2013. október 6., vasárnap

"Túl a fenyvesen"

Amennyiben túlléptünk a kimondottan furcsa magyar címen és érdekel, miért is érdemes megnézni ezt a filmet, rögtön az elején elárulható, hogy egy több generáción átívelő drámáról van szó, melynek főszerepeiben napjaink két legfelkapottabb férfi színésze látható, Ryan Gosling és Bradley Cooper.


Viszont nem könnyű túllépni ezen a címfordításon. A film eredetileg a „The Place Beyond the Pines” nevet viseli, melynek tulajdonképpen szószerinti magyar megfelelője a „Túl a fenyvesen”. Azonban a „fenyves” kifejezés szerintem túlzottan archaikus – ugyan ki használja napjainkban ezt a szót? – sokkal inkább preferáltam volna a „fenyőerdő”-t. Ha már így ragaszkodunk a szószerinti fordításhoz, mert számtalan olyan esetet is fel lehet hozni, amelynél semmi köze a kettőnek egymáshoz. (Kedvenc példám az eredetileg „Somewhere” címet viselő 2010-es dráma, melynek „magyar” címe az lett, hogy „Made in Hollywood”). Másrészt 2006-ban kijött egy animációs film „Túl a sövényen” címmel és számomra ez volt a legelső dolog, ami eszembe jutott, mikor elolvastam ezt a filmcímet, hogy „Túl a fenyvesen”. Remélem, senki nem keveri össze a két alkotást és megnézi a „fenyvesest”, mert igazán érdemes. (Ha rajtam múlna, akkor „A fenyőerdőn túl” címet kapta volna.)


Anélkül, hogy belemennénk a film történetébe és a fordulatokat lelőnénk, elég annyit tudni előzetesen, ami a hivatalos tartalom ismertetőben áll: „Derek Cianfrance elsöprő erejű drámája négy férfi és két generáció történetét öleli fel. Az apák bűnei tizenöt év elteltével is kísértenek két középiskolás fiú életében.” A film tulajdonképpen három nagyobb egységből tevődik össze: az első részében megismerhetjük Ryan Gosling karakterét, aki otthagyja cirkuszi kaszkadőr munkáját, hogy segítse szerelme és gyermeke életét. A következő nagyobb egység főszerepében Bradley Cooper karaktere áll, aki egy fiatal rendőrt alakít és próbálja megalapozni karrierjét. A végső felvonásban két középiskolás fiút láthatunk és a korábbiakban folyamatosan halmozódó feszültség eléri tetőpontját. Talán a három epizód túlzottan is szétválik, feldarabolja az alkotást és a néző úgy érezheti, hogy három különböző filmet lát. A megoldás elég hirtelen és gyorsan érkezik meg a végső jelenetekben. Igaz, hogy két és fél órás a film, viszont az utolsó 15 percet kicsit bővítgethették volna, hiszen a másik két egység valahogy jobban kidolgozottabbnak tűnt.


Ennek ellenére rendkívül érdekes és feszültségekkel teli drámáról van szó. A főszereplők játéka is figyelemre méltó. Ryan Gosling mostani alakítását a Drive – Gázt!–ban látható karakteréhez hasonlította és azzal azonosította több kritikus is. Némi hasonlóság felfedezhető, hiszen egy szótlan és szerelmes emberről van szó, aki agresszivitásra hajlamos és sokat száguldozik. Viszont már az arctetoválásokkal és a karakter sorsát meghatározó egyéjszakás kalanddal is azt próbálják sugallni, hogy nem az a jólfésült, kedves és segítőkész szomszéd, mint a Drive-ban. Annyi a fő különbség, hogy a Drive-ban egy alapjában véve jófiút alakított, itt pedig egy eleve rosszfiút. Innentől kezdve szerintem nem beszélhetünk arról, hogy a rendező lemásolta volna Ryan Gosling korábbi szerepét. Bradley Cooper viszont igazi meglepetés, mivel ezúttal teljes mértékben kilépett a szuperül belőtt sérójú, szépfiú skatulyából és rendkívül komolyra vette a figurát. Rendőrként újra bebizonyította, hogy az akciójelenetekben is lehet rá számítani és emellett mennyire nagyszerű drámai színész.


Érdekes módon a Túl a fenyvesen hazánkban nem került a mozikba, hanem csak DVD-n jelenik meg. Úgy tűnik, ezzel a filmmel kapcsolatban túl sok a „miért?”, hiszen ennél jóval gyengébb és kevésbé elgondolkoztató alkotások is bejutnak a hazai filmszínházakba. Nem hinném, hogy erre nem lett volna közönség, főleg, hogy a két főszereplő tényleg igazi hollywoodi szupersztár. Mi több, maga a film is izgalmas és lebilincselő, tipikusan olyan, ami sokáig nem megy ki az ember fejéből. Szóval, mindenkinek csak ajánlani tudom, ha nem is moziban, de otthon mindenképpen nézzük meg, ha egy színvonalas és magával ragadó drámára vágyunk napjaink legmenőbb színészeivel a középpontban.


Túl a fenyvesen (The Place Beyond the Pines, 2012)
amerikai dráma, 140 perc
Főszereplők: Ryan Gosling, Bradley Cooper, Eva Mendes
Rendező: Derek Cianfrance
Forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.




A forgatás szüneteiben :)



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates