2013. május 31., péntek

Fekete gólya fiókák - megrázó videó!

Aki hallott már a Gyöngyvirágtól lombhullásig című dokumentumfilmről, nyilván szívébe zárta a Gemenci erdő egyik különlegességének számító fekete gólyákat, melyek fokozottan védett madarak, eszmei értékük 500 ezer forint.

A minap napvilágot látott egy szívszorító videó: webkamera segítségével nyomon lehetett követni egy idős fekete gólyapár fészkének történéseit - ám tragikus véget ért a családi idill. A részletek kiderülnek az alábbi videóból:



Mindössze annyi kérdés vetődött fel bennem, hogy nem lehetett volna valamit tenni? Nyilván volt, aki figyelte a webkamerát és láthatta, hogy komoly gondok vannak. Épp a napokban tanulmányoztam át egy cikket, hogy mi a teendő a madárfiókákkal (lásd itt: Magányos fiókát találtam!) és a Magyar Madártani Egyesület arra bátorítja az embereket, hogy vegyék gondozásba az elárvult vagy veszélyben lévő fiókákat és azonnal értesítsék a körzetükbe eső nemzeti parki hatóságot. Így gondatlanságból kétmilliós kár érte a természetet és egy különösen ritka hazai madár populációja csökkent le. Próbálok pozitív lenni: nyilván vannak még más fekete gólya fészkek is Gemencben, illetve a Madártani Egyesület oldalán is felhívják a figyelmet, hogy nem kell feltétlenül minden madarat megmenteni, a természet velejárója, ha egy vadállat elkapja őket vagy betegségben meghalnak. De ez esetben akkor sem értem, miért nem etette őket valaki vagy sietett a segítségükre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates