2010. július 14., szerda

Céline Dion - My Heart Will Go On

E hónap első zenés bejegyzésének tárgyát szerintem nincs olyan ember, aki ne ismerné. :D Céline Dion neve abszolút egybeforrt a Titanic-betétdalával - annak ellenére, hogy számtalan nagy sláger származik már tőle, de mégis ezzel vált halhatatlanná és örökzölddé. Mondhatni közhelyről van szó, aminek nem is nagyon szenteltem volna külön bejegyzést, ha nem találom meg az alábbi Youtube-videót amelyet már közel 18 millióan tekintettek meg. Nézzük meg tehát itt is! :)



Amikor először megláttam, csak ennyi volt a véleményem: "lenyűgöző". Céline Dion kijön a színpadra, ahogy a legnagyobb dívák szoktak. Felcsendül a világsláger legelső taktusa, a közönség lázba jön. Céline elkezd énekelni, a közönség vele együtt énekel - mindenki tudja kívülről. Céline szívéből jövően, teljesen őszintén, első szótól az utolsóig átélve előadja a dalt - ahogy a dívák szokták, néha elereszt egy mosolyt, de sosem esik ki szerepéből: ő ide valamit átadni jött, nemcsak magát megmutatni - szerintem sokkal inkább meghatottságról, mint sem bájvigyorról lehet itt szó. A legnagyszerűbb mindenebben az előadásban pedig az a színvonal, amit produkál: kétségtelenül élő felvétel, ám egyetlen hamis hang nincs benne, ugyanúgy szól mint a CD-n. Őszinte leszek: ilyet még nem hallottam ezelőtt.

Amikor élőben énekel egy sztár, általában vagy hamis, vagy rekedt, vagy nem jól megy a ritmus, nem jól adja a hangerőt stb. stb - de ilyenkor mindig azt érezzük, hogy legalább megtisztelt minket annyival, hogy nem playbackelt vagy hogyan is várhatnánk el valakitől, hogy úgy tolja élőben, amit vagy 30-szori feléneklésből ollóztak össze egy CD-re. Nos, minden ilyen elméletem megdőlni látszik Céline Dion óta: igen is, lehet úgy énekelni élőben, ahogy a stúdióban.

Mondhat akárki akármit erre a dalra, lehet utálni, fujjolni vagy csöpögősnek titulálni, de szerintem ha a szerelmes szövegtől elvonatkoztatunk, mindenki rájön, hogy technikailag nehéz számról van szó. Gyönyörű ívet kell benne leírnia Céline Dionnak: csendes, visszafogott indítás után eljut a tetőpontra, ahol mindennek ki kell jönnie, majd visszavenni és kb. odajutni, ahonnan elkezdte. Ezen a felvételen a hangja is mindenhol ugyanúgy szól, ahogy a CD-n, a kisujjában van minden hajlítás, véletlenül sem remeg meg a hangja. Ami pedig megdöbbentett, hogy annál a bizonyos tetőpontnál, ahol azt hinné az ember, hogy baromira kell koncentrálni és erőlködnie Céline-nek, hogy minden hang jól jöjjön ki, ő játszi könnyedséggel megoldotta - azt az érzést kelti, hogy benne még ennél is több, magasabb és erősebb hangok is vannak. De mi sem jobb bizonyíték szerénységére és tudatosságára, hogy ő a biztosra megy - szerintem ennyi amit ő biztosan ki tud énekelni és nem kérkedik nagyobb bravúrokkal, ami vagy sikerül neki, vagy nem - sosem megy az általa felállított (igen magas) színvonal alá. Céline Dionról mindenki tudja, miért világhírű és hozzátenném: világszínvonalú énekesnő, hiszen a fenti videó tanulsága szerint is rendkívül professzionális és lenyűgöző énektudással rendelkezik - nem mellesleg számomra roppant szimpatikus az előadásmódja, ahogy kiáll a színpadra és interpretálja a My Heart Will Go On-t. Egyszerűen megunhatatlan. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates