2010. augusztus 16., hétfő

Elvis Presley halála

Harminchárom éve halt meg rejtélyes körülmények között Elvis Presley. Még ma is élhetne, hiszen a hetvenhatot sem töltené be.

Elvis Presley-t senkinek nem kell bemutatni, mindenki ismeri. Már életében legenda volt, minden adottsággal rendelkezett, ami a világsztárrá váláshoz szükségeltetik. Öltözködése, hajviselete, táncmozgása, életfelfogása felpezsdítette az 1950-es évek zenei és kulturális életét, a rock ’n’ roll általa jött létre bombasztikus slágerek kíséretében. Mindehhez csatlakozott egy igazán különleges hang: Gregory Sandows, a Columbia Egyetem zeneprofesszora szerint „Elvis egyszerre volt basszus, bariton és tenor a legszokatlanabb módon, ahogyan senki más, sem a klasszikus, sem a popénekesek közül.” Annyi bizonyos, hogy Elvis két és egyharmad oktávos hangterjedelme az érzelemkifejező hangszínek nagyon széles skálájával rendelkezett. Lefektette minden rocksztár működésének alapjait, még azokét is, akik korábban éltek. Ahogy John Lennon mondta: „Elvis előtt nem volt semmi.” Bruce Springsteen így summázta véleményét a mindenkori zenei palettáról: „Van egy csomó kemény srác. Vannak trónkövetelők. Vannak küzdők. De Király csak egy van.”


Életének utolsó éveiben Elvis megváltozott. Ahogy az American Heritage magazin írta egyik fellépéséről: „Elvis Presley karcsú, energikus, valahai önmagának groteszk karikatúrája. Iszonyúan elhízott, értelmileg eltompult a gyógyszertárnyi szertől, amit nap mint nap beszed, alig bírta túlélni ezt a rövid kis koncertet”. Az utolsó turné nagyon megviselte Elvist, állítólag amint leszállt a gépe, egyből lefeküdt és a show kezdetére ébresztgetni kellett, ráadásul orvosi tanácsra fűzőt viselt a színpadon.

Az utolsó koncert Indianapolisban volt 1977. június 26-án. „A nagy kérdés, lefogyott vajon? Két évvel ezelőtti itteni legutolsó koncertjén Elvis jócskán túlsúlyos és beteges volt, előadása mondhatni letargikus. Amint az Arénában kihúnytak a fények, érezni lehetett a közönségen átfutó könyörgést: Elvis, nehogy kövér legyél! És akkor megjelent arany-fehér ruhában, fehér csizmában, és olyan energiával töltötte föl a színpadot, hogy mindenki megkönnyebbült. 42 évesen, dereka körül ugyan jelentős úszógumival, de olyan ellenállhatatlan erővel adta elő magát, mint az igazi Elvis fénykorában!” –írta az Indianapolis Star.



Ezután a Király párhetes szabadságra ment a következő turné előtt. 1977. augusztus 16-án memphisi otthonában a hálójához tartozó fürdőben a földön fekve talált rá menyasszonya, Ginger Alden, már a hullamerevség állapotában. Ekkor a Király negyvenkét éves volt és 159 kilogramm. Milliók zarándokoltak el temetésére Memphisbe, még Jimmy Carter elnök is beszédet mondott. Az USA államaiban félárbócra eresztették a lobogókat.

Elvis halálának körülményei máig foglalkoztatják az embereket. Ennek elsősorban az az oka, hogy a boncolási jegyzőkönyvet 1977. októberében zár alá helyezték, és a jelenlegi törvények szerint ötven évig nem bontható fel. Dr. Jerry Fransisco, halottkém még a boncolás ideje alatti sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Elvis halálát szívritmuszavar okozta. Hamarosan kiszivárgott, hogy Elvis holttestében legalább tízféle drogot találtak, amelyek közül néhány keverése akár halálos kombinációt jelenthetett. Elvis azonban már régóta gyógyszereken élt, egyik munkatársa szerint valóságos lábon járó patika volt. Nemcsak pontosan tudta, hogy a tablettáknak milyen hatása lehet, de szervezete szinte immun volt a gyógyszerekkel szemben.



Így megindultak a találgatások. Egyik verzió szerint Elvis öngyilkos akart lenni ezért túladagolta magát. Ennek ellentmond közelgő esküvője és az új turné. Elképzelhetőnek tartják azt is, hogy halálos betegség végzett a Királlyal. A feltételezést cáfolja a teljes körű kivizsgálás, amin Elvis 1977-ben átesett és túlsúlyán kívül semmilyen kóros elváltozást nem találtak szervezetében. Ehhez kapcsolódóan kitalálták, hogy Elvis bulémiában szenvedett, amit szíve nem volt képes elviselni. Az állításnak ellentmond, hogy Elvis hozzászokott a megerőltetéshez, hiszen fiatalkora óta rendszeresen mozgott. Ezek mellett még egy maffia leszámolást is lehetségesnek tartanak a rajongók, mivel egy FBI ügyben koronatanú volt Elvis és halálakor az apja is gyilkosságról beszélt. Ennek ellenére az FBI kizárta ezt a lehetőséget. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Elvis nem halt meg. Rengeteg rajongó bizonygatja, hogy a Király él, amit ezernyi Elvis-észlelés támaszt alá. Állítólag a Királynak elege lett a közszereplésből és új néven új életet kezdett. Sose lehet tudni, mindenesetre annyi bizonyos, hogy a legenda továbbél, hiszen Elvis Presley ma is legalább annyira népszerű, mint saját életében.


3 megjegyzés:

Blavoli írta...

Ez ritka... csak 2017. október 7-én szembesültem ELVIS-sel, és aznap reggeltől estig sírtam, pedig egyáltalán nem szoktam sírni. Döbbenetes hatása volt rám. A példaképem, egyedül vele tudok azonosulni fenntartás nélkül. Hmm. Egy túlvilági szupersztárral. Létrehozom a Közép-Európai otthonát. Nem, nem őrültem meg, jól vagyok. :)

Blavoli írta...

Megyek Tupelo-ba füvet nyírni (tiszteletből, Elvis pici szülőházához... mint Forrest Gump :) Mondtam a gyerekemnek, hogy sírtam, és hogy miért. Azt mondta, biztosan jól esett neki. Kinek? - kérdeztem. ELVIS-nek - mondta ő. Miért, érezte? - kérdeztem. Azt mondja, szerinte igen. Egy másik létformában is? Hát hogyne.. - Itt tartunk.

Blavoli írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates