakán háromszor meg is tagadta őt. Jézus halála nagyon megrendítette. Több gyülekezetet is alapított, térítéses munkálkodása miatt börtönbe is került. Ő volt Róma első püspöke. A hagyomány szerint együtt dolgozott Pállal Rómában.

Péter személyéhez kötődik egy másik igen híres latin mondás is: Quo vadis, Domine? - "Hová mégy, Uram?" Ókori eredetű legenda szerint, amikor Péter apostol menekülni akart Rómából a Nero-féle keresztényüldözés idején, a városon kívül szembetalálkozott Jézussal - ekkor tette fel a latin nyelvű kérdést. Jézus így felelt: Venio Romam iterum crucifigi ("Megyek Rómába, hogy másodszor is megfeszítsenek."). Péter ekkor elszégyellte magát, és visszatért a városba, melynek püspöke volt, hogy vállalja a vértanúhalált. A legendás találkozás színhelyén áll ma a Quo vadis-templom a Via Appia mentén.

Popper Péter pszichológus, gondolkodó és író nevét mára már szinte mindenki ismeri az országban. Mesterei Liebermann Lucy, illetve a Kossuth-díjas pszichiáter, György Júlia voltak, de Indiában is hosszabb ideig tartózkodott, ahol - minden bizonnyal - szintén sokat tanult. Könyvei a hindu szellemiségét idézik. Több felsőoktatási intézményben tanít, előadásain zsúfolásig megtelik a terem, több lapban rendszeresen publikál, gyakran hívják nyílt beszélgetésekre, vitákra, fórumokra előadónak, beszélgetőpartnernek, hiszen egy-egy témában véleménye, okfejtése sokakat érdekel. Irigylésre méltó az aktivitás, ami minden tekintetben jellemző az életére még ma is, pedig már túl van a hetvenen.

Nagypeterd Árpád-kori alapítású település, de a helytörténeti kutatók szerint már a honfoglaló magyarok megérkezése előtt is lakott hely volt. Egy 1296-ban keletkezett okirat Peturdyként említi a falut. A feltételezések szerint az egykori Péter nevű birtokosra utalhat a Kispeterd, a Botykapeterd és a Péterfa-puszta megjelölés. Törökök jelenlétét igazolja a Táborhely-dűlőnév is. A török hódoltság megszűntével református magyarok költöztek ide.



A Péter keresztnév erős egyéniséget, függetlenséget, önbizalmat adhat viselőjének. Kezdeményező személyiség kialakulását segítheti. A legkevésbé sem hajlandó meghajolni mások akaratának, meglehetősen keményfejű, kompromisszumra nem hajlandó. Őszintén hangot ad a véleményének bármely helyzetben, nem törődve azzal a határral, melyet átlépve mondandóját már inkább az érzéketlenség, mint az őszinteség jellemzi. Kedveli a testedzés különféle válfajait.



Néhány ismert magyar Péter a teljesség igénye nélkül: Balázs Péter – színész, Benkõ Péter – színész, Besenyei Péter - műrepülő versenyző, Bornemissza Péter - evangélikus prédikátor, költő, Esterházy Péter – író, Farkas Péter – birkózó, Gerendás Péter – énekes, Geszti Péter - reklámszakember, dalszövegíró, énekes, Hajdú Péter – műsorvezető, Haumann Péter - Kossuth-díjas színművész, rendező, Huszti Péter - Kossuth-díjas színész, rendező, Máté Péter - zenész, énekes, Medgyessy Péter – miniszterelnök, Müller Péter - költõ, énekes, Nádas Péter – író, Novák Péter - színész, műsorvezető, Orseolo Péter - magyar király, Pázmány Péter - esztergomi érsek, bíboros, Popper Péter - író, pszichológus, Puskás Péter – énekes, R. Kárpáti Péter – színész, Rudolf Péter – színész, Sipos Péter – zenész, humorista, Trokán Péter – színész, Várhidi Péter – labdarúgó, edző.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

They can make elaborately designed spectacular foodstuffs.
A number of vegetables and fruits even have important curing estates, for
you possibly can look via juicing healthy salad to be profit of areas like peas
and therefore cabbage compounds and stuff like that.

As much 20% a bit more juice', 'Up to three rrnstances lots more nutrition', 'Up time for 30% significantly pulp'..... Just what is a Hands-on Juicer? You should basically end up paying some more to have food processor or blender while having opera fix it more than you would probably pay for one all through major black or white.

Feel free to surf to my webpage: commercial hand mixer

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates