2013. szeptember 12., csütörtök

Gyakornokok

A nyári filmszezonban az üdítő vígjátékoké a főszerep a mozikban. Ezúttal a Gyakornokok című komédiát szeretném mindenki figyelmébe ajánlani, amely korhatárra való tekintet nélkül vicces mindenki számára.


Owen Wilson és Vince Vaughn már az Ünneprontók ünnepe című nagysikerű vígjátékban is együtt dolgozott. Annak témája az esküvők körül forgott. A mostani filmnek jóformán semmi köze az előzőhöz, viszont annyira komolyan vették a dolgot, hogy maga Vaughn írta a forgatókönyvet és az aktuális gazdasági trendekhez alkalmazkodva a munkanélküliség alkotja a történet kiindulópontját. Viszont nem kell semmi komolyra gondolni.


A sztori szerint két régi vágású értékesítő fölött eljár az idő és megszűnik munkahelyük. Egyetlen lehetőségnek a Google gyakornokprogramját találják, azonban arra ők sem számítanak, hogy vetélytársaik jóformán a gyermekeik is lehetnének. Ráadásul felkészültségük sem vetekedhet azokkal a fiatalokkal, akik kiskorúk óta a számítógép előtt ülve élik mindennapjaikat. A generációs különbségek számtalan helyzetkomikumhoz vezetnek. A film nagy előnye, hogy egyrészt a digitális bennszülöttek számára is vicces a 40-es éveikben járó csávók bénázása, másrészt akadnak olyan nézők is, akiknek meg azok a fiatalok tűnnek viccesnek, akik a Google minden funkcióját betéve tudják.


Napjaink vígjáték tendenciájára jellemző az úgynevezett ordenáré-humor, melynek ékes példája az idei év eddigi legsikeresebb komédia szériájának befejező része, a Másnaposok 3. A Gyakornokok ehhez képest könnyed és kulturált szórakozást ígér, mellőzve a trágárkodást és a gusztustalan poénokat. Még az Ünneprontók ünnepéhez képest is kicsit visszafogottabbra sikerült a mostani film, bár ez betudható talán a Gyakornokok alapkoncepciójának is, miszerint az örökifjak felett is eljárhat az idő és a humoruk is korábbi értékekhez igazodik.


A mozi-rajongók két fajtája létezik: egyikük a feliratos filmekért, másik felük a szinkronizáltakért rajong. A Gyakornokokat országos szinten szinkronizáltan adják, viszont sokáig futott a mozikban a Gyakornokok feliratos trailere is. A Gyakornokok egyik legviccesebb jelenetében a főszereplőknek ki kell találniuk egy új alkalmazást és Vince Vaughn karaktere a „villámháló”-t ajánlja, ami szerinte annyi lenne, hogy készítenek egy fényképet, ami ezután egyből felkerül az internetre(?). Eredeti nyelven a „villámháló” fogalma „on the line”-nak hangzott. A fiatalok az elképesztő ötlet előtt is padlót fogtak, hogy valaki a 21. században nem ismeri az „online” kifejezést, hanem következetesen „on the line”-t mond. Szerintem ennek a magyar változata (villámháló vs. világháló) elég gyatrára sikeredett. Aki ért angolul, inkább feliratosan nézzen filmeket, mert nem mindent lehet átültetni magyarba, hogy pontosan ugyanaz legyen az értelme.


Összességében a Gyakornokok egy kellemes és szórakoztató vígjáték, amely annak ellenére leköti a néző figyelmét az első perctől az utolsóig, hogy már az elején sejtheti mindenki, hogy itt biztosan happy end lesz valamilyen formában. A film további előnye, hogy az Owen Wilson – Vince Vaughn páros továbbra is nagyon jól működik és ez a két teljesen különböző karakter igazán egymásra talál a vásznon. Az első filmkockától elnyerik a nézők szimpátiáját, ami nem mindenkinek sikerül a vígjáték-iparban. Bízom benne, hogy nem ez volt az utolsó közös filmjük.


Gyakornokok (The Internship, 2013)
amerikai vígjáték, 119 perc
Főszereplők: Owen Wilson, Vince Vaughn
Rendező: Shawn Levy
Forgalmazó: InterCom



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates