2013. április 21., vasárnap

Óz, a hatalmas

Valószínűleg mindenki emlékszik még Óz, a csodák csodája mesére vagy filmre, ismeri a Somewhere Over The Rainbow című dalt, melyet Judy Garland óta számtalan előadó énekelt már. Az Óz, a hatalmas című mozifilm ebbe a világba repíti vissza a nézőt és a híres varázsló történetét meséli el.
 

Hogyan született meg Óz legendája? Lyman Frank Baum amerikai író meseregénye az Óz, a csodák csodája (The Wonderful Wizard of Oz) 1900-ban jelent meg és igazi bestsellerré vált. Ezután Baum további történeteket írt, melyek Óz mesebirodalmában játszódnak. Három évvel később már egy Broadway előadás készült belőle, melyet az év 365 napjából 293-on adtak, teltházzal. Ez a verzió az alapműhöz képest rövidített címen debütált (és közismert a mai napig): The Wizard of Oz. 1939-ben készült el a világhírű film, melyet napjainkban is előszeretettel játszanak a tévécsatornák: az Óz a csodák csodája főszerepét Judy Garland játssza, aki Liza Minelli édesanyja. 90 évvel az eredeti mű születése után elkészült a musical verzió is: a The Wizard of Oz Andrew Lloyd Webber 18. musicalje, melynek főszereplőjét egy televíziós tehetségkutató keretében választották ki. A 2010-ben futó műsor az Over the Rainbow címet viselte és 18 adás alapján választattok ki a 18 éves Danielle Hope-ot. Természetesen a műben hallható a híres Somewhere Over the Rainbow című dal is. További érdekesség, hogy a magyar változattal ellentétben minden fordításban és feldolgozásban a „Varázsló”-ként emlegetik Ózt. Tükörfordítás szerint annyit tenne a mű címe, hogy Az Óz-i varázsló vagy Óz varázslója. Csak az Óz csodálatos földje című mesekönyvben derül ki, hogy a varázsló eredeti nevének rövidített változata Óz.
 

Mit is érdemes tudni a történetről, mielőtt megnéznénk az Óz, a hatalmast? Az Óz, a csodák csodája főszereplője Dorothy, akit egy forgószél Óz birodalmába repít. Megérkezésekor elpusztítja a gonosz keleti boszorkányt és a jó boszorkány neki ajándékozza a halott piros színű varázscipellőit. Dorothy szeretne hazajutni a különös földről, ezért felkeresi Ózt, a varázslót. Útközben azonban társai is akadnak: egy bátortalan oroszlán, egy szalmaeszű madárijesztő és egy szívtelen bádogember – akik bátorságot, eszet és szívet szeretnének kérni a nagy varázslótól. Óz azonban először megbízza őket, hogy pusztítsák el a gonosz nyugati boszorkányt, ezután teljesíti kéréseiket. Miután sikeresen legyőzték és visszatértek Ózhoz, kiderül, hogy a varázsló egy egyszerű csaló és nem tudja teljesíteni Dorothy kérését. Végül Glinda, a jó boszorkány segít neki a hazajutásban. A mostani mozifilmben számtalan rejtett utalás történik a nagy elődre, azonban önmagában is megállja a történet a helyét, az előismeretek nélkül is.
 

A film rendezője Sam Raimi, kinek nevéhez többek között a régebbi Pókember filmek fűződnek. Az Óz, a hatalmas látványvilágát és történetét tekintve leginkább Tim Burton szellemiségét idézi meg. Óz szerepet James Franco játssza, aki többek között a Pókember filmekben is feltűnt, de láthattuk már az Oscar-gála házigazdájaként is vagy igen emlékezetes alakítást nyújtott a 127 óra című drámában. Ózról számtalan háttérinfó kiderül a film folyamán: megtudhatjuk, hogyan került a mesebirodalomba, hogyan vált belőle híres varázsló és milyen eszközökkel született meg a híres legenda róla. Ráadásul egy igazi személyiségfejlődésnek is tanúi lehetünk. Óz történetében fontos szerepet játszanak a boszorkányok (a jóságost Michelle Williams alakítja, a gonosz testvérpáros tagjai pedig Mila Kunis és az Oscar-díjas Rachel Weisz). A rendkívül látványos filmben láthatunk mindenféle mesés élőlényeket, például repülő majmokat és beszélő porcelánbabát.
 

Az Óz, a hatalmas nagyon kedves történet, melyet a család minden tagja élvezhet, hiszen több korosztályt is megszólít. Érdemes 3D-ben is megnézni, mert a speciális effektekkel nem fukarkodtak a készítők és a különleges mesebirodalom szinte kézzelfoghatóvá válik a háromdimenziós technológiának köszönhetően. 


Óz, a hatalmas (Oz The Great and Powerful, 2013) 
Amerikai fantasztikus kalandfilm, 127 perc 
Főszereplők: James Franco, Michelle Williams, Rachel Weisz, Mila Kunis 
Rendező: Sam Raimi 
Forgalmazó: Fórum Hungary




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates