2013. október 25., péntek

A mentalista és William Blake

A mentalista és Bach postomhoz kapcsolódóan ismét szeretnék pár gondolatot megosztani a sorozatról.

"Mentalista: személy, aki a mentális erő, a hipnózis és/vagy a szuggesszió hatalmával él. A gondolatok és viselkedések befolyásolásának mestere." A sorozat minden epizódja ezekkel a gondolatokkal kezdődik. A főszereplő, Patrick Jane tehát nem látnok és nem rendelkezik semmilyen természetfeletti képességgel - csak jó megfigyelő és tud hatni az emberekre. (Kicsit eltér a tárgytól de sokat gondolkodtam, miért is döntöttek a sorozat gyártói a "Jane" vezetéknév mellett, ami ugye egy női név. Egyik részben volt egy olyan poén, mikor Lisbon felügyelőnek átad egy üzenetet egy szereplő, miszerint "Patrick üzeni, hogy sajnálja", erre Lisbon: "ezek szerint itt járt Jane?", a válasz: "milyen Jane-ről beszél? Patrick, a szőke csávó üzeni.")
Patrick egy sorozatgyilkost, Red John-t hajszol és rajta akar bosszút állni, mivel megölte a feleségét és kislányát. Minden évad közepe és vége felé újabb morzsákat talál, amelyek talán közelebb vezetik Red Johnhoz. A második évad végén egy William Blake idézetet súg a fülébe Red John:



"Tigris, tigris, csóva fény
éjszakának erdején,
mily kéz adta teneked
szörnyű és szép termeted?" William Blake

A sorozatban Patrick rengeteget gondolkozik ezen. Számomra az az érdekes, hogy A vörös sárkány című könyvben / filmben, az elvetemült sorozatgyilkos szintén William Blake hatása alatt áll: az egyik festményét tetováltatja a hátára és vele azonosul brutális tettei elkövetésekor. Íme A Nagy Vörös Sárkány és a Napba Öltözött Asszony (melyet a gyilkos megeszik a történet szerint):



Nem tudom, mit tud William Blake, amiért sorozatgyilkosok imádatának középpontjába helyezik. Lehet, hogy ez csak fiktív történetekben történik így, a valóságban nem. Viszont mindenképpen van benne valami ijesztő és baljós - akár vers legyen, akár festmény. Úgy tudom, maga Blake is elég zavarodott személyiséggel rendelkezett és kiszámíthatatlan volt, lehet, ez adott ihletet, hogy legyen ő a kitalált sorozatgyilkosok múzsája. Az viszont tény, hogy J. D. Salinger: Zabhegyező című könyve a valóságban van nagy hatással gyilkosokra. A könyvet én is olvastam, de szintén nem értem, miért van ilyen hatása. Ebből kiindulva akár Blake is hathat így a valóságban is másokra.

Van itt még egy Blake idézet, amit előszeretettel írogattam ballagási fényképeim osztogatásakor a hátlapra:

"Egy homokszemben lásd meg a világot,
Egy vadvirágban a fénylő eget,
Egy órában az örökkévalóságot,
S tartsd tenyeredben a végtelent!"

A Wikipédia szerint nem egyértelműen Blake idézet, hanem csak neki tulajdonított. Mindenesetre ez tetszik nekem, remélem nem azért, mert sorozatgyilkos hajlam rejtőzik a tudatalattimban... :D


Megnyugtatásképpen itt van még két videó A mentalistából. A múltkori Bach zene köszön vissza 2 jelenetben. Az első videó az évad záróepizódja legvégét mutatja be (3:18tól jön Bach). Szerintem szuperül van összerakva, minden klappol: a zene, a beállítások, a cselekmény és Simon Baker arcjátéka. Zseniális. Ez a jelenet valahogy beleivódik az emberbe.



Itt pedig egy vak lány zongorázza Red John kedvenc dallamát, Patrick elmélkedik közben. Ezt szeretem ebben a sorozatban, hogy amikor kell, akkor vicces és lehet nevetni rajta, máskor meg meglepően drámai és kifejezetten hatásos. És mindezt úgy kapja a néző, hogy sosem tűnik benne semmi túlzásnak, hiteles benne a poén és a szomorúság is. Simon Baker pedig meglepően jó színész, talán túl jó is ahhoz, hogy sorozatokban játsszon. Viszont éppen ezért nem véletlen, hogy miért is A mentalista Amerika egyik legsikeresebb sorozata.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates