2013. július 9., kedd

Rudolf musical Bécsben

Megosztanám veletek mai élményemet, ugyanis megnéztem DVD-n a Rudolf musical bécsi feldolgozását. Ott kezdeném, hogy Rudolf nagy rajongója vagyok, és véleményem szerint ez a legfülbemászóbb darab, amit valaha hallottam. Az Operettben többször láttam, sőt Pécsett is, kb. kívülről fújom a magyar szöveget – így abszolút nem jelentett gondot németül megnézni, miközben egy szót nem értek ezen a nyelven… Meg mint tudjuk, a zene ugyanazon a nyelven szól. 

Összességében nem tetszett. Kb. fél úton van az Operett klasszikus és a pécsi posztmodern díszletek között. De nem is ez a gond, meg hogy megvariálták a számok sorrendjét, 1-2 szép dalt ki is hagytak, hanem maga a felfogás. Az osztrákoké valahogy sokkal sótlanabb (viszont látványosan köpködnek ének közben). Nem gondoltam volna, hogy mi magyarok ennyire érzelmes népnek számítunk, de a két darabot összevetve ég és föld a különbség. Mindössze két jelenetet találtam, amiben áradtak felém az érzelmek és nem untam el magam egy pillanatra sem: 





Érdemes megnézni mindkettőt, mert szerintem óriásiak. A Rudolfot játszó színésznek ez volt az első pillanata (a második felvonás közepén), amikor mondjuk észrevettem, hogy szenved és valami baja van. A feleségét játszó Stefánia szólója szintén fenomenális, ez a nő anélkül is tarol, hogy kivetkőzne magából – mint a magyar verzióban. És ahogy hallottam a közönség reakcióját, az egész darab közben ezt a jelenetet tapsolták meg leghangosabban.

Aztán volt itt még valami, amivel nem tudtam dűlőre jutni: 



A miniszterelnököt játszó színész nálam erősen mozgott az elfogadhatatlanul ripacs határmezsgyéjén és egyszerűen nem bírtam eldönteni, hogy ez most tényleg komoly-e. Ha fent lenne Youtube-on, akkor simán betenném a Szimpla egyszeregyet, mert annál éreztem igazán, mintha egy paródiát néznék… És ott tudjátok mi volt ott a leghevesebb érzelem nyilvánítás? Hogy Mária összetépte a csekket. Ez volt a dal csúcspontján. Pedig én a kardot vártam, de tényleg… :D

Összességében annyit mondanék, hogy vagy az osztrákok nagyon sótlan népek vagy az Operettben vannak világszínvonalú színészek és darabok. Vagy mindkettő. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates