2010. augusztus 21., szombat

Bill Clinton portré

William Jefferson Blythe III 1946. augusztus 19-én látta meg a napvilágot az Arkansas állambeli Hope városában. Még születése előtt három hónappal édesapja életét vesztette egy közlekedési balesetben. Édesanyja négy évvel később feleségül ment Roger Clintonhoz, akinek vezetéknevét a leendő elnök középiskolás korában vette fel. Bill Clinton kiváló tanuló és szaxofonos volt, egy időben hivatásos zenész szeretett volna lenni. Ám amikor egy Fehér Házban tett látogatásakor találkozott az akkori elnökkel, John Kennedy-vel, élete egészen más irányt vett.

Egyetemi éveit a Georgetown University nemzetközi kapcsolatok képzésén töltötte, majd a diploma megszerzése után az angliai Oxford Egyetemen tanult tovább. A Yale Egyetemen jogból diplomázott és itt ismerte meg Hillary Rodhamet, akit 1975-ben feleségül vett. Öt évvel később született lányuk, Chelsea.


Bill Clinton már egyetemi évei alatt is William Fulbright szenátor kongresszusi segédje volt. 1977-ben Arkansas főügyésze lett és egy évvel később az USA történelmének legfiatalabb kormányzójává választották. Egy ciklusig tartó szünet után, 1982-től minden alkalommal elnyerte ezt a posztot. Kormányzóként széles körben elismerést szerzett környezetvédelmi törvényeivel és a gazdasági élet szabályozásának csökkentésével. Az 1992-es elnökválasztási kampányban a gazdasági és szociális kérdésekre helyezte a hangsúlyt, és a tizenkét évnyi republikánus kormányzatnak véget vetve a Demokrata Párt jelöltjeként legyőzte George Bush addigi elnököt és a független Ross Perot-t. Bill Clinton volt a USA harmadik legfiatalabb elnöke és az első, aki a második világháború befejezése után született.



Clinton elnöksége első ciklusában elődje kemény politikáját folytatta Irakkal, Szomáliából azonban kivonat az amerikai csapatokat. Közvetítőként jelentősen hozzájárult a közel-keleti válság rendezéséhez: Jichák Rabin és Jasszer Arafat Washingtonban írták alá a palesztin önigazgatás megteremtéséről szóló egyezményt. Clinton az ENSZ felhatalmazásával sikeresen lépett fel a haiti junta ellen és a balkáni háborúban a tárgyalásos rendezést szorgalmazta. Belpolitikájában a dolgozó anyák védelmére kelt és szigorította kézifegyver-vásárlási előírásokat és a környezetvédelmi törvényeket. Jelentős gazdasági fejlődést is elért, hiszen elérte az elmúlt harminc év legalacsonyabb munkanélküliségi és inflációs rátáját, valamint a bűnözés csökkenését.



Ilyen sikerek mellett nem meglepő, hogy 1996 novemberében újraválasztották. Franklin D. Roosevelt óta ő volt az első demokrata, akit másodszor is elnök lett. Clinton Második ciklusában a gazdasági fejlődés tovább növekedett, megszűnt a szövetségi költségvetés deficitje. Külpolitikájában támogatta az írországi, koreai és izraeli béketörekvéseket, és fontos szerepet játszott a kereskedelmi korlátok lebontása. Az amerikai mentalitást és szabadságot hirdetve számtalan utazást tett Dél-Amerikában, Európában, Oroszországban, Afrikában és Kínában. Páratlan politikai sikereit egy 1997-ben kirobbant erkölcsi botrány árnyékolta be, melynek során az elnöki székből való elmozdításának alkotmányos lehetősége is felmerült. Ugyanis hamis tanúzás és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt vád alá helyezte a képviselőház, mert nyilvánosan letagadta, hogy viszonyt folytatott a Fehér Ház egyik fiatal alkalmazottjával, Monica Lewinsky-val. Végül 1999 elején a felmentették az elnököt a vádak alól. Bill Clinton második elnöksége 2001-ben járt le. Leköszönése után megírta nagy sikerű visszaemlékezéseit, melyek 2004-ben jelentek meg Életem címmel. Clinton a mai napig nem vonult vissza a közélettől, legutóbb pár hete került címlapokra, mivel Észak-Koreából tárgyalások útján kiszabadított két fogságba esett amerikai újságírót.



Felesége, Hillary Clinton indult a legutóbbi elnökválasztáson, lánya pedig nemrég ment férjhez - nagy botrányt kavart, hogy Chelsea apósa börtönviselt adócsaló.

3 megjegyzés:

vargarockzsolt írta...

Mi volt a célod ezzel a bejegyzéssel?

Bernadette írta...

Március eleje óta kerülnek fel a blogba régebben megjelent ismeretterjesztő írásaim, melyek egy karbantartás miatt törlődtek eredeti helyükről, bővebben ennek okáról (hogy mit keres nem kifejezetten kult. tartalom a blogban) itt olvashatsz az utolsó hosszabb bekezdésben:

http://vilagesegyebkatasztrofak.blogspot.com/2010/03/felmeres-eredmenyek-tervek-miegymas.html

Bernadette írta...

Amúgy eredendően ez a cikk ide készült: http://www.nembulvar.hu/

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates