2014. február 5., szerda

Philip Seymour Hoffman emlékére

Mindenki értetlenül áll a tegnap késő este nyilvánosságra hozott hírek hallatán: 46 évesen elhunyt Philip Seymour Hoffman, napjaink egyik legnagyobb színésze.

Philip Seymour Hoffman azon művészek sorába tartozott, aki az esetek döntő többségében ellenszenves figurákat formált meg, viszont azok kevesek közé sorolható, akikre minden bizonnyal sokáig emlékezni fogunk. Hoffman a 90-es évek elejétől kezdett filmekben játszani és rendkívüli tehetsége már karrierje kezdetén is megmutatkozott. Egész életpályáját áttekintve kijelenthető, hogy leginkább karakteres mellékszerepeket kapott, mintsem főszerepeket – azonban ha ez megtörtént, biztos, hogy díjkiosztókra kellett járnia miatta. 2005-ben kapta meg a legjobb színésznek járó Oscar-díjat Truman Capote megformálásáért a Capote című filmben, emellett még 3-szor jelölték (The Master, Charlie Wilson háborúja, Kétely) és magáénak mondhatja a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legjobb férfi alakítás díját (The Master) is.

Minden kétséget kizáróan Hoffman napjaink egyik legszuggesztívebb színésze volt. Bármiben és bármilyen szerepet is játszott, biztosan emlékezünk rá. Igazi karakter-színész volt, aki egyaránt hiteles volt egy szektavezető (The Master), egy megtévedt pap (Hideghegy), egy jazz-őrült örökifjú (A tehetséges Mr. Ripley), egy transzvesztita (Hibátlanok) vagy egy minden hájjal megkent újságíró (A vörös sárkány) szerepében is. Legutóbb pedig csatlakozott Az éhezők viadala stábjához a második résztől, amelynek további epizódjai látatlanban is igazi kasszasikernek könyvelhetők el. A Futótűzben még láthattuk, napjainkban pedig éppen A kiválasztott forgatásán vett részt – állítólag még egy hete volt hátra a forgatásból. Az éhezők viadalában is kicsi, de kulcsszerepe van, hamarosan az is kiderül, hogyan megoldani Hoffman hiányából adódó problémákat.


A színész magánéletéről keveset tudni. Nem ő az egyetlen a családban, aki filmezéssel kereste a kenyeret, bátyja forgatókönyvíró. Hoffman már fiatalkorától tudatosan képezte magát, hogy színész lehessen, 1989-ben dráma tagozaton diplomázott New Yorkban. Nemcsak filmszínészként tevékenykedett, hanem sokat játszott színházban is. Hoffman elismerte, hogy fiatalkorában alkohol- és drogproblémái is voltak, azonban állítása szerint azóta egyenesbe jött és 20 éve tiszta. Sosem nősült meg, viszont barátnőjével, Mimi O’Donnellel közösen 3 gyermekük van, közülük a legidősebb is csak 11 éves még.

Halála okát még nem állapították meg biztosan, de a CNN értesülése szerint fecskendő állt ki a karjából, amikor rátaláltak a holttestére a lakásában, így valószínűsíthető, hogy heroin-túladagolás végzett a színésszel. A ma hajnali hírek azért is érthetetlenek, mivel Hoffmant folyamatosan foglalkoztatták és elismerték tehetségét. Amióta megkapta az Oscart, nem tűnt el a süllyesztőben, hanem még több arcát is megmutatta a közönségnek, az utóbbi években szinte nem is volt olyan filmes díjátadó, ahol ne jelölték volna valamiért. A filmvilág egy igazán színes egyéniséget vesztett el Philip Seymour Hoffman távozásával.

Nyugodjék békében!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates