2013. április 26., péntek

A nagy Gatsby - filmajánló

„Daisy fiatal volt, és az a mesterséges világ, amelyben élt, orchideák illatától volt terhes, a napok könnyeden felszínes, derűs társaságban teltek, s az új esztendő ritmusát diktáló zenekarok új muzsikával dalolták el az értelmét és szomorúságát.” F. Scott Fitzgerald regényének legújabb feldolgozása hamarosan a mozikban!
 

„…ahogy visszaszállt képzeletem ebbe a régi, ma már ismeretlen világba, elgondolkoztam rajta, hogyan láthatta meg Gatsby első ízben Daisyék csónakkikötőjének zöld lámpáját. Messziről érkezett erre a kék párákba borult pázsitra, és olyan közel jutott álmának megvalósulásához, hogy szinte elérte a kezével.” (F. Scott Fiztgerald: A nagy Gatsby) 


Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) New York-környéki luxusvillájában a fényűző partik, a titokzatos múlt és ismeretlen eredetű vagyon embere. Különös, magányos férfi, akiről csak annyit tudni: nagyon tud és nagyon szeret élni – és élvezi, ha hatalmas, a pezsgőtől és gazdagságtól bódult vendégsereg veszi körül. Pedig valójában alacsony sorból, nem egészen tisztességes módon küzdötte fel magát a társadalmi ranglétrán a hatalmasok közé. Azért vásárolt házat Long Islanden, hogy a vagyonával és egzotikus estélyeivel megbecsülést vívjon ki magának. Azonban nem boldog. Amikor véletlenül összeismerkedik egy szegényebb szomszédjával (Tobey Maguire), elárulja furcsa szokásainak titkát: egész életét arra tette fel, hogy visszaszerezze fiatalkori szerelmét, Daisy-t (Carey Mulligan). Minden tettét ennek rendeli alá, minden bűnét ezért vette magára. Amikor azonban találkozik végre a lánnyal és annak férjével, a történet egészen másképp alakul, mint annyi éven át tervezte… A húszas évek Amerikája igazán a korlátlan lehetőségek hazája: ahol minden lehetséges és semmi sem tilos. 


A századforduló utáni izgalmas, vad és erkölcstelen évek forró hangulatú regénye mintha csak a Moulin Rouge és az Ausztrália rendezője, Baz Luhrmann számára íródott volna: a fantasztikus látvány és hangulat mellett a kiváló színészgárda is látványos mozisikert ígér – 3D-ben is. A történetből már készült egy korábbi feldolgozás 1974-ben, Robert Redford főszereplésével. 


A nagy Gatsby (The Great Gatsby, 2013) 
Amerikai romantikus film
Rendező: Baz Luhrmann 
Főszereplők: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire 
Forgalmazó: InterCom 
Bemutató: 2013. május 16.


Forrás










0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates