2013. május 14., kedd

Gengszterosztag - filmajánló

A Gengszterosztag akciódús, vad és izgalmas történet, mely a megváltásról, az akaraterőről és az állhatatosságról szól. Los Angeles, 1949. A Brooklynból származó gátlástalan maffiavezér, Mickey Cohen (Sean Penn) minden illegális jövedelem adószedője lett. Ami hasznot kábítószerből, fegyverből, prostitúcióból ki lehet facsarni, az ő zsebébe vándorol, és ha terve sikerrel jár, akkor Chicagótól nyugatra minden lóversenybevételt is megszerez. Nemcsak a saját emberei segítik, a rendőrök és a politikusok is neki dolgoznak. Néhányan mégis akadnak a Los Angeles-i rendőrség kötelékében, akik úgy érzik, ez nem mehet tovább. John O’Mara őrmester (Josh Brolin) és Jerry Wooters őrmester (Ryan Gosling) vezeti őket. A főszerepet az Oscar®-díjra jelölt Josh Brolin (A félszemű, Milk, Men in Black – Sötét zsaruk 3.), Ryan Gosling (Drive – Gázt!, Őrült, dilis szerelem) és a Mickey Cohent megformáló Oscar®-díjas Sean Penn (Milk, Titokzatos folyó) alakítja. 


A filmet megtörtént események ihlették, melyek a legragyogóbb hollywoodi évek idején zajlottak. 1949-re szinte az egész város Mickey Cohené volt, hatóságával és választott vezetőivel együtt. Hatalmas bátorság, sőt vakmerőség kellett ahhoz, hogy valaki megpróbálja megállítani őt. Ruben Fleischer, a film rendezője és executive producere történelem szakon végezte az egyetemet, és régóta izgatja a téma: „Különlegesen izgalmas idők voltak ezek – mondja. – A háború után a város újjászületett, és őrült sebességgel növekedett. Mindig is lenyűgözött ez a kor: a férfiak hazatértek a háborúból, a gazdaság felpörgött, minden ragyogott. Amikor felmerült e film ötlete, nagyon belelkesedtem.” A rendező igyekezett, hogy mindent megmutasson Los Angelesből és környékéből, ami megidézi a város múltját. A híres Hollywood felirat helyén akkor még a „Hollywoodland” állt: ez is olyasmi, ami mindenkinek az eszébe jut, aki Los Angelesre gondol. 



Gátlástalan bűnözők, keményöklű zsaruk, kacér nők és szerető feleségek: Fleischer nagyon elégedett a színészeivel. „Ezek az egészen különböző személyiségek csodálatosan kiegészítik egymást a filmben és mindenki másmilyen. Egy rendező nem is kívánhatna többet. A film mindegyik színészéről elmondhatom, hogy nagyon tehetséges, ösztönös, és olyan színeket hozott a karakterébe, ami a forgatókönyvben nem volt ott. Így jó filmet csinálni.” 

„Azt hittem, régimódi gengszterfilmet készítünk, jól érezzük majd magunkat a forgatáson, olyan színészekkel játszhatok, akiket mindig is tiszteltem, és ennyi – emlékszik vissza Sean Penn. – De amikor először beszélgettem Ruben Fleischerrel, rögtön megértettem, hogy itt többről van szó, és azonnal le is vett a lábamról.” „Sean ellenállhatatlanul alakítja Mickey Cohent – tiszteleg kollégája előtt Josh Brolin. – A karakter, akit játszom, gyűlöli, amiket tesz, azért tényleg nem lehet szeretni, és mégis valahogy kiköveteli a rokonszenv egy morzsáját. Lenyűgöző és magával ragadó a gonoszsága. Az eredeti figura is ilyesmi lehetett.” 


„Nem akartam az eredeti Mickey Cohent utánozni – mondja Sean Penn, aki egyáltalán nem úgy néz ki, mint az egykori gengszter. – Nagyon hasonlított Al Caponera, akit viszont De Niro zseniálisan játszott az Aki legyőzte Al Caponét-ban. Más irányba indultam. Tudtam, hogy fiatal korában pénzért bunyózott. Brutálisan, de kevés ésszel bokszolt, és általában primitív ember volt. Ez volt a kiindulópontom.” 


Ryan Gosling is dicsérőszavakat kapott. „Élvezettel néztem Ryant forgatás közben – jegyzi meg a rendező. – Mélységet adott a szerepnek. Laza, könnyed, szórakoztató fiatalembert játszik. Azután történik valami borzasztó, és megérti, hogy nem úszhatja meg az új háborút. De a legvéresebb harc közepette is megőriz valamit eredeti könnyedségéből.” 

A férfiak számára a történet az újrakezdődő harcról, a becsületről és az utolsó csepp vérig való küzdelemről szól. Josh Brolin, Ryan Gosling is egyetért ebben. Emma Stone – aki a gengszter színésznői álmokat dédelgető szeretőjét alakítja – kicsit más nézőpontból tekint közös munkájukra: „Romantikus, füstös, nosztalgikus hangulat lengi be a filmet – vélekedik –, ami persze feszültséggel és akcióval van tele. Valahogy rögtön ráéreztem, milyen lehetett akkor és ott élni.” 


Gengszterosztag (Gangster Squad, 2012) 
Főszereplők: Josh Brolin, Sean Penn, Ryan Gosling, Emma Stone 
Rendező: Ruben Fleischer 
Forgalmazó: InterCom

Forrás

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates