2013. szeptember 17., kedd

Harry Potter és a Halál ereklyéi I. rész

Harry Potter legújabb kalandjait mindig nagy érdeklődés övezi, akár könyv, akár mozgóképes verzióról legyen is szó. A varázslótanonc történetének utolsó darabjához érkezve a filmesek megadták a módját a búcsúnak: a Halál ereklyéiért kétszer kell moziba mennünk, az első látogatás mostanában aktuális.


„Ez az eddigi legjobb film!” – azt hiszem, ez a mondat minden rész után jogosan hagyhatja el a néző száját. A Halál ereklyéi is ezt a sztereotípiát erősíti, hiszen az előzetes várakozáshoz mérten nagyszabású és minden korábbinál színvonalasabb alkotást sikerült összehozni a film készítőinek. Amikor napvilágra került a hír, miszerint az utolsó Harry Potter könyvből két filmet forgatnak, jogosan merülhetett fel a kérdés, hogy nemcsak egy újabb bőr lehúzásáról van-e szó? Hiszen itt a történet vége, nem lesz újabb – így pedig bevétel szempontjából is megéri, ha a hetedik részért kétszer mennek moziba a rajongók, még utoljára. A Halál ereklyéi első epizódjának pörgőssége, érzelemvilága és a megvalósítás profizmusa megcáfol minden rosszmájú feltételezést: elfogadhatjuk, hogy egy 620 oldalas, az előző hat rész minden szálát elvarrni hivatott könyv igényes adaptációját nem lehet egyetlen filmbe sűríteni.


A kettévágott hetedik rész egy másik szempontból is okot adhat kételkedésnek: vajon mennyire lesz zavaró, hogy J. K. Rowling gondolatmenetét egy huszáros vágással megszakítják, a folytatásra pedig több mint fél évet várhatunk. Aki megnézi a Halál ereklyéit, egyértelműen állást tud foglalni e kérdésben. Ugyanis semmivel sem zavaróbb, mint korábban. Ha belegondolunk, egyetlen Harry Potter történetnek sem lett vége eddig, maradtak lezáratlan ügyek, tudtuk, hogy lesz folytatás. A Halál ereklyéivel is ugyanez a helyzet: a feszültség érezhetően fokozódik a végkifejlethez közeledve, és a befejező jelenetet látva minden bizonnyal a nézők jelentős hányada azonnal megnézné a folytatást – ám ez a jelenség a korábbi epizódoknál is tapasztalható volt.


Miért is mondhatjuk, hogy a Halál ereklyéi az eddig legjobb Harry Potter film? Nyilván ha a könyv nem lenne jó, akkor a filmmel is lehetnének problémák – ez esetben viszont erről szó sincs. Ám amikor adott egy használható alap, még az sem garancia, hogy ugyanaz élvezhető lesz a filmvásznon – a rendezésen áll vagy bukik minden. A legutóbbi részt David Yates rendezte, aki a korábbi két epizódot is elkövette. A különbség csak annyi, hogy a mostani rész sokkal kiforrottabb: nincsenek üresjáratok, de mégsem csupa akció, látvány és poénok, hanem egyre mélyebb érzelmek is a felszínre törnek, a feszültség az első perctől az utolsóig megmarad. 



Ahogy a történet is egyre sötétebbé válik, úgy a film is: hol vannak már azok a színes roxforti hétköznapok, amikor a 10-11 éves gyerkőcök mindig valami rosszban sántikáltak és csínyt csínyre halmoztak? Ezúttal főhőseinket csak egy év választja el a felnőtté válástól, ráadásul tanulással sem kell gyötörniük magukat – már olyan problémák nyomasztják őket, hogy mentsék meg a varázslóvilágot az elvetemült Voldemorttól és miként pusztítsák el a megátalkodott mágust, akiben egy cseppnyi szeretet sem lakozik.


Továbbá azért ez a legjobb rész, mert az egykori gyerekszínészek is felnőttek a feladathoz, méltó partnereivé váltak az őket körülvevő nagyságoknak (akikről különösebben nincs is mit mondani, mert csak a szokásos, igazi angol színészekhez méltó színvonalat hozzák). Daniel Radcliffe még sosem mutatta ennyi arcát, mint a mostani részben – a széria végéhez közeledve érett be és tanult meg játszani. Negatívumként egyedül az hozható fel, hogy a főhősök már kicsit túlkorosak és még jóindulattal is többnek néznek ki 17-nél. Viszont az is érthető, ha már hat részt végigcsináltak, akkor nem a legvégén cserélik le őket.


Végezetül jöjjön néhány hasznos tanács a filmnézéssel kapcsolatban! A Halál ereklyéi az eddigi legsötétebb és legijesztőbb Harry Potter film – a 12-es korhatárt valóban nem ok nélkül kapta. A dinamikus vágásnak köszönhetően néhány jelenet egy gyengébb horrorfilmbe is elmenne, törekedjünk olyan alkalmatosságon ülve megtekinteni a filmet, amellyel nem lehet hátraesni hirtelen mozdulatok esetén. Emellett az érzékenyebb lelkületű nézők a saját érdekükben zsebkendőt is csomagoljanak, mert a Halál ereklyéi szívszorító jelenetekben sem szenved hiányt.


Harry Potter és a Halál ereklyéi I. rész (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I)
angol-amerikai kalandfilm
Szereplők: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Alan Rickman
Forgalmazó: InterCom







0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates