2013. szeptember 14., szombat

Kung Fu Panda 2

Pó, a kissé túlsúlyos, butus, ámde hatalmas szívű karatézó panda újabb izgalmas és szórakoztató kalandokba keveredik – a nagysikerű animációs film második része ezúttal 3D-ben is megtekinthető.


Az animációs filmekre specializálódott két legnépszerűbb stúdió, a Pixar és a DreamWorks között állandó rivalizálás zajlik a nézők becsalogatásának érdekében. Míg a Pixar a Disney rajzfilmek hagyományaira építve igyekszik felépíteni a karaktereit és a történet fonalát, addig a DreamWorks olyan filmeket gyárt, melynek főhősei az átlagostól eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A Shrek kövér és műveletlen ogréje, a Cápamese vegetáriánus cápája vagy a Mézengúz lusta méhecskéje mellé beállt a sorba egy eltunyult, pocakos pandamaci, aki rettenthetetlen harcművész szeretne lenni. Az alkotók pedig annyi fantáziát láttak benne, hogy folytatták Pó történetét, akiből már Sárkány Harcos vált és visszaállította a békét és egyensúlyt a Völgyben az első epizód végére.


A Kung Fu Panda 2-ben nem meglepő módon egy újabb ellenség bukkan fel, aki nemcsak egész Kínát akarja rabszolgasorba dönteni, hanem csodafegyverével a kung fut szeretné végérvényesen elpusztítani. Póra és barátaira hárul a feladat, hogy megsemmisítsék a fegyvert, ám az utazás váratlan meglepetéseket tartogat. Pó sejtése igaznak bizonyul, miszerint az eddig édesapjának hitt lúd mégsem vér szerinti szülője: a panda nemcsak az ellenséggel küzd meg, hanem saját démonaival is, és fény derül származásának valódi hátterére.


A második epizódban az ismerős arcok mellett új szereplőkkel is találkozhatunk, például Shennel, a pávával, kinek kegyetlensége és szívtelensége sosem látott méreteket ölt Kínában. Érdekes vállalkozásnak tűnt a DreamWorks részéről ez a karakter, mivel erőteljesen emlékeztet például az Aladdin Jafarjára vagy A hercegnő és a béka gonosz mágusára – pedig a stúdió kerülni szokta az ennyire egyoldalú jellemvonásokkal rendelkező szereplőket. A Kung Fu Panda 2 abban nem tér el attól a mesékre jellemző alapsémától, miszerint a jó elnyeri jutalmát, a rossz pedig méltó büntetését. 


Viszont a Shennel kapcsolatban az átlagos gonosz karakterekkel ellentétben megvilágították, hogy miért vált ennyire megátalkodottá és zsarnokivá a páva, ám a változás lehetőségét már nem adták meg neki és úgy végezte, mint akármelyik negatív tulajdonságokkal rendelkező anti-mesehős. Talán okosabb befejezés lehetett volna a megbocsájtás, mert így a mese üzenete elég sötétre sikeredett: két árva élőlény csapott össze és a béke, illetve a szeretet helyett az erőszak és a bosszúállás győzedelmeskedett, méghozzá annak a szereplőnek kellett pusztulnia, akinek sanyarú gyerekkora volt, mert a szülei nem szerették.


A Kung Fu Panda 2-t 3D-s verzióban is meg lehet tekinteni mozikban. Az effektek viszont nem sokat dobnak a látványon – mert az anélkül is rendkívül igényes és lenyűgöző. A 3D szükségessége mindössze annyiban fedezhető fel, hogy megijessze a gyermekeket, mivel néhány hirtelen lándzsa-rántás vagy kődobálás még a felnőtt nézőket is összerezzenti egy pillanatra, nemhogy a kisebbeket. A 12-es korhatár ennek is betudható, nemcsak a verekedős jeleneteknek. Egy animációs film 3D-s verziója napjainkban már szinte alapkövetelmény és a Kung Fu Panda 2 is ezt a tendenciát mutatja: inkább kötelességből (és magasabb bevételek miatt) csinálták meg így is, mintsem hogy növelje a film értékét. 


Mindenesetre a Kung Fu Panda 2 egyértelműen élvezhetőbbre sikerült, mint az első epizód. Nemcsak a történetben fedezhetők fel mélyebb tartalmak és komolyabb gondolatok a korábbihoz képest, hanem a grafika és a színvilág kifogástalan a nagyszerű zenéről nem is beszélve. Az már más kérdés, hogy a fiatalság számára milyen értéket tud közvetíteni, mert a régi idők klasszikus Walt Disney meséinek korában ez sem okozott problémát. Viszont szórakozás szempontjából rendben van, aki csak egy igényes kivitelű animációs filmre vágyik, bizonyára nem fog csalódni.


Kung Fu Panda 2, 2011
amerikai animációs film
Forgalmazó: UIP-Duna Film



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates