2013. október 21., hétfő

Az Argo-akció

2012 legjobb filmjének járó díjat Az Argo-akció kapta meg az idei Oscar-gálán, amit a film egyik producere (és egyben rendezője, illetve főszereplője) azaz Ben Affleck vett át. Mitől is nagyszerű ez a film? Mivel is győzte meg a kritikusokat a gyakran vitatott tehetségű Ben Affleck? Lássuk csak!


Az Argo-akció megtörtént eseményeket dolgoz fel. Pontosabban Antonio Mendez hasonló című könyvének adaptációja, amely szintén tavaly látott napvilágot. A film – akárcsak a könyv – Mendez történetét mutatja be, aki a CIA ügynökeként kiszabadított Iránból hat amerikai diplomatát 1980-ban. Az egész akció pikantériája, hogy egy rendkívül abszurd ötleten alapult: „túl őrült, hogy hazugság legyen” – írja könyvében Mendez. Ugyanis a mentőakció azon alapult, hogy a hat diplomata és Mendez filmes stábnak adja ki magát, akik egy sci-finek (melynek címe Argo) keresnek forgatási helyszíneket Iránban.


Az Argo-akció sikerének egyik titka, hogy épp az, hogy a valóságon alapul. Eddig számtalan olyan filmet vagy sorozatot láthattunk, amelyben a CIA tevékenységét mutatják be – de mindez csak a fikció és találgatások szintjén mozog. Viszont végre itt egy olyan történet, amely minden abszurditása ellenére valóságos. Az, hogy Hollywoodban miért is lett sikeres ez a film, igazából nem kérdés: mert azt mutatja be, hogy a filmipar mekkora jelentőséggel bír – a diplomáciában is. Viszont ehhez még az a tényező is hozzájön, hogy milyen alaposan kidolgozták a filmet.


Mivel a könyv és a film nagyjából egy időben született, így elméletileg kölcsönhatásban állhattak egymással. Azonban a film néhány apró részletében eltért az írott formától – például Mendez nem egyedül utazott Iránba vagy a hat amerikai nem rögtön és nem együtt kötött ki a kanadai nagykövetségen. Mint mondják, a részleteken áll vagy bukik minden – főleg egy CIA akcióban – viszont a film és könyv összehasonlítgatása inkább szőrszálhasogatásnak hat. A maga műfajában mindkettő nagyszerű, izgalmas és érdekes.



Tehát, a történet adott volt – viszont meg kellett találni az ideális szereplőket és az ideális környezetbe kellett helyezni őket, az ideális ruhákban. Manapság még mindig hódít a retró-láz – ilyen szempontból is rettentően aktuális a film, Ben Affleck nagyon eltalálta, hogy most lehet sikeres ez a film. Ugyanis tudniillik, Antonio Mendez már 1997 óta beszélhetett az Argo-akcióról és érdekes, hogy éppen most karolta fel valaki ezt a témát. Ben Affleck mellett a film másik producere George Clooney, akiről szintén köztudott, hogy már több olyan produkció születésénél bábáskodott, amelyek az amerikai társadalom megítélésének szempontjából fontos tartalommal rendelkeznek. A közel-keleti – amerikai konfliktus ma is legalább annyira aktuális, mint a film idején.


Ben Affleck is megér egy külön bekezdést. Annak ellenére, hogy elsősorban filmszínészként vált ismertté, mindeddig nem sok babér termett neki. Viszont forgatókönyvíróként már 1998-ban Oscar-díjat kapott gyermekkori jó barátjával, Matt Damonnal együtt a Good Will Huntingért – amelyet közös emlékeik alapján írtak meg. Affleck-et rendezőként kifejezetten dicsérni szokták a kritikusok – azonban az idei Oscar-gála nagy meglepetése volt, hogy éppen ebben a kategóriában nem kapott jelölést. Viszont a legjobb film díját bezsebelve valószínűleg nem szomorkodott.


Az Argo-akció sikeréhez az imént említettek mellett még az is hozzájön, hogy rendkívül élvezetesen rakták össze a filmet. Annak ellenére, hogy a magyar néző számára nem biztos, hogy ismert a történelmi szituáció, annyira jól – viszont véletlenül sem szájbarágósan – magyarázzák el az események jelentőségét és mikéntjét, hogy mindenki könnyedén felfoghatja és megértheti, mi történik a vásznon. Az izgalmas történetvezetésnek köszönhetően még azok a nézők sem unatkoznak egy percig sem, akik nem kifejezetten kedvelik a politikai drámákat. A film tetőpontja pedig annyira feszültséggel teli lett, hogy azt tanítani kellene. Mindenképpen érdemes megnézni.


Az Argo-akció (Argo, 2012)
amerikai thriller, 120 perc
Főszereplők: Ben Affleck, John Goodman, Victor Garber
Rendező: Ben Affleck
Forgalmazó: InterCom


Forrás

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates