2010. június 26., szombat

Nyaralási kedvcsinálónk utolsó bejegyzésében pedig jöjjön az a hely, ahová leginkább vágyik e sorok szerzője - nászútját is ide szervezné ;)


A Seychelle szigetvilág

Harmincnégy éve vált függetlenné az Egyesült Királyságtól az Indiai-óceán egyik legnépszerűbb üdülő paradicsoma, a Seychelle-szigetek.

Afrika önálló államai közül a Seychelle Köztársaság népessége a legkisebb: 81 ezer fő. A Seychelle-szigetek fővárosa Victoria és 455 négyzetkilométernyi szárazföld tartozik hozzá. Afrika keleti partjától 1500 kilométerre helyezkedik el, Madagaszkártól északkeletre. A szigetcsoport két részre osztható: létezik a kontinentális lemezen lévő hegyek által tagolt gránitkőzetű belső rész és a korallzátonyokon helyezkedő külső rész. A szigetvilágot alkotó szigetek számát gyakran 115-ben határozzák meg, de az alkotmányban hivatalosan 155 szerepel, mivel az a homokzátonyokat is tartalmazza.



A Seychelle-szigetek a forró égövben helyezkedik el. Évi középhőmérséklete huszonhét Celsius fok, a páratartalom nyolcvan százalékos. A napsütéses órák száma hét óra naponta. Árpilistól októberig tart a száraz időszak és karácsony táján kezdődik a csapadékosabb monszun időjárás. Bár záporok az év bármelyik napján előfordulhatnak a trópusi klímának megfelelően. Az évi csapadékmennyiség 2300 milliméter, (szemben a magyarországi maximális kilencszázzal.) Fontos még azt is megemlíteni, hogy rengeteg mikroklíma alakult ki a szigetvilágban: gyakran megesik, hogy az egyik szigeten zivatar van, ezzel egy időben a másikon süt a nap, de a hegyekben akár köd is keletkezhet.



A Seychelle-szigetek felfedezéséhez egészen a hajózás megjelenéséig kell visszamenni, mivel a kelet-afrikai és arab kereskedőknek útba eshetett. Hivatalosan viszont Vasca da Gama nevéhez köthető az első partraszállás 1502-ben. Későbbiekben kalózok is gyakran megpihentek a szigetcsoport rejtekében, ha sikerült zsákmányt szerezniük egyik-másik kereskedelmi hajótól. Elmondható, hogy nincs őslakosság, hanem a bevándorlók leszármazottai lakják ma is.



1756-ban a franciák vették ellenőrzésük alá a területet. A szigeteket XV. Lajos pénzügyminiszteréről, Vicomte des Séchelles-ről nevezték el. A gyarmatosítás pár év múlva kezdődött el, amikor is huszonkét fős francia csapat horgonyzott le rabszolgákkal a fedélzetén a lakatlan szigeteken. Központi elhelyezkedése miatt egyre több nemzet telepedett le a szigetcsoporton és ezzel egy időben az angolok benyújtották igényüket a hely felügyeletére.

Végül 1814-ben dőlt el, hogy a Seychelle-szigetek és Mauritius brit fennhatóság alá kerül és utóbbi vált a kormányzás központjává. 1903-ban Seychelle-szigetek brit koronagyarmati státuszt kapott, így megtörtént az első lépés az önállóság felé, amire 1976. július 29-ig kellett várni.



Az ország formája elnöki köztársaság, amely szerint az elnök egy személyben kormányfő és államfő is. A hivatalos nyelvek az angol, a francia és a kreol, amely tulajdonképpen a francián alapszik, de afrikai, madagaszkári, hindi és arab nyelvekből is sokat merített. Állítólag a francia anyanyelvűek is megértik a kreolt és a Seychelle-szigetek az első olyan ország, ahol hivatalossá tették ezt a keveréket. A seychelle-i nyelvekről még annyi elmondható, hogy a legtöbben otthon a kreol használják, az üzleti élet és a jogalkotás nyelve az angol, és a francia eredetű lakosság használja a franciát. A televízióban pedig mindhárom nyelven hallhatók hírek.



A Seychelle-szigetek napjaink egyik legnépszerűbb nyaralóhelye. Sok híresség is megfordul itt, mivel a szigetvilágban könnyen el lehet bújni a nyilvánosság elől. Vonzereje igazán a szürke sziklákkal övezett homokos tengerpartban rejlik, amely annyira egyedivé teszi, hogy aki sosem járt ott, képekről nekik is könnyen felismerhető.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates