2013. június 15., szombat

Lopott szavak

FIGYELEM! FIGYELEM! Az alábbi kritika azt a filmet mutatja be, ami az utóbbi időkben leginkább megmozgatta a fantáziámat és szerintem lebilincselő minden tekintetben - viszont tudtommal nem igazán közismert alkotás. Fogadjátok sok szeretettel írásomat és nézzétek meg a filmet! :) Kedvcsinálónak itt a trailer:



Miből születnek a szavak és vajon mi rejtőzik mögöttük? Mekkora felelősséggel jár a szavak birtoklása? És egyáltalán mi a jelentőségük? A rendkívül elgondolkodtató dráma ezen kérdésekre keresi a választ, Dennis Quaid, Bradley Cooper és Jeremy Irons tolmácsolásában.


A Lopott szavak cselekménye három szálon fut: egy elismert író (Dennis Quaid) felolvas regényéből, amely egy fiatal szárnypróbálgató íróról (Bradley Cooper) szól, aki találkozik egy idős emberrel (Jeremy Irons) és ő elmesél neki egy történetet. Valójában nem olyan bonyolult, amilyennek leírva tűnik. A film nagy erénye, hogy rendkívül szépen fényképezték, magával ragadó a történeteket átkötő narráció és profi színészi alakításokat láthatunk. A filmet 2012 évvégén mutatták be a hazai mozikban, valószínűleg az év végi filmdömpingnek köszönhetően elsikkadt a látványosabb és zajosabb alkotások között. Azonban a DVD-kampánya erősebbre sikeredett és remélhetően többekhez eljut ez a nagyszerű alkotás.


A film egyik témája a plágium. A fiatal író (Bradley Cooper karaktere) a hőn áhított sikert úgy érte el, hogy véletlenül rátalált egy kézirat(ra) és a helyesírási hibákat sem kijavítva sajátjaként adta be egy könyvkiadónak. Azonban megszólalt élő lelkiismerete (Jeremy Irons karaktere) és akkora pofont kapott az élettől, amin valószínűleg sosem tudta túltenni magát. Azonban itt még mindig nem ér véget a film és egy másik elgondolkodtató dolgot toltak a nézők elé: miután elmesélte könyve végét az író (Dennis Quaid karaktere), kifejtette, hogy ez csak egy lehetséges befejezés, ami valaki fejéből pattant ki. Talán igazából nem így történt volna. Mert a valóság és a fikció nagyon közel állnak egymáshoz, de mégsem érintkeznek. Az, amit elképzelsz valakiről és az, ami az illető valójában, két teljesen különböző dolog. Az elvárások és a valóság nem ugyanaz. Mindezek után pedig még egy csattanós befejezésre is futotta, ami után a néző minden bizonnyal elgondolkodik, netán késztetést érez, hogy beszéljen róla.


A Lopott szavakban mindhárom főszereplő nagyszerűen hozta karakterét. Úgy tűnik, hogy Bradley Cooper vonzza a pályakezdő írók szerepkörét (a Csúcshatásban is innen indult), akik válságban vannak és nem tudnak mit kezdeni magukkal, majd nagyon szépen hozza a sikeres szépfiút és a drámaiságot is a későbbiekben. (A szerep testhez állóságáról pedig még annyit, hogy 2012-ben a világ legszexibb férfijének kikiáltott Bradley Cooper csodaszép kék szemeire is kitérnek egy jelenet erejéig.)


Jeremy Irons-on valószínűleg sokat dolgoztak a sminkesek, hogy több mint nyolcvan évesnek tűnjön - de véleményem szerint kevesebb ránccal is abszolút hiteles lett volna. Miatta érdemes eredeti nyelven, feliratosan is megnézni a filmet, mert gyönyörű, ahogyan visszaemlékezését hallhatjuk.


Dennis Quaid megjelenése sem a legelőnyösebb ebben a filmben, viszont talán még sosem játszott ennyire hitelesen. További mellékszerepekben láthatjuk Zoe Saldana-t (Avatar) és Olivia Wilde-ot (Dr. House) - akikben az is közös, hogy hosszabb-rövidebb ideig mindketten randizgattak Bradley Cooperrel a forgatás után.


A Lopott szavak igazi csemege lehet a könyvek szerelmeseinek, a sztárszereposztások kedvelőinek, a több szálon futó cselekmények rajongóinak vagy akár azoknak is, akik úgy érzik, hogy az utóbbi időben egyre kevesebb értékes és elgondolkodtató film készül. Ráadásul aktuális problémákat feszeget film, amelyet intő példaként ajánlanék minden fiatalnak is.


Lopott szavak (The Words, 2012)
amerikai dráma, 96 perc
Rendező: Lee Sternthal, Brian Klugman
Főszereplők: Bradley Cooper, Jeremy Irons, Dennis Quaid
Forgalmazó: Big Bang Media


Forrás
























0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates