2013. március 4., hétfő

ByeAlex és az Eurovízió

Ezt a bejegyzést már tegnap meg akartam írni - de akkor még nem tértem magamhoz a döbbenettől... Először is, tekintsétek meg ByeAlex Kedvesem című produkcióját (én soha többet sem teszem meg), majd mesélek egy történetet.



Minden ott kezdődött, amikor megláttam az elődöntőben ezt a dalt. Már akkor bökte a csőrömet, hogy az istenbe lehet bejutni ennyire zéró hanggal, egy ennyire monoton "dallal", egy ennyire visszataszító jelenség előadásában, ráadásul én személy szerint falra mászom a "kedvesem" kifejezéstől. Lehet azt mondani, nyilván savanyú a szőlő, ha az embernek éppen nincs "kedvese", de nem erről van szó. Nem tehetek róla, idegesít a "kedvesem" - de legalább ugyanannyira a "párom" is. Nekem csak úgy szimplán "barátom" szokott lenni, az érzelmeket kifejező becéző megszólításokat meghagyom a magánéletünknek - habár akkor sem hívok senkit a "kedvesemnek".

Amikor továbbjutott a középdöntőbe, már akkor is kiakadtam, de úgy voltam vele, hogy végül is ott is ki kell esnie valakinek, hogy helyet hagyjon a még jobbaknak a döntőben. Hát nem így történt, szinte lekapartam a falat is, hogy nem igaz, hogy harmadszorra is meg kell hallgatnom ezt a borzadályt... Aztán még nagyobb döbbenetemre a zsűri bepontozta a legjobb négy közé. Arra gondoltam, még viccnek is rossz ez a lehetőség, hogy megnyerje a versenyt ez a dal és "ez" képviselje hazánkat 160 millió néző előtt. A végső eredményhirdetésnél valami olyasmiről beszéltek a műsorvezetők, hogy most a nézők szavazatainak sorrendjében derül ki az eredmény és hogy van itt második, harmadik és negyedik helyezett is. Amikor ezek után elhangzott ByeAlex neve, azt hittem, hogy ő lett a negyedik. Majd a nagy ovációt hallva ráeszméltem, hogy ő nyerte meg! Atyaúristen... Amikor rákezdett - immáron negyedszerre - is a szuperslágerre, kikapcsoltam a tévét.

Mélységesen fel vagyok háborodva. Hogy a fenében lehetséges ez, hogy egy énekelni nem tudó ember ezzel a - kimondom - szar számmal képviselje a magyar nézők akaratát? Ráadásul ez a ByeAlex annyira unszimpatikus: legszívesebben képen töröltem volna, annyira flegmán nyilatkozott minden egyes adásban. És azt sem értem, hogyan vette a bátorságot, hogy jelentkezzen egyáltalán A dalba? Hogyan is említhetnék egy lapon akár Radics Gigivel vagy Keresztes Ildikóval? Ennél a ByeAlexnél mindenki jobb volt ebben a versenyben, minden tekintetben. Gratulálok a kedves nézőknek, hogy a sok rossz közül sikerült a legrosszabbat kiválasztani. Nyilván lehet itt mondani, hogy szavaznom kellett volna - nos, én meg is tettem és véletlenül sem a ByeAlexre. És ezt a nagy felhajtást sem értem, amit a műsorban is emlegettek, nem érzékeltem környezetemben, hogy bárki is kedvelné ezt a dalt. Annyit azért elmondhatok róla, hogy egyértelműen emlékezetes alkotás, hiszen már a legelső adásban is felfigyeltem rá - de csakis azért, mert botrányosan borzalmasnak tűnt...

Én pedig ezennel befejeztem az idei Eurovízió követését, nem asszisztálok ahhoz az égéshez, amit ByeAlex kiküldése jelent. Ráadásul ma olvastam valahol, hogy azt nyilatkozta ez a ByeAlex, hogy magyarul fogja énekelni ezt a csodaszámot Malmőben - nos a kutya nem fogja érteni, miről szól. Úgy gondolom, ha ennyire nulla a dallamvilág és ennyire szánalmasan gyenge az előadó, az a minimum, hogy angolul szóljon, hogy legalább a szöveg tetsszen a nézőknek... Őszintén meglepődnék, ha túljutna Malmőben az első fordulón ez a produkció. Szerintem rettenetesen nagyot égünk vele. Mindig vannak ott vicces produkciók és komolyabbak egyaránt - nos, ez viccesnek nem vicces, komolynak pedig komolytalan. Érthetetlen, de tényleg, a szó minden értelmében...

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egyetértek, szégyen-gyalázat ez a "dal" előadójával együtt.

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates