2014. január 12., vasárnap

A Wall Street farkasa - kulisszatitkok

Hogyan sajátította el Leonardo DiCaprio a drogos fetrengést? Tényleg megette Jonah Hill az aranyhalat? Miért döngeti a mellét az étteremben Matthew McConaughey? Hányszor mondják ki a filmben a fuck szót? Összeszedtünk egy csomó érdekességet Martin Scorsese A Wall Street farkasa című filmjéről. (Cikkünket elsősorban azoknak ajánljuk, akik már látták a filmet.)

Jordan Belfort önéletrajzi könyvének megfilmesítési jogát Brad Pitt is szerette volna megszerezni, licitálás alakult ki köztük Leonardo DiCaprióval. Utóbbi nyert, mert "annyira lelkes volt".


DiCapriót az vonzotta a könyvben, hogy alig akarta elhinni, hogy valaki őszintén bevallja azokat a dolgokat, amiket Belfort leírt saját magáról: "Még soha életemben nem olvastam ennél kínosabb történetet, elképesztő volt".

Scorsese és DiCaprio hat-hét éven keresztül küzdött, míg meg tudták valósítani a filmet: egyszer már majdnem összejött, de aztán a stúdió mégis lefújta, és akkor aViharsziget-et csinálták meg helyette. A fő nehézséget az jelentette, hogy Scorsese csak úgy volt hajlandó a munkára, ha teljes szabadságot kap, és senki nem cenzúrázza menet közben a merész alapanyagot.

Az igazi Jordan Belfort is szerepel a filmben: az utolsó jelenetben ő konferálja fel az előadást tartó Leonardo DiCapriót, azaz saját magát. Úgy mutatja be, hogy ő "a legnagyobb zsivány, akit valaha láttam".

Amikor Martin Scorsese drogos agyeldobásokat rendez, pontosan tudja, miről beszél: a 70-es években ő is alaposan rácsúszott a kokainra és a quaalude-ra, amiről Peter Biskind Easy Riders, Raging Bulls című könyvében őszintén beszélt: "Eleinte úgy érezted, hogy egyszerre öt filmet is meg tudnál rendezni, de aztán az lett a vége, hogy heti négy napot ágyban töltöttél, annyira kimerült a szervezeted".

Három rendező is játszik a filmben: Spike Jonze annak a gagyi brókercégnek a vezetője, ahol Belfort karrierje beindul, Rob Reiner Belfort apját alakítja, aki folyton próbálja észszerű keretek közé szorítani fia dőzsölését, Jon Favreau pedig Belfort ügyvédjét játssza, akit ugyan a filmben Manny Riskinnek hívnak, de a figurát valójában Ira Sorkin, Bernard Madoff védőügyvédje ihlette.

A film rekordot döntött a "fuck" szó használatát tekintve: összesen 506-szor hangzik el a filmben, amellyel Scorsese a második helyre szorította vissza Spike Lee Egy sorozatgyilkos nyara című filmjét, amelyben mindössze 435 "fuck" van.


Azt a jelenetet, amelyikben Belfort és Donnie (Jonah Hill) begyógyszerezve birkóznak a konyhában, napokon keresztül forgatták, egyre jobban bevadulva: "rángatták a telefonzsinórt, és fejbe verték egymást a kagylóval, burleszkszerű lett, ami eredetileg nem volt szándékos, de aztán egyre inkább elmentünk ebbe az irányba" - meséli Scorsese.

A színészek kokain helyett B-vitamint szippantottak fel a drogozós jelenetekben, de ezt olyan sokszor kellett csinálniuk, hogy DiCaprio állítása szerint kimarta az orrukat a vitamin.


Rob Reiner manapság már ritkán vállal színészkedést, de "ha Scorsese hív, nem kérdez az ember, hanem megy … Ráadásul azt akarta, hogy Leonardo DiCaprio apját játsszam el, amit én úgy értelmeztem, hogy mégis jobban nézek ki, mint hittem."

Matthew McConaughey játssza azt a dörzsölt brókert, aki egy munkaebéd keretében elmeséli a kezdő Jordan Belfortnak a szakma alapszabályait, majd a mellét döngetve dúdolni kezd, és ráveszi Belfortot, hogy csatlakozzon hozzá. McConaughey elmesélte, hogy ez onnan származik, hogy a felvételek előtt szokta döngetni a mellét, ami ellazítja a hangszálait és segít neki relaxálni. DiCapriónak annyira megtetszett ez a gesztus, hogy megkérte Scorsesét, hogy vegyék fel, aztán a két színész improvizálta a folytatást.


DiCaprio sokszor konzultált Jordan Belforttal, nemcsak a forgatás közben, hanem már a korábbi években is, amikor még csak tervezték a filmet, Scorsese viszont szándékosan távol tartotta magát tőle. "Henry Hill-lel [akit a Nagymenők-ben Ray Liotta játszik] is ezt csináltam. Nem találkoztam Belforttal [a forgatás előtt], egyetlen egyszer beszéltünk csak telefonon. Az ilyen emberek nagyon meggyőzőek tudnak lenni, de nekem a saját utamat kell megtalálnom".

Ahhoz a jelenethez, amelyikben DiCaprio figurája quaalude hatása alatt próbál lejutni egy lépcsőn, a színész újra és újra megnézte a "Drunkest guy ever" című YouTube-videót, amiben egy irtózatosan részeg ember próbál sört venni egy boltban, de képtelen az ehhez szükséges mozgáskoordinációra.


Sokan támadják a filmet, mert úgy vélik, ahelyett, hogy elítélné Jordan Belfort szélhámosságát és életvitelét, inkább dicsőíti. DiCaprio erre reagálva több interjúban elmondta már, hogy ez egyáltalán nem így van, és nagyon is elítélik, amit Belfort tett. Ugyanakkor meglehetősen furcsa, hogy egy videóban népszerűsíti Belfort fiatal vállalkozóknak szánt motivációs tréningjét, mondván, hogy "Jordan kiváló példa arra, hogy ambíció és kemény munka segítségével megváltozhat az ember".


Jonah Hill figurája egy őrült pillanatában megeszi az egyik beosztottja aranyhalát, erről a színész egy interjúban részletesen beszámolt: bár ő hajlandó lett volna rá, az állatvédők nem engedték, hogy megegyen egy élő aranyhalat, viszont tényleg élő hallal vették fel a jelenetet, amelyet három másodpercre vehetett a szájába, aztán mindig vissza kellett tenni a vízbe, és ezt három ember felügyelte. Hill még azt is megosztotta a világgal, hogy amikor első alkalommal bekapta a halat, az "vécére ment" a szájában.


A Belfort feleségét alakító 23 éves Margot Robbie-nak még alig volt nagyjátékfilmes tapasztalata A Wall Street farkasa előtt, és nem feltétlenül érintette jól, amikor megtapasztalta, hogy az ötödször együtt dolgozó Scorsese és DiCaprio közt milyen összhang van: "Olyan mintha telepatikus kapcsolatban állnának, olyanokat mondanak egymásnak, amikor megbeszélnek egy jelenetet, hogy 'Szerinted ez…?', 'Mi lenne, ha…?', én meg csak kérdezgetem őket, hogy 'Lemaradtam valamiről? Most akkor megváltoztattunk valamit a jelenetben?'. Minden energiám arra ment el, hogy megpróbáljam tartani velük a lépést, mert mindkettő kész energiabomba, és az ember könnyen lemarad, és arra eszmél, hogy sosem őt mutatja a kamera, és a szerepe egyre kisebb és kisebb".


A film első körben a legmagasabb, NC-17 korhatár-besorolást kapta, ami azt jelentette volna, hogy tizenhét évnél fiatalabbak egyáltalán nem ülhetnek be rá, de bizonyos kurtítások után megkapta az enyhébb, R besorolást. Scorsese eddig sehol nem nyilatkozott arról, hogy pontosan mit kellett kivágnia a filmből ehhez. 

Az első vágott verzió kb. négy óra hosszú volt, Scorsese ezt vágta meg 179 percesre, így lett A Wall Street farkasa az eddigi leghosszabb filmje, egy perccel lekörözve a Casinó-t.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates