2010. augusztus 16., hétfő

Elvis Presley élete

A legendák örökké élnek. Elvis Presley minden kétséget kizárva e kategóriába sorolható. Mindenki ismeri nevét, hajviseletét, táncmozdulatait. Dalai a mai napig töretlen népszerűségnek örvendenek, generációk nőttek fel rajtuk.

1935. január 8-án látta meg a napvilágot Elvis Presley a Mississipi állambeli Tupeloban. Ikertestvére halva született. Tizenegy éves korában a család Memphisbe költözött. Ekkortájt kapta Elvis édesanyjától az első gitárját, amivel zenei karrierje elkezdődött. 1956-ban jelent meg első lemeze és a folytatást innentől már mindenki tudja. Neve egybeforrt a rock and roll-lal, bár nem ő ötvözte először a feketék és a fehérek zenéjét. Életében több mint ötven lemeze jelent meg és harminc filmben szerepelt.



Elvis magánéletében fontos szerepe volt az 1958-as évnek, ugyanis ekkor besorozták. A németországi Wiesbadenbe került, ahol megismerkedett a nála tíz évvel fiatalabb Priscilla Ann Beaulieu-vel, akit 1967-ben feleségül vett. Egyetlen gyermeke, Lisa Marie e házasságból született.


Ám 1958-nak más szempontból is kiemelt jelentősége van a Király életében. Katonai szolgálata közben került kapcsolatba a serkentőszerekkel. Eredendően azért szedte őket, hogy éber maradjon. Leszerelés után gyakran érezte fáradt magát, mivel nem tudott eleget pihenni. A nyilvánosság előtt viszont frissnek kellett tűnnie, ezért egyre nagyobb mennyiséget használt a drogokból.



1973-ban elvált feleségétől és innentől nem volt megállás a lejtőn. Függősége egyre inkább elhatalmasodott, a gyógyszerek felemésztették szervezetét és elhízott. Féltestvére így emlékezik vissza a baljós 1977. augusztus 16-ról: „Tudtuk, hogy Elvisnek sok gondot okoznak a gyógyszerek. Előfordult, hogy le kellett mondani miattuk koncerteket, amikor túl sokat vett be belőlük. Amikor a hírre, hogy rosszul van, Memphisbe siettem, arra gondoltam, hogy most megint lefújunk egy turnét. Csak akkor jöttem rá, hogy baj van, amikor berohantam a fürdőszobába és ott találtam Elvist embrió-pózban. Tudtam, hogy itt nincs mit tenni, végleg elhagyta az épületet.”



A serkentőszerek okozta szívrohamba halt bele Elvis. Egyes kutatások szerint az is szerepet játszhatott, hogy kis testsúllyal született. Az ilyen emberek fokozottabban ki vannak téve a szívbetegségeknek - vélekednek az orvosok. Bármi is volt az ok, nem változtat a tényen, hogy a Király végleg eltávozott közülünk. Vagy mégsem?



Az Elvis-kultuszhoz hozzátartozik az a feltételezés, hogy a Király él. Legelső bizonyíték Elvis nevének anagrammája: „lives” azaz „él”. A ’80-as évektől folyamatosan napvilágot látnak beszámolók, hogy a világ különböző helyein felbukkant. Látták már hamburgeresnél Michiganben, lakókocsiban Lousianaban, Osakában hastáncolni, Csehországban mozdonyvezetőként vagy Angliában kék antilopcipőt próbálni. Valószínűsítik, hogy Elvis halálát csak megrendezték és jelenleg egy kábítószer-ellenes ügynökségnek dolgozik, ezért tűnik fel a világ számos pontján. Lakóhelye Buenos Aires környékén lehet.

Ha azt gondolnák, hogy ezeket az elvadult feltételezéseket nem lehet felülmúlni, akkor tévedünk. Egyesek szerint a földönkívüliek elrabolták. Mások szerint Elvis volt az első ember, akit több ezer példányban klónoztak. Mindennap bemutatkozhatott egy Elvis, viszont aki 14-én volt soros tovább akart maradni és a többiek kivetették maguk közül. Közös elhatározás alapján mára csak Elvis-imitációként élnek tovább.



Az viszont már tény, hogy az amerikaiak hét százaléka hiszi: Elvis Presley még él. Kicsoda valójában Elvis? Énekes, gitáros, színész, zeneszerző, táncművész, divatikon netán földönkívüli? Mindenki döntse el maga. Egy azonban biztos: Elvist illetően senki nem marad vélemény nélkül.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates