2013. szeptember 18., szerda

Éjsötét árnyék

Az aktuális trendekhez kapcsolódóan újabb vámpírfilm került a mozikba – azonban a vérszívó téma senkit se tántorítson el, mivel Tim Burton és Johnny Depp vicceskedő keze van a dologban.


Tim Burton rendező és Johnny Depp színész párosa az Ollókezű Edward című korszakalkotó műben alapozódott meg. Ezután elválaszthatatlanokká váltak és olyan sikerfilmek követték egymást, mint az Ed Wood, Az Álmosvölgy legendája, Charlie és a csokigyár, Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya illetve Alice Csodaországban. 2012-es közös munkájuk gyümölcse az Éjsötét árnyék, amely egy vámpír szocializálódását mutatja be az 1970-es évekbe, akinek kiesett kétszáz esztendő. Nyilvánvalóan az alapszituáció is némi humorra enged következtetni, amely Tim Burton stílusban gyakran nem kíméli a rekeszizmokat.


Az Éjsötét árnyék aktualitása több síkon megragadható. Egyrészt a már többször említett vámpíros témaválasztásnak köszönhetően. Viszont az Alkonyat sorozat és társaival ellentétben ezúttal nem tudunk meg eget rengető újdonságokat a vámpírokról: főhősünk koporsóban alszik, füstöl a napsütéstől, néha heves, viszont annyira kifinomult prototípus, aki nem szomjazik hús-vér családtagjaira, ráadásul egy jedit megszégyenítő módon tudja kézmozdulataival manipulálni az emberek gondolatait. Tim Burton tehát összegyűjtött mindent, amit az utóbbi időkben megtudhattunk a vámpírokról – majd a tőle megszokott stílusban szépen pellengérre állította őket és viccesebbnél viccesebb szituációk kerekedtek ki mindebből. Másrészt a retró korszak újraéledéséhez is volt néhány szava a rendezőnek: a film környezete, zenéje, kosztümjei és emberei mindent felidéztek, amit mai szemmel szeretni tudunk az 1970-es évekből. A recept e téren is hasonló az imént taglaltakhoz, mint a korszak karikatúrájának megalkotása. Ráadásul Tim Burton attól sem riadt meg, hogy a két fő vonulatot egymásnak eressze és vámpírunk közelebbi ismertséget kössön a hippikkel.


Aki ismeri a rendező munkásságát, valószínűleg a mesés elemek is eszébe jutnak a jellegzetes humor mellett. Az Éjsötét árnyék alkalmazkodik ezen elvárásokhoz is, mivel a vámpír főhős mellett van egy gonosz boszorkányunk is, aki mindenféle sötét varázslatot bevetve próbálja elcsábítani a halhatatlanná változtatott szerelmét. (Zárójelben megjegyzendő, hogy Eva Green már Az aranyiránytűben is boszorkányt játszott, csak ott jólelkű volt és kevésbé tűnt megszállottnak – nyilván az ő szerződtetése e szerepre sem a véletlen műve.) Michelle Pfeiffer karaktere is telitalálatnak bizonyul, mivel a színésznőt már láthattuk macskanőként, vérfarkasként, boszorkányként vagy tündérként is korábban – és az Éjsötét árnyék közben ez is egy feszültséget ad, hogy vajon ezúttal milyen alakot fog váratlanul ölteni… A rendező megoldása és ezen gesztusa a színésznő felé pedig zseniális és egyben tiszteletreméltó is. A Burton-filmek megszokott színészei sem maradtak ki a sorból: Johnny Depp vámpírja minden kívánalomnak megfelelt, illetve Helena Bonham Carter is hozta a szokásos formáját – ezúttal narancssárga hajkoronával.


Valójában amiben kicsit hiányt szenvednek Tim Burton utóbbi időben keletkezett alkotásai, az az eszmeiség. Szép és jó végignevetni egy filmet, amely jól kifigurázza a vámpírokat vagy a retró-imádatot, viszont a néző nem gazdagodik számottevő szellemi tartalommal. Ez a tendencia az Alice Csodaországban-nal érte el tetőpontját, miszerint a látvány és a humor háttérbe szorítja azokat az értékeket, amely szerint nemcsak egy Tim Burton karakterjegyeket tartalmazó színvonalas vígjátékról beszélünk, hanem valami többről is. Tim Burton a Nagy hal óta mintha letért volna egy bizonyos ösvényről, viszont az Éjsötét árnyék még mutat némi reményt, hogy talán lesznek még a rendezőnek olyan filmjei, amiken érdemes elgondolkozni is, nemcsak szórakozni. Viszont, szó se róla, szórakozásnak abszolút első osztályú, főleg aki kifejezetten agyzsibbasztó poénokra vágyik!


Éjsötét árnyék (Dark Shadows)
Rendező: Tim Burton
Főszereplők: Johnny Depp, Eva Green, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter
Forgalmazó: InterCom



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates