2014. február 19., szerda

12 év rabszolgaság

Az idei díjátadók egyik legfavorizáltabb alkotása egy olyan film, amely az amerikai rabszolgatartás legsötétebb korába repíti vissza a nézőket. Ráadásul a megrendítő film megtörtént eseményeket dolgoz fel és olyan igazságtalanságokról rántja le a leplet, amelyekről inkább hallgattak eddig.


A 12 év rabszolgaság története 1841-ben, az amerikai polgárháború előtti időkben kezdődik New Yorkban. Megismerhetünk egy rendkívüli tehetséggel megáldott fekete hegedűművészt, aki szabad ember és saját családja jólétéért küszködik. Ám egy nap tőrbe csalják, majd eladják rabszolgának. Solomon Northup 12 éven keresztül próbálja bizonyítani igazát és túlélni kegyetlen gazdája könyörtelenségét, aki egyetlen feketét sem vesz ember számba. A 12 év rabszolgaság Solomon emlékiratait dolgozza fel, így sejthető a főszereplő sorsa. Nyilván eddig sem volt titok (erre Solomon memoárja is bizonyíték), hogy ez is megtörténhetett a szabadság fellegvárában, Amerikában, hogy Északról elraboltak feketéket, akiket Délen rabszolgaként értékesítették. A film feleleveníti ezt a szégyenfoltot és emléket állít mindenkinek, aki ennek az igazságtalanságnak esett áldozatul.


A 12 év rabszolgaságot 9 Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film, rendező férfi fő- és mellékszereplő és női mellékszereplő díjára. A Golden Globe-ot szokás az Oscar előszobájának tekinteni és igaz, hogy mindössze egyetlen jelölését váltotta ott díjra, viszont az nem volt más, mint a legjobb dráma kategóriája – így valószínűsíthető, hogy az Oscaron is számíthat valamilyen elismerésre.


Díjak ide vagy oda, önmagáért is érdemes megnézni a 12 év rabszolgaságot. Ez a film egy igazi mestermű, valójában nem sok minden akad benne, amit kritizálni lehetne. A történet érdekes, a film végig feszültséggel teli, hitelesek a helyszínek, a ruhák, a szereplők életvitele, életszerűen és sallangmentesen mutatja be az eseményeket, ráadásul mindehhez lenyűgöző filmzene is társul. Főszereplőnek pedig megtalálták a jóformán ismeretlen Chiwetel Ejiofort, akire mintha ráöntötték volna Solomon karakterét, annyira kifinomultan formálta meg, átható tekintetére biztosan sokáig emlékezni fognak a film nézői. 


Mellette ellenpólusnak ott van Michael Fassbender, aki még sosem játszott ennyire ellenszenves és visszataszító figurát, egyszerűen a hideg futkos a néző hátán tőle, annyira zseniális. A filmben feltűnik Brad Pitt és Benedict Cumberbatch is, azonban az ő nevük inkább csak nézőcsalogatóként merülhet fel, mert nem töltenek sok időt a vásznon – bár akkor fontos szerepet töltenek be. Viszont a szintén kicsi, ám annál emlékezetesebb mellékszerepben látható Lupita Nyong’o is nagy felfedezése a filmnek, róla is sokat hallunk még.


Mindössze két kérdés vetődött fel bennem: egyrészt ezt a filmet miért is most kellett megcsinálni, másrészt mennyiben lenne más, ha teszem azt, 10 évvel korábban forgatja le valaki? Tehát megkérdőjelezhető a film aktualitása: ha nagyjából 150 éve hozzáférhető Solomon emlékirata, miért nem jutott eszébe eddig senkinek megfilmesítenie vagy ezt a témakört feldolgoznia? Most mitől vagy miért is aktuális? Illetve, igaz, hogy a 12 év rabszolgaság egy precíz és igényesen kivitelezett alkotás, de nincs benne semmi olyan, amitől 21. századi lenne. Szerintem 10, 15 vagy 20 évvel korábban is ugyanígy nézett volna ki a Solomon Northup emlékirataiból készített film – csak más színészekkel. Ráadásul tavaly óriási sikert és elismerést kapott Quentin Tarantino Django elszabadul című filmje, ami szintén a rabszolgatartás sötét korszakába kalauzolja vissza a nézőt – de egyértelműen új és modern felfogásban.


A 12 év rabszolgaság egy igazi klasszikus, kosztümös alkotásnak tekinthető. Sok ilyen nagy volumenű és óriási érzésekkel konspiráló történelmi filmet láttunk már. Sőt, mostanában egyre kevesebb ilyen típusú művel találkozhatunk, tehát egyértelműen hiánypótló film és kicsit nosztalgikus is ilyen szempontból. Mindenképpen érdemes megnézni a 12 év rabszolgaságot, mert ritkán látni ennyire szívszorító történetet a mozivásznon, ami tényleg egy valódi mestermű.


12 év rabszolgaság (12 Years a Slave, 2013)
Amerikai – angol életrajzi dráma, 134 perc
Főszereplők: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong’o, Brad Pitt
Rendező: Steve McQueen
Forgalmazó: Pro Video & Film Distribution Kft.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates