2013. október 10., csütörtök

E. L. James Árnyalat-trilógiája

Napjaink legnagyobb bestsellerének számít E. L. James trilógiája, amely új műfajt teremtett és számtalan követője akadt, igazi áramlatot elindítva. Lássuk csak, mit is érdemes tudni róla és miért olvassuk el.

Az utóbbi idők legnagyobb könyvkampányaként is emlegethető A szürke ötven árnyalata című könyv marketingje. Aki akarta, aki nem, minden sarkon szembetalálhatta magát egy olyan plakáttal, amelyen egy szürke nyakkendő volt látható és „A könyv, amelyről mindenki beszél” felirat tarkította. Valószínűleg sokan csak azért olvasták el, mert tényleg mindenki erről beszélt. Egyesek ódákat zengenek róla, mások a hasonlóan népszerű Twilight-saga utánzásának tartják. Mi is az igazság?


A szürke ötven árnyalat úgy kezdődik, hogy szinte lehetetlen letenni. A főszereplő, Ana karaktere valószínűleg sokaknak szimpatikus (mivel egy teljesen átlagos egyetemista lány, aki önértékelési zavarokkal küzd). Egy véletlen folytán összetalálkozik egy multimilliomossal, aki elsőre tökéletesnek tűnik – majd egy idő után sejthető, hogy valami mégsem stimmel vele teljesen, miközben főhősnőnket próbálja megszerezni. Azon sem lepődtem volna meg, ha kiderül, hogy vámpír – de itt másról van szó. Valamiről, ami miatt csak felnőtteknek ajánlott a könyv elolvasása. A titok lelepleződése után főhőseink se veled, se nélküled viszonyba kezdenek, amely jóformán további két könyvön keresztül tart. A kezdeti izgalmak után a későbbiekben kicsit leül a történet, lassan halad előrébb az események folyása, további részletek is csak itt-ott csepegtetve derülnek ki – viszont annál több és vadabb szex-jelenettel tarkította a szerző a művét.

Az első könyv kezdetén a helyzetkomikumok (és a harmadik könyv végén ugyanezek a másik szereplő szemszögéből) nagyon jól sikerültek. Azonban kicsit zavaró, hogy a férfi vallomására akár már az első könyvben sor kerülhetne és az olvasóknak még két vaskos könyvön kell végigrágni magukat, mire egy nem meglepő tartalmú beismerés és magyarázat bekövetkezik. Az első könyv után kicsit szócséplésnek tűnik a két folytatás és a beletoldott feszültséggel teli, de végtelenül kiszámítható helyzetek inkább kínosnak tűnnek, mintsem izgalmasnak.


A Twilight könyvekkel történő hasonlóság tagadhatatlan, főként, hogy a szerző maga is bevallotta, hogy a vámpíros könyvek nagy rajongója. Igazából az alapkoncepció mindkettőben ugyanaz: egy átlagos lány beleszeret egy rendkívüli fiúba, majd a kezdetleges kapcsolati nehézségeket leküzdve végül megbékélnek egymással és önmagukkal is. Természetesen az Árnyalat-trilógiából is készül film, már hónapok óta lázban tartja a rajongókat az eddig eltitkolt szereposztás. A könyvet olvasva, a férfi főszereplő számomra Christian Bale-ként jelent meg: a karaktert Christiannak hívják, illetve többször nevezte a szerző a „sötét lovagnak” (amely Bale híres Batman szerepére utal). Mellette olyan nevekről suttognak, mint Ryan Gosling, Ian Somerhalder és Henry Cavill. A női főszerepre Katie Holmes, Emma Watson, Emma Stone és Mila Kunis is esélyes. Igaz, mindez csak találgatás, hivatalos közleményt még nem adtak ki. Viszont akárkik is szerepelnek a filmben, további kérdés az, hogy mennyit tesznek bele az általában szadomazo jellegű szex-jelenetekből, amelyektől csak úgy hemzseg mindegyik könyv.


A szürke ötven árnyalata óta sorban jönnek ki újabb és újabb könyvek, amelyek hasonló erotikus részekkel fűszerezettek. Talán ennek az egész „szürke” – mizériának nem kellett volna ekkorát durrannia, mivel korábban is létezhetek hasonló tartalmú könyvek, viszont azok valamiért nem váltak bestsellerré. Igazi titok, miért kapták fel ennyire őket, de egyértelműen hasonló okokból, mint a Twilight sorozatot. Azzal kapcsolatban sem értette senki, miért lett több milliós rajongótábora a vámpíroknak és vérfarkasoknak. A szürke ötven árnyalata nem a tini korosztályt célozza meg (már a 18-as korhatár miatt sem), hanem a huszonéves fiataloknak szól elsősorban, akik már kinőttek a tündérmesékből. Habár az egyszerű lány és a multimilliomos pasi happy enddel végződő kapcsolata is egyfajta tündérmese – csak tündérek nélkül.

E. L. James: A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) – 1. könyv
E. L. James: A sötét ötven árnyalata (Fifty Shades Darker) – 2. könyv
E. L. James: A szabadság ötven árnyalata (Fifty Shades Freed) – 3. könyv
UIpius-ház Kiadó, 2012

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates