2013. március 3., vasárnap

Oscar 2013 - sok szép képpel :)

A 2013-as ceremónia néhány meglepetést tartogatott, viszont a győztes névsor a papírforma alapján került ki.


Az Oscar-díjátadó magyar idő szerint hajnali fél háromkor kezdődött Los Angelesben a Kodak Theatre-ben – és csaknem negyed hétig tartott. Az idei gála házigazdája Seth MacFarlane volt, aki a hazai közönség körében kevésbé ismert: a Family Guy sorozat alkotógárdáját erősíti, tévésorozatokban tűnt fel epizódszerepekben, illetve a tavaly nagy sikert aratott Ted című vígjáték plüssmackójának kölcsönözte hangját. MacFarlane most debütált először a show házigazdájaként és elképzelhető, hogy utoljára is. Mint elmondta, ez az a megtiszteltetés, amit mindenki szeret visszautasítani. A show első felében érezhetően feszült volt és izzadtságszagú poénokkal szórakoztatta a közönséget – de amint egyre kevesebb időt kellett a színpadon eltöltenie, annál inkább felszabadultabbá vált.

A legelső díjat a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában osztották ki, amely Christoph Waltz vehetett át a Django elszabadulban nyújtott alakításáért. Waltz szekrényében már ez a második Oscar-díj és az első is Tarantino-val közös munka gyümölcse – így ezúttal sem győzött hálálkodni a nagyszerű rendezőnek.

A gála témaköre ezúttal a musical volt: a 10 éve taroló Chicago-ból is láthattunk egy részletet az akkor Oscar-díjat nyert Catherine Zeta-Jones előadásában, a hasonlóan nyertes Jennifer Hudson is énekelt egy lenyűgöző dalt a Dreamgirls-ből, melyet állótapsos ováció övezett, illetve az idén több díjra nominált A nyomorultak teljes főszereplőgárdája felvonult és énekelt. 


Az este folyamán A nyomorultak elnyerte a legjobb hangkeverés és a legjobb smink díját. Illetve nem meglepő módon a legjobb női mellékszereplő kategóriában Anne Hathaway is győzedelmeskedett, aki második jelölését váltotta ezúttal díjra. Köszönőbeszédében elmondta, hogy reméli, hogy az általa alakított éhező és kiszolgáltatott Fantine története a jövőben csak fikció formájában lesz ismert.


A gála másik témaköre a James Bond filmek 50. évfordulója köré csoportosult. Láthattunk egy egyveleget a film betétdalaiból, illetve Adele is előadta a Skyfall-t, amelyért egy Oscar-díjat is bezsebelt az este folyamán. Emellett a legutóbbi James Bond film elvitte a legjobb hangvágás díját is.


Az este csúcspontjához közeledve kiosztották a legjobb eredeti forgatókönyv díját, amelyet Quentin Tarantino vehetett át a Django elszabadul-ért. Tarantino bizonyult talán a legmeglepettebb, de egyben a legboldogabb nyertesnek és rendkívül jó kedélyűen köszönte meg azt. A legjobb rendezőnek ebben az évben Ang Lee bizonyult, aki a Pi életéért részesült az elismerésben.


A legjobb női főszereplő díját Jennifer Lawrence vehette át a Napos oldalban nyújtott alakításáért. A színésznő most is emlékezetes belépőt produkált: pár hete a Golden Globe-on a színpadra felfelé menet elszakadt a ruhája és elhagyta az uszályát egy pillanatra, most pedig szimplán elesett mielőtt felért volna. A 22 éves színésznőnek ez már a második jelölése volt, viszont most vehette át először az Oscar-díjat. 



A legjobb férfi főszereplőnek idén Daniel Day-Lewis bizonyult, aki Abraham Lincoln-t formálta meg. Rendkívül meghatottan mondott egy eléggé csapongó köszönőbeszédet, melyben saját furcsaságára is tett utalást. Day-Lewis egy filmtörténeti bravúrt is végrehajtott, mivel ő az első olyan színész, aki háromszor is elnyerte a díjat a legjobb férfi főszerepéért.


Végül a legjobb film díját is odaítélték: Jack Nicholson konferálta fel a jelölteket, viszont a borítékot a Fehér Házban bontotta fel Michelle Obama és előtte mondott pár dicsérő szót is, hogy mennyire büszke az idei felhozatalra. Az Argo-akció bizonyult 2012 legjobbjának, Ben Affleck a film rendezője, producere és főszereplője vehette át a díjat a film másik két producerével, George Clooney-val és Grant Heslovval egyetemben. A gála közben Affleck többször volt pellengérre állítva, miszerint szakállával álcázni próbálja magát, azért nem jelölték a legjobb rendező díjára mert a CIA eltitkolta, hogy ki a rendező, illetve, hogy senkit sem lepne meg, ha legközelebbi nagy visszatérésekor már Benjamin Affleck néven jelenne meg. Affleck köszönőbeszéde kissé hektikusra, viszont nagyon hosszúra sikerült.


Az idei gálán valóban rendkívül sok nagyszerű alkotást jelöltek és a díjazások is ezt bizonyítják, hogy mennyire szoros volt az állás, hiszen hasonló arányban oszlottak meg filmenként a szobrocskák és nem egyetlen alkotás vitte el az összes „nagy” díjat. A Pi élete négy Oscart nyert, 3-3 díjat Az Argo-akció és A nyomorultak, 2-2-t a Lincoln, Skyfall és a Django elszabadul. Akik pedig ezúttal lecsúsztak az Oscar-szobrocskákról, valószínűleg nem búsulnak, mert az Akadémia egy 10 millió forint értékű ajándékcsomaggal vigasztalja őket. A vigaszdíj tartalma a következő: luxusutazás Mexikóba, Hawaii-ra és Ausztráliába, egy millió forint értékű arc lifting-kezelés, akupunktúra és személyi edző utalványok, cirkuszi artista képzés, eredeti Dan Duff-festmény, haj- és bőrápoló luxustermékek, desinger-cipő, elektromos cigaretták, egy üveg tequila, óvszerek díszcsomagolásban, takarítószerek és műanyag szösztelenítő.



Végül következzen a nyertesek teljes listája:

LEGJOBB FILM
Az Argo-akció

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ
Daniel Day-Lewis (Lincoln)

LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ
Jennifer Lawrence (Napos oldal)

LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ
Christoph Waltz (Django elszabadul)

LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ
Anne Hathaway (A nyomorultak)


LEGJOBB RENDEZŐ
Ang Lee (Pi élete)

LEGJOBB EREDETI FORGATÓKÖNYV
Django elszabadul (Quentin Tarantino)

LEGJOBB ADAPTÁLT FORGATÓKÖNYV
Az Argo-akció (Chris Terrio)

LEGJOBB IDEGEN NYELVŰ FILM
Szerelem (Ausztria)


LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM
Merida, a bátor

LEGJOBB LÁTVÁNY
A nyomorultak

LEGJOBB FÉNYKÉPEZÉS
Pi élete (Claudio Miranda)

LEGJOBB JELMEZ
Anna Karenina


LEGJOBB VÁGÁS
Az Argo-akció

LEGJOBB SMINK
A nyomorultak

LEGJOBB ZENE
Pi élete (Mychael Danna)

LEGJOBB BETÉTDAL
007 – Skyfall (Adele, Paul Epworth: “Skyfall”)


LEGJOBB HANGKEVERÉS
A nyomorultak

LEGJOBB HANGVÁGÁS
007 – Skyfall
Zero Dark Thirty – A bin Láden-hajsza

LEGJOBB VIZUÁLIS EFFEKTEK
Pi élete


LEGJOBB DOKUMENTUMFILM
Searching for Sugar Man

LEGJOBB RÖVID DOKUMENTUMFILM
Inocente

LEGJOBB RÖVID ANIMÁCIÓS FILM
Paperman

LEGJOBB RÖVIDFILM
Curfew

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates