2013. december 15., vasárnap

A Millenium trilógia

Stieg Larsson - A tetovált lány és folytatásai

A tavalyi év egyik legfelkavaróbb alkotása A tetovált lány című amerikai film volt, amely óriási kasszasikerré és kultuszfilmmé vált. Azonban a film alapjául szolgáló regény-sorozat már évekkel korábban tartolt a bestseller listákon.


A krimik rajongói előtt nem titok, hogy az utóbbi években ellepték a könyvesboltok polcait a skandináv krimik. Jóformán külön részleget is alkotnak a sötét, borongós hangvételű, sokkoló gyilkosságokról szóló könyvek, melyeket átlengi az a megfogalmazhatatlan skandináv légkör, ami miatt sajátos műfajnak tekinthetjük őket. Minden kétséget kizáróan Stieg Larsson robbantotta először a bombát a Millennium trilógiával, melynek első része a világhírű A tetovált lány (amely már kétféle kiadásban is kapható hazánkban).

A tetovált lány 2012-es kiadásának hátoldalán a következő olvasható: „Több mint egy regény. Függővé tesz.” Aki elolvasta, tudja, hogy így is van. Nehéz megmagyarázni miért vonzza az olvasókat a brutális gyilkosságok hátterének feltárása, miért szimpatizálnak egy tetovált, piercinges, mentálisan nem beszámíthatónak tartott fiatal lánnyal és egy csélcsap, minden lébe kanál újságíróval. Mindenesetre a recept működik, a könyv letehetetlen. Mi több, az első rész után akarjuk a következőt is. Majd a harmadikat is. Viszont negyedik rész már nincsen, sőt nem is lesz.


A szerző, Stieg Larsson pályafutását egy hírügynökségnél kezdte, majd egy hasonló típusú stockholmi újság főszerkesztője volt, mint amilyen a könyvben bemutatott Millennium, illetve a rasszizmus és nők elleni erőszak élharcosa volt. Azonban számtalan rejtély merül fel vele kapcsolatban és találgatások mindarról, mi ihlette könyveinek megírásakor. Valószínűleg ezek a kérdések már örökre megoldatlanok maradnak, mivel Larsson ötven évesen elhunyt szívrohamban. Ezért csak három rész készülhetett el a Millennium sorozatból, pedig eredendően tíz könyvet tervezett Lisbeth Salander és Mikael Blomkvist főszereplésével. Egyesek szerint a főszereplő Mikael egy az egyben Larsson – hiszen a valóságban maga is tényfeltáró újságíró volt, az igazság oldalán állt, lapja pedig a csőd szélén. Azonban Lisbeth is hasonlít lá, ugyanolyan kritikus a hatóságokkal szemben, nem beszél a múltjáról, láncdohányos és kávéfüggő. Megjelenése pedig egy az egyben Larsson egyik munkatársát idézi. Ráadásul Larsson múltjában is található legalább egy sötét folt, amely igazi ihletett adhatott neki: állítólag 15 évesen egy észak-svéd kempingben végignézte, ahogy három barátja megerőszakol egy vele egykorú lányt, akit történetesen Lisbethnek hívnak. Bocsánatot kért a lánytól gyávaságáért, amiért nem mert közbelépni és fedezte barátait, de örökre bűntudata volt az eset miatt. Tehát Lisbeth karaktere egyfajta feloldozást is adhatott neki, bár az sosem derül ki, hogy tényleg sikerült-e.


A tetovált lány című könyvben a két főszereplő egy szadista sorozatgyilkost üldöz, aki különös kegyetlenséggel ölt meg fiatal nőket. A lebilincselően izgalmas és sokkoló történet mellett tanúi lehetünk, hogy ismerkedik meg és dolgozik együtt Mikael Blomkvist és Lisbeth Salander, két végtelenül eltérőnek tűnő személyiség, akik végül egymás támaszaivá válnak. A folytatásban (A lány, aki a tűzzel játszott és A kártyavár összedől) Lisbeth válik az események főszereplőjévé és titokzatos múltjáról lebben fel a fátyol. A két könyvben ugyanabban az ügyben zajlik a nyomozás és a főszereplők személyes érintettsége révén még az első résznél is izgalmasabbnak hat, ahogy a kuszának tűnő szálak szép lassan kitisztulnak és összeáll a kép.

A Millennium trilógia amennyire izgalmas és szerethető, legalább annyira felkavaró is. Az amerikai filmváltozat mellett készült már belőle egy svéd verzió is, de mindkettőben az a közös, hogy a könyvhöz képest visszafogottabban ábrázolják az erőszakot – pedig mindegyik csak 18 éven felülieknek ajánlott. A borzongás és a letehetetlen krimik rajongóinak mindenképpen kötelező olvasmány ez a trilógia, amely a fiktív történet mellett mégis tartalmaz valós elemeket és egy igen kemény kritikát a bürokráciáról.


Stieg Larsson: A tetovált lány (The Girl with the Dragon Tattoo)
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik (The Girl Who Played with Fire)
Stieg Larsson: A kártyavár összedől (The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest)
Animus Kiadó, 2009

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates