2013. december 16., hétfő

Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Az éhezők viadala trilógia

Mindig van egy olyan szerző, aki megőrjíti a fiatalokat az általa alkotott álomvilággal. Úgy tűnik, a vámpírok ideje leáldozóban van, most Az éhezők viadala a legújabb szenzáció. Ráadásul, aki olvas a sorok között, nemcsak egy ifjúsági kalandregényt lát benne, hanem a 21. század egyik legkeményebb társadalomkritikáját.


„Milyen lehet egy olyan világban élni, ahol gombnyomásra az ember asztalán van az étel? Mivel tölteném az időt, amit most élelemgyűjtésre fordítok, ha ilyen könnyen tudnánk ételt szerezni? Vajon mivel töltik a napjaikat a kapitóliumi emberek, azonkívül, hogy feldíszítik a testüket, és izgatottan várják, hogy befusson egy újabb kiválasztottszállítmány, és a gyerekek legyilkolják egymást az ő szórakoztatásukra?”

Az éhezők viadala egy kitalált világban játszódik. Az ország 12 körzetre osztódik, és a béke fenntartásának érdekében minden évben megrendezik a viadalt: minden körzetből egy fiú és egy lány gyereket választanak ki, akik közül mindössze egy kerülhet ki győztesen, meg kell ölniük egymást. Mindezt pedig közvetíti a tévé, szavazhatnak rájuk, támogathatják őket. Akinek több támogatója van, több az esélye. Mire is emlékeztet mindez, ha nem a populáris média műfajaira – mint a valóságshow-k és a tehetségkutató műsorok?


Az éhezők viadalában a legapróbb részletekig megleshetjük, mi is van a látványos showműsorok kulisszái mögött, hogyan hoznak létre egy szerethetőnek látszó imázst, milyen szemfényvesztő dolgokat művelnek, melyekkel megőrjítik a nézőket. „Úgy érzem, mintha a lüktető zene, az éljenzés, a rajongás már az ereimben áramlana, képtelen vagyok visszafojtani az izgatottságomat. Cinna (a stylist) felbecsülhetetlen előnyhöz juttatott. Mindenki emlékezni fog ránk. Az emberek megjegyzik az arcomat, és a nevemet. Katniss. A lány, aki lángra robbant.”


A főszereplő, Katniss egy olyan kerületből érkezett a viadalra, ahol a mindennapi megélhetésért is komoly erőfeszítéseket kell tennie. Az ő szemével látjuk azt az álságos médiabirodalmat, amelynek ő lett az egyik főszereplője. A határozottan kritikus hozzáállása segít végig nyitva tartani az olvasó szemét és undort kelteni a visszataszítóan hamis csillogással szemben. „Eszembe juttatja, miért is vagyok itt. Nem azért, hogy menő ruhákban villogjak és ínyencségekkel tömjem a hasam. Hanem hogy véres halált haljak, miközben a tömeg torkaszakadtából üvöltve biztatja a gyilkosomat.”


A fiatalok azért harapnak erre a történetre, mert Katniss izgalmas kalandokat él át – jóformán letehetetlen a könyv, annyira pörgős – másrészt egy szerelmi háromszög alakul ki, amely a trilógia mind három részén keresztül tartani tudja a feszültséget. Természetesen a végére minden kitisztul. Nagyon fontos eleme a történetnek a testvéri szeretet és az egymás iránt érzett felelősség, amely egyértelműen pozitív értékeket sugároz az olvasóknak. Az elnyomással szembeni küzdelem pedig olyan örökérvényű jelenség, amely mindig izgalomba hozza az embereket évszázadok óta.


Az éhezők viadala sem kerülte el, hogy film is készüljön belőle. Tavaly mutatták be az első epizódot az Oscar-díjas Jennifer Lawrence főszereplésével és mellé igazi sztárparádét csatoltak (Donald Sutherland, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Lenny Kravitz). A film kasszasiker lett, emellett a kritikusok tetszését is elnyerte, így jön a folytatás, méghozzá nemsokára, november végén. Valójában Az éhezők viadalát körülvevő mizéria sem más, mint amilyen tömeghisztériának mutatják be a magát a viadalt övező felhajtást a történetben, így azzal az idézettel zárnám soraimat, ami a résztvevők kiválasztása után hangzott el: „Boldog Viadalt és sose hagyjon el benneteket a remény!”


Suzanne Collins: Az éhezők viadala (1. rész), 390 oldal
Eredeti cím: The Hunger Games
ISBN: 9786155049675
Suzanne Collins: Futótűz (2. rész), 404 oldal
Eredeti cím: Catching Fire
ISBN: 9786155049729
Suzanne Collins: A kiválasztott (3. rész) 432 oldal
Eredeti cím: Mockingjay
ISBN: 9786155049712
Kiadó: Agave Könyvek, 2012

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates