2013. szeptember 28., szombat

Farkas (4DX)

Az X-Men széria legújabb darabja megérkezett a hazai mozikba. Ezúttal Farkasé az abszolút főszerep, a történet pedig a 3. film, Az ellenállás vége után játszódik, méghozzá Japánban. Vajon az adamantium karmok élesebbek, mint a szamuráj kardok?


Végre elkészült az X-Men széria legújabb darabja, amely már a hatodik film a mutánsokról szóló képregény-adaptációk között. Hogyan is kezdődött? 2000-ben (azaz már 13 éve) jött ki az első X-Men film, A kívülállók. A sorozat története kronologikusan két további részen át folytatódott (2003-ban az X-Men 2 és 2006-ban az X-Men: Az ellenállás vége). 2009-ben került mozikba az X-Men kezdetek: Farkas című film, amely a képregény kulcsfigurájának, Farkasnak a korai évet mutatja be. 2011-ben egy másik előzmény filmet mutattak ben X-Men: Az elsők címmel, amelyben X professzor és Magneto megismerkedésének rejtélye oldódik fel. A két előzményfilmben az a közös, hogy számtalan kérdést megválaszol, amely az első 3 X-Men film kapcsán merülhet fel a nézőben. Az összes X-Men filmről pedig elmondható, hogy hűséges a szereplőgárdája (Hugh Jackman például mind a hat filmben játszik). Másrészt nívós is: 3 Oscar-díjas színésznő (Halle Berry, Anna Paquin, Jennifer Lawrence), 2 Oscar-jelölt színész (Hugh Jackman – aki nem mellesleg Golden Globe-díjas – és Sir Ian McKellen), illetve 2 Golden Globe-jelölt színész (James McAvoy, Michael Fassbender) van a csapatban.


A mostani X-Men film nem előzményeket dolgoz fel, hanem Az ellenállás vége után játszódik. Az eddig megismert karakterek közül Farkas mellett csak Jean Grey tűnik fel visszaemlékezésekben (illetve a film utolsó utáni jelenetében, a feliratok után még két másik ismerős arcot is láthatunk, de kilétük maradjon meglepetés). Azonban a Farkas című filmben egyértelműen Farkasé a főszerep. A vadonban találkozhatunk vele, ahol próbálja meglelni lelki békéjét. Majd egy váratlan látogatónak köszönhetően Japánba utazik végső búcsút venni egy régi ismerősétől. A bonyodalmak innen kezdődnek és egy megátalkodott mutánsnak köszönhetően veszélybe kerül Farkas öngyógyító képessége és adamantium karmainak is komoly vetélytársa akad.


Habár a helyszín kicsit meglepő, viszont maga a film hozza a megszokott X-Men színvonalat, mi több, az egyik legerősebb darabnak ígérkezik. A japán kultúra ötvözése Farkas vadságával igen izgalmas és különösen látványos eredményt hozott. Ráadásul ez az epizód is, akárcsak az előzőek, ad némi elgondolkodtató tanulságot: milyen ára van az örökéletnek, megéri-e halhatatlanná válni? A Farkas követi a sorozat azon trendjét is, hogy egy valós történelmi eseményhez kapcsolódik (korábban többször előjött a második világháború zsidóüldözése, illetve a kubai válság), ezúttal Nagaszaki bombázását láthatjuk. A cselekmény rendkívül pörgős, izgalmas és érdekes meglepetéseket is tartogat. Továbbá előrevetít egy következő X-Men filmet – amelyet már hivatalosan is megerősítettek és minden eddig karakter (idős és fiatal önmaga egyaránt) megjelenik benne.


Hugh Jackman is a szokott formáját hozza Farkasként. Jackman nemrég azt nyilatkozta, hogy Farkas szerepe hozta meg neki a világhírnevet és számtalan lehetőséget nyitott meg előtte, így különösen kedves számára ez a karakter – habár nem sok közös tulajdonsággal rendelkeznek. Az idén A nyomorultak főszerepéért Oscar-díjra jelölt színész ezúttal kevesebbet mutatott meg drámai tehetségéből, viszont annál profibban formálta meg immár hatodjára Farkast. A meglehetősen jó karban lévő 45 éves ausztrál színész ugyanúgy akciózik mint 13 évvel ezelőtt. Sőt, a fittségben talán kicsit átesett a ló túloldalára, a karján kidudorodó vénákat látva.


Tehát, a képregény filmek rajongóinak kötelező megnézni ezt a filmet, a kérdés már csak az, hogy milyen formában? A választék széles: hagyományos verzióban, 3D-ben vagy 4DX-ben. Utóbbival kapcsolatos élményeimről tudok beszámolni: most próbáltam ki először a március óta bevezetett 4DX lehetőséget, amely Európán egyedülálló A filmet olyan effektekkel tették életszerűbbé, mint illatok, füst, szél, különböző székmozgások (futás, ugrás, autózás, szédülés vagy lövések, rúgások illusztrálására) és víz. A tapasztalat alapján hazánkban még gyerekcipőben jár az effajta mozizás: például nem mindig volt összhangban az érezhető és látható mozgás vagy Nagaszaki bombázásának ugyanolyan illata volt, mint a japán óceánparti szellőnek. Viszont mindenképpen egy olyan különleges élmény nyújt, amit érdemes kipróbálni.


Farkas (The Wolverine, 2013)
amerikai akciófilm, 126 perc
Főszereplők: Hugh Jackman
Rendező: James Mangold
Forgalmazó: InterCom




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates