2013. szeptember 21., szombat

Az igazság ára

Matthew McConaughey visszatért karrierjének azon szakaszához, amikor nem kocka hasát mutogatja romantikus vígjátékokban – hanem minden hájjal megkent ügyvédként az igazság oldalán áll egy feszültségekkel és váratlan fordulatokkal teli thrillerben.


A ’90-es években virágkorukat élték az ügyvédeket, ügyészeket, esküdteket, vádlottakat, áldozatokat és tanúkat bemutató krimik, amelyek általában egy bestseller után kerültek a mozivászonra (A cég, Az esküdt, A Pelikán ügyirat, Az ügyfél, Egy becsületbeli ügy, Az ördög ügyvédje...) Napjaink a legnézettebb bírósági tárgyalásos történeteket nem a filmszínházban, hanem a televízióban találhatjuk meg, például A hatalom hálójában vagy A férjem védelmében rendkívüli népszerűségnek örvend. Viszont úgy tűnik mégsem teljesen haltak ki a mozikból az ügyvédek: Az igazság ára az elődjeihez méltó lebilincselő krimi, ráadásul meglepetéseket és nem várt csavarokat is tartogat.


Az igazság ára (The Lincoln Lawyer) Michael Connelly azonos című regénye alapján készült adaptáció. „Nincs félelmetesebb dolog egy ártatlan ügyfélnél. Mert ha elszúrod, és börtönbe kerül, sosem tudsz majd elszámolni a lelkiismereteddel. Így csak egyetlen ítéletet kaphat: ártatlan.” – hangzik a film főszereplőjének hitvallása. A történet középpontjában Michael Haller (Matthew McConaughey) áll, aki Lincoln típusú gépkocsija hátsó ülését használja ügyvédi irodájaként. Ám a dörzsölt, kissé beképzelt ügyvéd ezúttal nagy fába vágta fejszéjét, amikor elvállalta egy Beverly Hills-i gazdag ficsúr (Ryan Phillippe) esetét, akit egy prostituált vádol emberölési kísérlettel. Az elsőre pofonegyszerűnek tűnő ügy váratlan fordulatokat vesz és a védőügyvédnek a saját lelkiismeretével is szembe kell szállnia egy idő után.


Maga a történet alapkoncepciója nem hat az újdonság erejével. Viszont előnyére válik az első percektől tapintható feszültség és izgalom, amely egyetlen pillanatra sem hagyja lankadni a néző figyelmét. Az ilyen típusú filmek hátránya szokott lenni, hogy egy idő után túl bonyolulttá válnak, könnyen elveszíthető a történet fonala. Ám Az igazság árában erről szó sincsen, végig tiszta és egyszerűen érthető fordulatokkal és összefüggések megvilágításával bombázzák a nézőt. A sok közeli felvétel a színészek arcáról még inkább bevonja figyelmünket a cselekményszálba. Mindehhez pedig nagyszerű színészekre volt szükség, amelytől nem szenved hiányt Az igazság ára.


Matthew McConaughey számára egyfajta visszatérést jelent ez a film: 1996-ban a Ha ölni kell című krimi ügyvéd főhősének megformálásával robbant be a köztudatba, 15 évvel később, a folyamatosan csökkenő színvonalat mutató romantikus komédiák özöne után újból ügyvédként tért vissza arra pontra, ahonnan elindult karrierje hajnalán. Ám nemcsak a szarkalábak szaporodtak meg a szeme sarkában, hanem az évek igazán kiforrott színésszé tették, aki mintha rutinból hozná a fennhéjázó ügyvéd karakterét. Mellékszereplőként az egykori tinifilm-sztár Ryan Phillippe-t láthatjuk, aki nem sok izgalmasat hozott ki szerepéből, ám ő az egyetlen feledhető momentuma a filmnek. Az Oscar-díjas Marisa Tomei, Josh Lucas, John Leguizamo vagy William H. Macy igen kreatívnak nevezhető alakításokat nyújtott amúgy sablonosnak tekinthető karaktereik megformálásakor.


Hogy mitől válik jó filmmé Az igazság ára, nem könnyű megmondani. Láttunk már hasonló történetet, eddig is tudtuk, hogy az ügyvédek sem tökéletesek, mindig számítunk valamilyen csavarra és nem estünk hasra a színészi bravúrok előtt sem. Viszont Matthew McConaughey valóban az előző évezredben volt ennyire jó színész mint most, a film az első perctől az utolsóig feszültséggel és izgalmakkal teli, ráadásul még a valóságtól sem annyira elrugaszkodott a történet. Tehát Az igazság ára a krimik és thrillerek, illetve Matthew McConaughey rajongóinak kötelező alkotás vagy aki a nyári kánikulában egy forró bűnügyi nyomozásra, ám hűvös tárgyalótermi jelenetekre vágyik, nem fog csalódni eme színvonalas alkotásban.


Az igazság ára (The Lincoln Lawyer)
amerikai thriller, 118 perc
Rendező: Brad Furman
Főszereplők: Matthew McConaughey, Ryan Phillippe, Marisa Tomei
Forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates