2013. március 13., szerda

Kényszerleszállás

Denzel Washington főszereplésével került mozikba a nagyszerű dráma, amely egy repülőgép-szerencsétlenség körülményeit dolgozza fel. A sokkoló katasztrófa jelenet által új értelmet nyerhet a néző számára a légi közlekedés.




Robert Zemeckis rendező legújabb filmje nagyszerűen illeszkedik korábbi munkásságához illetve az aktuális trendekhez is. Zemeckis nevéhez számtalan kasszasiker fűződik (pl. Vissza a jövőbe trilógia, A smaragd románca vagy a Jól áll neki a halál), viszont drámai alkotásait tekintve is bravúros karriert futott be, hiszen ő rendezte minden idők egyik legkedveltebb filmjét, a Forrest Gumpot, továbbá a Kapcsolatot, Temetetlen múltat és a Számkivetettet is. Utóbbi műveiben közös vonás, hogy milyen lélekfejlődésen mennek keresztül főhősei: az emberi természet sokszínűségét ismerhetjük meg filmjeiből és általában valamilyen nagy jelentőségű külső erő (pl. űrbéli üzenetek, repülőgép-katasztrófa vagy világháború) eredményezi a sorsfordító eseményeket. Másrészt az idei Oscar-gála jelöltjei között több hasonló típusú katasztrófa-eseményből kiinduló drámát találhatunk. Például A lehetetlen a 2004-es cunami pusztítását reprezentálva egy lélegzet-elállító jelenetsorral szegezi a székhez a nézőt vagy a Pi életében egy hátborzongató óceáni vihart láthatunk, amely elsüllyeszti a főszereplőt szállító hajót.

A Kényszerleszállás történetének középpontjában egy pilóta áll, aki bravúrosan lehoz egy meghibásodott, zuhanásban lévő utasszállító gépet. Több mint száz ember életét menti meg, hatan azonban meghalnak. Mint ahogy lenni szokott, a hivatalos szervek nyomozása megindult, hogy megtalálják a felelőst. Miközben a pilóta szuperhőssé vált az emberek szemében, úgy kell szembenéznie saját démonaival – és alkoholizmusával. Kiderül, hogy repülés előtt (sőt közben is) vodkát ivott, illetve kábítószert is kimutattak a szervezetében. A Kényszerleszállás sokkal inkább dráma, mintsem katasztrófa film, melyben a főhős ráébred saját szenvedélybetegségére és a néző elgondolkozhat, hogy mekkora felelősséggel járhat akárcsak egy pohár alkoholos ital elfogyasztása is.

Az alkoholista pilóta főszerepét az Oscar-díjas Denzel Washington alakítja, akit e filmben nyújtott játékáért újra nomináltak a nívós filmes kitüntetésre (bár az idei mezőnyben nem ő tűnik a befutónak). Zemeckis korábbi filmjeihez hasonlóan egy erős színészt választott főszereplőnek, aki képes annyira szuggesztív alakítás nyújtani, hogy a filmmel azonosítsák és miatta váljon emlékezetessé. Ez többé-kevésbé a Kényszerleszállás esetében is sikerült, nem Denzel Washingtonon múlott, hogy nem múlta felül például a Forrest Gump nagyszerűségét vagy a Számkivetett karakterábrázolását.

A forgatókönyvben keresendő leginkább a probléma, néhol ellaposodik a film és nem történik a végére sem semmi meglepő vagy kiszámíthatatlan. Viszont a katasztrófajelenet annyira megrázó élményt nyújt a nézőnek, hogy emiatt kihagyhatatlan. Összességében a Kényszerleszállás nem nyújt katartikus élményt, sőt a végkicsengése sem sugall semmi pozitívot, ami miatt feltöltődne a néző vagy jóérzéssel jönne ki. Azonban kétség sem merülhet fel, hogy mennyire elgondolkodtató alkotás és kifejezetten az a típusú film, amit nem a moziteremben élvez az ember, hanem késleltetett hatással dolgozik – és már sosem tudjuk eldönteni, hogy ki miért hibáztatható.


Kényszerleszállás (Flight, 2012)

amerikai filmdráma, 138 perc

Főszereplők: Denzel Washington, Kelly Reilly, Rhoda Griffis,Nadine Velazquez, John Goodman

Rendező: Robert Zemeckis

Forgalmazó: UIP-Duna Film


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates