2010. szeptember 7., kedd

Alicia Keys és Josh Groban

Azért is szeretem az olyan tehetségkutató műsorokat nézni - mint az X-faktor vagy a Megasztár - mert mindig ráakadok olyan dalra amit már rég elfelejtettem vagy még nem hallottam és nagyon megtetszik. A hétvégén ezúttal az X-faktornak mondok köszönetet, méghozzá két dalért is amiket megismertem: Alicia Keys Empire State of Mind (Part II)-ját és Josh Groban February Songját.

Íme az első videó:


Alicia Keys - Empire State Of Mind Part 2 Lyrics

Oooh oooh, New York (2x)

Grew up in a town,
That is famous as a place of movie scenes
Noise is always loud
There are sirenes all around
And the streets are mean
If I could make it here
I could make it anywhere
That’s what they say
Seeing my face in lights
Or my name in marquees found down Broadway

Even if it ain’t all it seems
I got a pocketful of dreams
Baby, I’m from

Chorus
New York, concrete jungle where dreams are made of
There’s nothing you can’t do
Now you’re in New York
These streets will make you feel brand new
Big lights will inspire you
Hear it for New York, New York, New York

On the avenue, there ain’t never a curfew
Ladies work so hard
Such a melting pot on the corner selling rock
Preachers pray to God
Hail a gypsy cab
Takes me down from Harlem to the Brooklyn Bridge
Someone sleeps tonight with a hunger
For more than from an empty fridge

I’m going to make it by any means
I got a pocketful of dreams
Baby, I’m from

Chorus
New York, concrete jungle where dreams are made of
There’s nothing you can’t do
Now you’re in New York
These streets will make you feel brand new
Big lights will inspire you
Hear it for New York, New York, New York

Chorus
One hand in the air for the big city
Street lights, big dreams, all looking pretty
No place in the world that can compared
Put your lighters in the air
Everybody say yeah, yeah yeah

Chorus
New York, concrete jungle where dreams are made of
There’s nothing you can’t do
Now you’re in New York
These streets will make you feel brand new
Big lights will inspire you
Hear it for New York


Azért tetszett meg ez a dal, mert egyrészt nagyon szeretem Alicia Keys stílusát, másrészt New York-ot is valahogy így képzelem el, ahogy a dalban lefestette az énekesnő. Rendkívül tudom értékelni, ha az ember ragaszkodik a gyökereihez és ebben a dalban csodálatos példáját láthatjuk ennek. Szerintem aki igazán megérti e dalt, az a lelke mélyén szeretne egy kicsit new yorki lenni - legalábbis én mindenképpen. Eddig is terveim között szerepelt, hogy egyszer elmegyek oda, e dal pedig csak megerősített benne. :) Alicia Keysről meg nem is igazán lehet mit mondani, aki megnézte a fenti videót, szerintem mindent tud - szép, tehetséges, jól zongorázik, jó dalokat ír és ami külön kiemelendő, hogy CD-minőségben énekel jellegzetesen csengő, széles skálán mozgó hangján. Így nem oktalanul állíthatom, hogy napjaink egyik legnagyobb énekesnőjéről van szó. Az Empire State of Mind (Part II) befogadása közben pedig áthatja hallgatóját valami magasztos, fenséges érzés: ami kicsit Aliciából, kicsit New Yorkból is árad. Szuper dal!





Josh Groban: February Song

Where has that old friend gone
Lost in a February song
Tell him it won't be long
Til he opens his eyes, opens his eyes
Where is that simple day
Before colors broke into shades
And how did I ever fade
Into this life, into this life

And I never want to let you down
Forgive me if I slip away
When all that I've known is lost and found
I promise you I, I'll come back to you one day

Morning is waking up
And sometimes it's more than just enough
When all that you need to love
Is in front of your eyes
It's in front of your eyes

And I never want to let you down
Forgive me if I slip away
Sometimes it's hard to find the ground
Cause I keep on falling as I try to get away
From this crazy world

And I never want to let you down
Forgive me if I slip away
When all that I've known is lost and found
I promise you I, I'll come back to you one day

Where has that old friend gone
Lost in a February song
Tell him it won't be long
Til he opens his eyes
Opens his eyes

Nem mindig jönnek be nekem azok a dalok, amiket a "tömör szenvedés" szavakkal lehetne illetni. Ez esetben viszont azt hiszem, kicsit többről van szó. Párszor átolvastam a February Song dalszövegét és azon kivételek közé tartozik, amiket nem értettem meg teljesen, mert részletekben persze megvannak, csak valahogy nem állnak össze nekem egy egésszé - ok, ez egyéni probléma, nem is gáz a középfokú C nyelvizsgámmal és azelőtt hogy épp belefogni készülök a felsőfokba :P - de nem is erről akarok beszélni. Szóval miután nem igazán boldogultam a szöveggel a dalnak adtam át magam és az előadásnak: egyszerűen lenyűgöző. Ez az ember gyönyörűen énekel és maga a dal is a maga fájdalmával együtt egyenesen csodálatos. Meg is vagyok lepve, hogy eddig nem hallottam Josh Grobanről, merthogy én úgy gondolom, otthon vagyok az ilyen crossover-es dolgokban - de ezek szerint nem teljesen. Szóval lemaradásomat pótolva szépen utánaolvastam Joshnak és pár száz megányi muzsikájával is gazdagodott a laptopom. :) Másrészt magát a February Songot is meghallgattam többféle előadásban és arra a véleményre jutottam, hogy a többiek amikor a refrén magasabb sorait éneklik, fülsértően hangzik, bármennyire is lágynak szánják. Viszont Josh Groban hangja olyan magasan simogat a legjobban, az ő előadásában legjobban azokat a részeket szeretem. Csodálatos ez a dal.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Na végre valaki, aki ugyanolyan megfontolásból ismeri meg a nagyvilágot mint én. Lásd, az X faktort. Josh Groban-re én is pont így találtam rá és mondhatnám úgy, hogy szerelem első hallásra, na meg látásra is, bár ez biztos nézőpont kérdése, de én nem tagadom, hogy igazán nem rugdalnám ki az ágyamból. :) Igazán sajnálom, hogy magyar országon az ilyen emberek nem oly ismertek mint pl: Győzike. Kinek inge term. ne vegye magára. De vegyünk egy másik példát. Sting ( mint egyébként nagy kedvencem) már harmadjára jön Pestre, Josh meg sehol. :( Szóval most én is azon vagyok hogy azt a bizonyos "pár száz megányi muzsikájával gazdagitsam a laptopom" , csak sajna nem vagyok ilyen járatos a web világában.

Bernadette írta...

Szió!

Hát Josht én sem szívesen rugdalnám ki sehonnan sem :) Annyira összhangban van minden nála: olyan kifinomult a külseje, amilyen lágy hangja van és amilyen csodálatos zenét játszik tökéletesen passzol mindehhez.
Sting azért érdekes számomra, mert ugyanaz nap tartjuk születésnapunkat - vagyis most szombaton XD Egyébként meg annyira még nem mélyedtem el a munkásságában, pár ismertebb számát hallottam, de azok tetszenek.
Josh-ra visszatérve pedig én sikeresen begyűjtöttem minden eddig megjelent albumát, ha érdekel a dolog, akkor szívesen feltöltöm egy fájl megosztó oldalra és akkor neked is meglesz. :) Csak jelezz itt vissza és akár már hétvégén felteszem neked. :)

Névtelen írta...

Sziasztok!

Figyelmetekbe ajánlanék egy pár éve létrehozott fórumot ( http://sgforum.hu/forum.php3?azonosito=betti ), melynek egyik közös pontja Josh :) Csak keressétek a Josh Groban (folyt.) c. topikot. Mindenki szeretettel várja az új érdeklődőket, ebben egészen biztos vagyok! :)) Ha jó társaságra vágytok, és még többet szeretnétek megtudni a csodaszép hangú fiúról, akkor ott a helyetek! Egy próbát megér!

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates