2010. július 13., kedd

Juan Perón

Harminchat éve halt meg Juan Perón, Argentína egyik legismertebb politikusa, akinél talán csak első felesége vált kultikusabb személlyé hazájukban.

Juan Domingo Perón 1895. október 8-án született Lobosban, Buenos Aires közelében. Egy közepesen tehetős farmercsaládból származott, szülei tizenöt évvel korábban vándoroltak Olaszországból Argentínába. Tizenöt évesen katonai iskolába jelentkezett és három év múlva már alhadnagyi rangban szolgált. 1926-ban Buenos Airesban hadtörténeti professzori titulust szerzett a főiskolán és az argentin vezérkar tagjává vált. Így kezdődött el politikai pályafutása.



Munkája kapcsán eljutott Olaszországba, ahol katonai attaséként szolgált. Hazatérve belemélyedt a fasizmus térhódításának tanulmányozásába, amit egyre vonzóbbnak talált. Felvette a kapcsolatot szélsőjobboldali körökkel és elkezdte kialakítani saját eszmerendszerét, ami később peronizmus néven terjedt el. A peronizmus leegyszerűsítve a gazdagok gyűlöletét és a szegények szeretetét jelentette.

Egy katonai puccs után befolyása folyamatos növekedésnek indult, már munkaügyi és népjóléti államtitkári posztot töltött be. Rendeletek, törvények egész sorát hozta létre, amely fizetésemelést, orvosi segélyt és szociális ellátást biztosított a dolgozóknak. Ezzel sikerült a munkások szimpátiáját megnyernie. 1944-ben hadügyminiszterré nevezték ki és megkapta az alelnöki posztot is. Ám sikerei csúcsán egy újabb katonai puccs kiszorította a kormányzatból, nem sokkal később letartóztatták és egy börtönszigetre szállították Perónt.



Életének ezen szakaszában szükséges megemlítenünk egy huszonöt esztendős színésznőt, akit María Eva Duartének hívtak, ő lett a későbbi Evita Perón. 1944-ben ismerkedett meg a nála huszonnégy évvel idősebb Perónnal és nemcsak hűséges támogatója volt, hanem sokat is tett sikereiért. Egy munkástüntetést szervezett, ahol több százezer ember követelte Perón szabadon bocsátását. A vezetésnek így nem volt más választása, kiengedték Perónt és kitűzték a népszavazást. Perón annak érdekében, hogy éreztesse, nem katonaként, hanem civilként indul a választásokon, lemondott tábornoki rangjáról és kilépett a hadseregből. Ez a gesztus, korábbi tettei és felesége kampánya elégnek bizonyult, hogy két egymás utáni ciklusban is Argentína elnökévé váljon.



Igaz, hogy Perón szimpatizált az olasz fasizmussal, de nem hozott létre totális diktatúrát, annak csak bizonyos elemeit vezette be. Szlogenje annyi volt: „nem az ember van a gazdaságért, hanem a gazdaság az emberért.” Szociális igazságosságot, gazdasági függetlenséget és politikai szuverenitást ígért a néptömegnek. Bevezette a nyolcórás munkaidőt, a kötelező munkahelyi biztosítást, sőt a munkahelyi tisztálkodási lehetőséget is. A külföldi tulajdonú vállalatokat államosították és a sajtót befolyásolták. Az emberek életkörülményei jelentősen javultak és Evitára szentként tekintettek, mivel neki tulajdonították a jobb lehetőségeket. A családi munkamegosztás szerint Perón felelt a politikai életért, Evita pedig a kultúra és nőkérdés felelőse volt. Az országban valóságos Evita kultusz alakult ki, bálványozták az emberek, mint a szegények felkarolóját. Bár Evita a gazdagoknál is fényűzőbb életet élt: Párizsból kapta drága szőrméit és Dior kosztümjeit.



1950-ben méhnyakrákot diagnosztizáltak Evitán és két év múlva meghalt, ami gyászba borította egész Argentínát. Innentől Perón politikai karrierje is zuhanórepülésbe kezdett: diktatórikusabbá vált, eltörölte a szólásszabadságot és az egyházzal konfliktusba keveredett. Egy sikertelen merényletet is elkövettek ellene, majd egy katonai puccs miatt kénytelen volt lemondani és Spanyolországba menekült tizennyolc évre. Politikailag ekkor is aktív maradt és tartotta a kapcsolatot híveivel.

1972. november 17-én visszatért Argentínába és újra elnök lehetett. Végleg le akart számolni a nevéhez kötődő szélsőséges mozgalommal és a gazdaságot helyrehozó programot ígért, ám a megvalósításra már nem került sor. 1974. július 1-jén súlyos szívbetegsége következtében életét vesztette.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Evita, Peron második felesége volt.

Névtelen írta...

Szegények! :(

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates