2013. augusztus 17., szombat

A sötét lovag - Felemelkedés

Batman visszatért egy utolsó csata erejéig: a trilógia záródarabja már a magyar premier előtt hírhedté vált, mivel a denveri bemutatón egy gázmaszkos férfi 12 nézőt ölt meg, 59 embert megsebesített fegyverével. Mindennek ellenére mégis moziba merészkedtünk, a látogatás pedig nem volt hiábavaló.


A legutóbbi Batman film nyolc év kihagyással veszi fel a történet fonalát Gotham városában. Bruce Wayne-ből egy megkeseredett remete lett, Batman vele együtt önkéntes száműzetésbe menekült. Azonban egy Bane nevű, különös álarcot viselő, a város csatornáiban rejtőző zsoldos át kívánja venni az uralmat Gotham polgárai felett. Ráadásul felbukkan egy macskajelmezes betörő is, aki Bruce Wayne életét is bonyolítja. Ezt már Batman sem nézheti tétlenül, így újra akcióba lendül a rég nem látott szuperhős.

Mindezen felül a 165 perces film sok meglepetést és izgalmat tartogat. Az előző két epizódhoz hasonlóan kellően sötét légkör fogadja a nézőt és realisztikus köntösbe bújtatják a történetet, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy a szuperhősök akármikor megmenthetik életünket. Az újabb Batman filmek kapcsán az az érzésünk támadhat, hogy talán a denevérember kezd egy kicsit kiöregedni, mivel mindhárom részben különösen meggyűlik a baja ellenfelei elpusztításával. A Felemelkedésben szinte lehetetlen küldetésnek tűnik, hogy a sántikáló és őszülő halántékú férfi a jelmez alatt képes legyőzni az elemi gonoszságot megtestesítő és ereje teljében lévő Bane-t. Így a záróepizódban a legkilátástalanabb a harc Gotham megmentéséért és Batman mindenhatóságát vagy örökéletűségét sem tudjuk már készpénznek venni.


A korábbi részekhez hasonlóan ezúttal is az immár Oscar-díjas Christian Bale formálja meg Batmant, akin a sminkeseknek köszönhetően jócskán meglátszik a történetben eltelt nyolc év. Batman karakterében az a különleges, hogy a film közben nemcsak fizikai, hanem komoly lelki megpróbáltatásokon is keresztülmegy, valójában önmagát kell megtalálnia ahhoz, hogy legyőzhesse ellenfelét. Így rendkívül lényeges, hogy egy olyan színészre osszák a főszerepet, aki az akció mellett drámai szerepekben is otthon van – Bale pedig nagyszerű választásnak tűnik már a legelső Batman filmje óta. A Macskanő szerepében Anne Hathaway-t láthatjuk, aki üdítő színfoltként tűnik fel a trilógia zárórészében, egyértelműen jót tett a film hangulatának az újabb karakter. Ráadásul Macskanő neve is úgymond tisztára lett mosva, mert a Halle Berry-féle legutóbbi alkotás óta eléggé lecsökkent a reputációja. A mellékszerepekben régi ismerősként feltűnik Michael Caine (akinek az eddigi legnagyobb szerep jut a Batman filmnekben) és Morgan Freeman, az elvetemült gázálarcost a szinte felismerhetetlenségig elmaszkírozott Tom Hardy formálja meg és Marion Cotillard is felbukkan egy gazdag üzletasszony szerepében.


A rendező, Christopher Nolan a Felemelkedéssel saját karrierjének csúcsára ért és egyértelműen kialakult a Nolan–stílus, melynek útját már az Eredettel elkezdte kitaposni. Több párhuzam és hasonlóság fedezhető fel az Eredet és a Felemelkedés között – ráadásul csak rá kell nézni a szereplőgárdára és megállapítható, hogy már csak a színészek alapján is mekkora az átfedés. Remélhetően ez a bevált Nolan-csapat még több hasonlóan jól sikerült alkotással örvendezteti meg a nézőket. Annak ellenére, hogy a rendező kijelentette, hogy nem akarja tovább folytatni a Batman filmeket, mégis annyira nyitva hagyta a történetet, hogy akár egy folytatás is belefér.


A sötét lovag – Felemelkedés (The Dark Knight Rises)
Rendező: Christopher Nolan
Főszereplők: Christian Bale, Tom Hardy, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Michael Caine
Forgalmazó: InterCom


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates