2013. október 12., szombat

Dan Brown - Inferno

Néhány évvel ezelőtt az egész világot megrengető viták törtek ki egy könyv nyomán, melynek címe A Da Vinci-kód. Dan Brown azóta világhírnévre tett szert és most jelent meg magyar nyelven legújabb kötete, melynek főszereplője ismét Robert Langdon.


Robert Langdon szimbólumkutató és nyelvész immár négy könyvben bukkan fel. Kronologikusan először Dan Brown Angyalok és démonok című könyvében jelentkezett, amelyben Vatikánban járt és a pápaválasztás idején kitörő bűntény megoldásában segédkezett, az illuminátus rend tevékenységét bemutatva. Következő kalandja a nagy port kavart A Da Vinci-kódban történt: Párizs, London és a skót Rosslynon átívelő cselekményben a templomos lovagok titkait kutatta és a Szent Grál mibenlétére adott egyfajta magyarázatot. Az Elveszett jelkép eseményei Washingtonban zajlottak, ahol a Fehér Ház rejtett alagsora mellett megismerkedhettünk a híres obeliszk jelentőségével és a szabadkőművesek rejtélyes világába is betekintést nyerhettünk Landgon professzor segítségével. Most pedig ismét Európába vezet Robert Langdon útja, méghozzá Olaszországba. Legalábbis a történet kezdetén…


Az Inferno cím Dante Isteni színjátékára utal, azon belül a Pokolra és annak mind a kilenc bugyrára. Mint Dan Brown korábbi köteteiben, itt is a középpontban nagyszerű művészek (és egyben tudósok) állnak, ezúttal Dante Alighieri. Ezúttal azonban nemcsak történelmi rejtélyek alternatív felfogásairól és elgondolkodtató művészeti magyarázatokról olvashatunk, hanem egy teljesen aktuális probléma kerül a középpontba. A biológiai fegyverek és a génmanipuláció olyan témakör, melyről senki sem beszél szívesen, viszont mindenki egyre inkább tart tőle. Dan Brown könyve sem sugall túlságosan bíztató jövőképet, megint megpróbálja felnyitni olvasói szemeit, gondolkodásra késztet mindenkit. Ismét olyan érzésünk lehet a könyv befejezte után, hogy „Oké, nem biztos, hogy így van. De mi van, ha mégis van benne valami?” Ahogy a könyvben is olvashatjuk: „Csak egyetlen ragályos kórokozó van, ami gyorsabban terjed a vírusnál... A félelem.”


Az Inferno felépítése és történetvezetése nagyon hasonlít a szerző korábbi könyveihez. Pár oldalas fejezeteket tartalmaz, amelyek végén mindig félbemarad valamilyen (általában rendkívül izgalmas) eseménysor. Az ezt követő fejezet pedig általában másik helyszínen játszódik, másik szereplőkkel. Mindez azt eredményezi, hogy a könyv jóformán letehetetlen és olvastatja magát. Ha van is olyan cselekményszál, ami kevésbé érdekli az olvasót, akkor is gyorsan átlendülhet rajta és hamar visszatérhet a váratlan fordulatok megoldásához vagy az őt érdeklő szereplőkhöz. Igaz, hogy az Inferno több mint 650 oldal, viszont igen gyorsan el lehet olvasni.


Semmi kétség nem férhet hozzá, hogy Dan Brown napjaink egyik legjelentősebb bestseller írója. Műveit milliók olvassák, már a megjelenés hírének pillanatában előjegyzik. A kritikusok azonban nem egyértelműen pozitívan gondolkodnak róla, az Inferno-val kapcsolatban különösen sok a negatív visszhang. Mindenesetre azt el kell ismerni, hogy a maga műfajában – azaz, maradjunk a történelmi fikció kifejezésnél – igazán kiemelkedők a művei. Törekszik a valósághűségre, történelmi tényekkel és művekkel igazolja állításait – és minden művében található egy olyan fejezet, amelyben kifejti, hogy mi a reális és mi az, amit hozzágondolt mindehhez. Ahogy a mostani könyvében is megfogalmazza: „A tökéletes illúziónak a valóság lehető legtöbb elemét kell tartalmaznia.” 


Az Inferno azért érdekesebb a szerző minden korábbi művénél, mert egyik sem volt még ennyire aktuális és a szereplők is sokkal árnyaltabbak, mint korábban. Aki már többször olvasott Dan Brown könyvet, nyilván előre fogja tudni egy-egy szituációnál, hogy itt nem stimmel valami vagy biztosan lesz még valamilyen fordulat. Ennek ellenére is sok meglepetést okoz majd az olvasóknak és egy nagy adag gondolkodni valót ad. „A pokol legsötétebb bugyraiban azok szenvednek, akik erkölcsi válságok idején semlegesek maradtak. Langdon még soha nem érezte ilyen tisztának e szavak jelentését: Vészterhes időkben a legnagyobb bűn a tétlenség. Langdon tudta, hogy milliókkal együtt maga is vétkes ebben. Amikor a világ problémáiról van szó, globális járványként pusztít a hárítás.”

Dan Brown: Inferno
ISBN: 9789636897079
Kiadó: GABO, 2013

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates