2014. május 31., szombat

Téli mese

Habár a tél véget ért és lassan beköszönt a legforróbb évszak, mégis nyugodt szívvel ajánljuk ezt a szívmelengető alkotást a kellemes nyári estékre – azoknak, akik még hisznek a csodák létezésében.


A Téli mese különös világában minden megtörténhet. New York nem az a város, amit ismerünk: lakói másképp öltöznek, másképp viselkednek, más szabályok szerint élnek – és mindig készen állnak a csodákra. Peter (Colin Farrell) bevándorlók gyermekeként érkezett ide: nem engedélyezték neki és szüleinek, hogy partra lépjen, így egy csöpp hajón ért partot kisbabaként. Azóta szakképzett betörő vált belőle, ám a nem túl kifizetődő foglalkozása révén szökevény lett és menekülni kényszerül. Menet közben egy újabb betörés során a fiatalember beleszeret egy rejtélyes, titokzatos lányba – aki viszont halálos beteg. Azonban üldözői nem sok nyugtot hagynak neki, végül az elkerülhetetlen összecsapáskor Petert és fehér lovát titokzatos felhő nyeli el. Amikor évtizedekkel később újra előbukkan, már minden egésze más, mint addig volt, és ő sem emlékszik semmire… És ez még csak a csodás kalandok kezdete.


Akiva Goldsman Hollywood egyik legkeresettebb, Oscar-díjas forgatókönyv-írója, egyigazi legenda: A Da Vinci-kód-tól a Legenda vagyok-ig csupa klasszikus fűződik a nevéhez. Ő azonban túl az ötvenen úgy döntött, új életet kezd. Az elmúlt pár évet azzal töltötte, hogy előkészítsen egy filmet, amelynek a rendezője lehet. Így született meg a Valentin napon bemutatott Téli mese. Goldsman első rendezésében lenyűgöző fantáziával megírt, szemkápráztató és romantikus mesét vitt filmre, amely kedvenc regényének adaptációja. „A történet a valóságos világ és a megmagyarázhatatlan létezésének keveredéséből jött létre. Egy egyszerű érzelmes sztori, amelyben a hétköznapokban csodák történnek és az emberek évszázadokig élnek” – meséli Goldsman.


A Téli mese Mark Helprin azonos című regényéből készült. „Amikor a nyolcvanas évek derekán először elolvastam a könyvet, egyszerűen beleszerettem. Sok mindent nehéz elengedni, amit annyira szeret az ember és ami úgy megmozgatja a fantáziámat, ahogyan ez a regény tette.” – nyilatkozta Goldsman, akinek igazi kihívás volt Helprin művének megfilmesítése. Több évet töltött vele, hogy mit és hogyan vigyen vászonra a 800 oldalas alkotásból. Nyilván a forgatókönyv nem térhetett ki minden apró részletre, de a rendező megpróbált mindent átemelni belőle, amely eddigi munkásságával és elképzeléseivel összecsengett.


Majd a megvalósítást sem bízta a véletlenre és igazi sztároknak ajánlotta fel a főbb szerepeket. A mester hívásának egyik színész sem tudott nemet mondani, hiszen mindannyian dolgoztak már vele korábban. A romantikus fantasynek így igazán első-osztályú a szereplőgárdája: Colin Farrell, Russell Crowe, Jennifer Connelly (ő speciel egy Goldsman-filmért nyerte az Oscar-díját), William Hurt, és Will Smith is köztük van. Ritkaság ilyen filmet látni, amelyben mindegyik színész ekkora élvezettel játssza saját karakterét. Colin Farrell hosszú idő óta most kapott újra lehetőséget egy film főszerepében és nagy elragadtatással beszél a Téli meséről: „Ha arról kérdeznek, hogy szerintem mitől is jó egy szerelmes történet, akkor azt mondom, hogy attól, amikor a szerelmesek elvesznek egymásban, és az első pillanattól megtalálják önmagukat és létezésüknek értelmét a másikban. És éppen ez történik Peterrel, amikor megismeri Beverly-t. Rögtön, az első pillanatban. Egymás iránti érzelmeik pedig átlépik az idő korlátait.”


A rendező is nagyon elégedett az elkészült filmmel, de azt nyilatkozta: igazából nem akar pályát módosítani. Rájött, a rendezés nagyon fáradtságos munka; amint lehet, visszatér az íróasztala mellé, és újra forgatókönyvekkel akar foglalkozni. Mindenesetre mostani munkája rendkívül jól sikerült, pozitív érzésekkel tölti fel a nézőket, ráadásul látványos és magával ragadó. Néhol kicsit kuszának és bonyolultnak hat, ám a végére minden kitisztul és nem maradnak kérdések bennünk. A Téli mese nemcsak a romantikus filmek rajongóinak ajánlott, hanem akárkinek, aki a rohanó hétköznapjaiban egy kis varázslatra és csodára vágyik.


A Téli mese hamarosan megvásárolható DVD-n!


Téli mese (Winter’s Tale)
Amerikai romantikus fantasy, 120 perc
Főszereplők: Colin Farrell, Jessica Brown Findlay, Russell Crowe, Jennifer Connelly
Rendező: Akiva Goldsman
Forgalmazó: InterCom


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates