2013. december 3., kedd

Lopom a sztárom

A film megtörtént eseményeket dolgoz fel, amelyben a csillogó sztárvilág annyira elvakít hollywoodi fiatalokat, hogy betörnek kedvenceik házaiba és elhoznak szuvenírként pár darabot. Tanulságos történet, amely megosztja a nézőket és a kritikusokat egyaránt.


Hollywood, Los Angeles. A hírnév megszállottjainak városa. Itt mindenki ki akar tűnni, és ha nem jön össze a színészi sztárság, majd a bűn elvégzi a melót. Egy tinédzserekből álló csapat tagjai úgy próbálják magukévá tenni az amerikai álmot, hogy az interneten lenyomozzák különböző sztárok lakcímeit, majd betörnek házaikba, és értékes ingóságaikkal együtt távoznak. A fiatalok több mint három millió dollár értékben tulajdonítottak el luxustárgyakat, áldozataik között pedig olyan nevekkel találkozhatunk, mint Paris Hilton, Orlando Bloom, Lindsay Lohan. A Bling Ring néven elhíresült rablócsapat története remek tükörképe a mai hírnév- és luxus-hajhászó fiatalság naivitásának. A poénból bűnöző banda tagjainak esetén keresztül feltárulnak előttünk azok a kísértések, melyeknek kevés tinédzser tudna ellenállni: ami először jópofa balhénak tűnik, könnyedén eldurvulhat, így kapunk végül egy kijózanító betekintést a mai modern kultúrába.


A film rendezője Francis Ford Coppola lánya, Sofia, aki Oscar-díjat nyert az Elveszett jelentés forgatókönyvéért, és olyan filmek fűződnek nevéhez Marie Antoinette (Cannes-i Filmfesztivál, Arany Pálma jelölés), Made in Hollywood (Velencei Filmfesztivál, Arany Oroszlán). A Lopom a sztárom valamennyire a kritikusok által agyondicsért Made in Hollywood témakörét folytatja, amelyben egy kiégett hollywoodi színész főszereplésével tekinthetünk be a hollywoodi álom kulisszái mögé. A Lopom a sztáromban a rajongók vágyainak manifesztálódása áll a történet középpontjában: belépnek a kedvenc sztárjaik privát szférájába és az eltulajdonított cuccok által kicsit maguk is sztárokká válnak – legalábbis ők úgy érzik. A film által feldolgozott probléma teljesen kortárs, hiszen a közösségi oldalak virágkorát éljük, amely egyrészt közelít, másrészt távolít az emberektől. Olyanok kerülnek testközelbe, akikkel amúgy sosem találkoznánk (fizikailag távol vannak, netán híres emberek gondolatait is olvashatjuk személyes üzenőfalunkon), másrészt szívesebben töltjük az időt a Facebook előtt, mint mondjuk kint a parkban vagy húsvér emberek között. A film pedig ékes bizonyítéka annak, milyen káros hatása lehet, ha a megközelíthetetlennek tűnő sztárok elérhetővé válnak és ismerjük a például a napirendjüket vagy szokásaikat.


A Lopom a sztárom témája öt csillagos, viszont a feldolgozás mégis hagy némi kívánni valót maga után. Dokumentumfilm jellegű, amelyben csak az eseményeket látjuk, az ítéletet magunk alkotjuk meg a szereplőkről. Nagyon felszínesnek tűnt a karakter-ábrázolás, szinte csak bulizni és betörni látjuk a fiatalokat. Nem derül ki, hogy emellett vajon járnak-e iskolába, mióta ismerik egymást, hogyan jött nekik ez az őrült rajongás. A családi háttérről egy-két infó kiderül, de az is teljesen mellőz minden drámaiságot és úgy tűnik, mintha csak azért lenne a filmben, hogy essen pár szó is a szülőkről – akik azt hiszik, hogy mindent tudnak gyerekeikről.


Összességében elmondható, hogy a Lopom a sztárom trailere sokkal jobb, mint maga a film. Abban minden a helyén van és figyelemfelkeltő. A film viszont néhol unalmas, kicsit vontatott. De az tagadhatatlan, hogy gondolkodásra készteti a nézőket. Hihetetlennek tűnik, hogy léteznek ennyire álomvilágban élő fiatalok. Pedig tényleg léteznek, hiszen a film megtörtént eseményeket dolgoz fel. Nyilván arra sem kapunk választ, miként lehetne elkerülni az ehhez hasonló bűntényeket és hogyan előzhető meg az ennyire elvakult rajongás. Viszont a Lopom a sztárom felhívja a figyelmet a rossz példára és csak bízhatunk benne, hogy a szülők kicsit jobban odafigyelnek majd a gyerekeikre Hollywoodban.


Lopom a sztárom (The Bling Ring, 2013)
amerikai filmdráma, 95 perc
Főszereplők: Katie Chang, Israel Broussard, Emma Watson
Rendező: Sofia Coppola
Forgalmazó: Fórum Hungary




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates