2013. december 4., szerda

Last Vegas

A legénybúcsú témaköre évtizedre, időjárásra és országra való tekintet nélkül mindig aktuális. Ezekhez pedig hozzátehetjük az életkort is, hiszen akár 70-hez közel is lehet egy nagyot bulizni. Erre tökéletes példa, hogy Hollywood négy Oscar-díjas nagyágyúja összeállt egy igazi Las Vegas-i partihoz!


A Másnaposok trilógia után már semmin nem tudunk meglepődni, meddig fajulhat el egy legénybúcsú. Azonban akár még újat is mondhat egy olyan feldolgozás, amelynek főszereplői már 70 körül járnak. Las Vegas a végtelen lehetőségek tárházát kínálja a bulizni vágyóknak, bárkik is legyenek azok. Ámde főszereplőink nem akárkik, hanem négy világklasszis, Oscar-díjas színész, akikről már mindenki hallott: Michael Douglas (2 Oscar-díj – Tőzsdecápák, 1988, Száll a kakukk fészkére, 1976 ), Robert De Niro (2 Oscar-díj, Dühöngő bika, 1981, A Keresztapa 2, 1975), Morgan Freeman (1 Oscar-díj – Millió dolláros bébi, 2005) és Kevin Kline (1 Oscar-díj, A hal neve: Wanda, 1989). (Akárhogy is vesszük, Kline kicsit kilóg a sorból, hiszen nem az az őslegenda, mint a többiek, illetve kicsit fiatalabb is náluk. Elképzelhetőnek tartom, hogy eredendően másnak szánták a szerepet, de csak ő tudott beugrani.) Viszont akárhogy is legyen, a Last Vegas arról szól, hogy nagy színészek összejöttek egy kicsit bohóckodni – ennél többet senki ne várjon tőle.


A négy legenda, egytől egyig már letett pár dolgot (avagy szobrot) az asztalra. Mindannyian annyira karakteres és jellegzetes színészek, hogy egymaguk elvittek már sok-sok főszerepet a hátukon és beleírták nevüket a filmtörténetbe emlékezetes alakításaikkal. Ciki vagy nem ciki, ha erre vágynak, akkor megérdemlik, hogy végre poénkodjanak egy kicsit, nem kell mindig a dráma. A Last Vegas tulajdonképpen azért működik és azzal szórakoztat, hogy a főszereplők jól érzik magukat a bőrükben. A viccek tényleg viccesek (míg a Másnaposok harmadik részében nem feltétlenül) és látható, hogy élvezik egymás társaságát a nagy öregek. Ellenben túl nagy történetre ne számítsunk, se meglepő fordulatokra, se túl izgalmas karakterekre vagy emlékezetes alakításokra. A helyzetkomikumok és a jól megírt szövegkönyv miatt működik a nem mindennapi szórakoztatás.


A Másnaposok egyféle kifigurázása ez a film, amely megmutatja, hogy az idősebb korosztály is ki tudja használni a Las Vegas nyújtotta lehetőségeket és azt üzeni a nézőknek, hogy kortól független az, hogy bárki eltöltsön a régi barátokkal egy kellemes hétvégét. A film olyan szempontból kifejezetten ízléses, hogy mellőzi a gusztustalan és ordenáré poénokat (amiből tucatnyi van például a Másnaposokban), inkább kedvesen cikizgeti az idősödő korosztályt, semmint bántóan vagy megszégyenítő módon. Igazi fricska ez, hogy az öregek is meg tudják mutatni, hogyan kell kirúgni a hámból – nekik pedig nem kellenek extravagáns kalandok, hogy szórakoztassanak.


Azért érdemes megnézni a Last Vegast, mert ritkán látni ennyi színész óriást egyetlen filmben és az egésznek olyan hangulata van, mint egy osztálytalálkozónak. Kicsit le is döbbenhetünk, mennyire elszaladtak az évek és elmélázhatunk, hogy még a legnagyobbakat sem kíméli az idő vasfoga. Viszont láthatóan élvezték egymás társaságát és a mozivásznon átszűrődik mennyire jó hangulatban telhetett a forgatás. A film se nem több, se nem kevesebb, mint amit előzetesen elvárunk tőle. Mindenki jól szórakozhat rajta és kellemes másfél órás kikapcsolódást kaphat. Ha nem is leszünk bölcsebbek és nem traktálnak minket világmegváltó gondolatokkal, mégis megéri egy kicsit lazítani és egy utolsó nagy közös útra indulni négy legendával Las Vegasba.


Last Vegas (2013)
amerikai vígjáték, 105 perc
Főszereplők: Michael Douglas, Robert De Niro, Morgan Freeman, Kevin Kline
Rendező: Jon Turteltaub
Forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates