2010. július 20., kedd

A szupercsapat 2010

A szupercsapat - nem is tudom miért, de amikor először hallottam, hogy ebből a nagyszerű sorozatból filmet csinálnak, egyből elhatároztam, hogy bizony, ezt látnom kell. :) Pedig annak idején nem voltam a sorozat nagy rajongója, néha-néha elcsíptem belőle 1-1 részt és kb. annyi emlékem maradt róla, hogy volt benne egy nagydarab néger, aki félt a repüléstől meg egy Szépfiú nevezetű egyén, aki nem is volt olyan szép fiú. :P Talán leginkább a stáblista kelthette fel érdeklődésemet: Bradley Cooper neve annyira nem is lepett meg egy ilyen produkcióban, viszont Liam Neeson-é annál inkább. Már az Elrabolva is meglepő filmválasztásnak bizonyult részéről, de abban derekasan helyt állt. Ez esetben már nem feltétlenül ennyire jó benyomásaim születtek...


"Egy különleges egység négy tagját olyasmivel vádolják meg, amit nem követtek el. Azóta a csapat többé már nem engedelmeskedik a parancsoknak, megrendelésre dolgoznak, és egyszer talán tisztázzák a nevüket. Hannibal Smith ezredes (Liam Neeson) akkor van elemében, mikor a legkilátástalanabb a helyzet egy bevetés során, és a legagyafurtabb tervet kell kitalálnia a siker érdekében. Ő a főnök. Egyik embere, a karizmatikus Peck hadnagy (Bradley Cooper) a kivitelezésben profi, a másik Baracus őrmester (Quinton Jackson) - többek között - elkerülhetetlen a pofonok kiosztásában, a kicsit őrült Murdock százados (Sharlto Copley) pedig mindent elvezet, aminek szárnya van. A nyomukban a katonai rendőrség lerázhatatlan nyomozójával (Jessica Biel), a közelükben a CIA titokzatos ügynökével (Patrick Wilson) a csapat a túlélésért küzd. És közben még élvezik is." - Olvasható a Port.hu-n a film tartalma - azért nem magam írtam, mert ennél frappánsabban én sem tudtam volna megfogalmazni. :P Amúgy meg nagyon friss bejegyzésról van szó, mivel augusztus 5-én lesz a magyar mozikban bemutatva a film.


Igazából arra számítottam, hogy látok majd vmi humoros, vicces, pörgős akciófilmet. A film elejét nagyon is élveztem még - amikor összeállt a szupercsapat. Viszont azután számomra valahogy leült a sztori és kezdett unalmassá válni. Voltak benne még néha-néha fellángolások, de összességében a vége is nagyon laposra sikeredett. Természetesen előre lehetett tudni, sikerül-e teljesíteni küldetésüket vagy sem, győznek-e a jók vagy ezúttal a csalóknak áll a világ. Annak ellenére, hogy csomó akciójelenet volt, ahol a fiúk kitettek magukért, számomra nagyon egysíkú volt a történet. Az egyetlen jó dolog, amiért érdemes volt megnézni, az a két színész: Bradley Cooper és Liam Neeson.


Ezúttal Liam Neeson olyan akciófilmet választott magának, ami rossz - legalábbis nekem nem tetszett. Viszont ő újra bizonyított, mint akciósztár. Annyira ambivalens ez az egész: ott van Liam Neeson, akire ha ránézek mindig Schindler jut eszembe, méghozzá az a jelenet az említett film végéről, amikor összeroskadt és kifakadt, hogy miért nem tudott több zsidót megmenteni a biztos haláltól. Szóval, ez az ember újabban akciófilmekben játszik: képzeljünk el egy olyan akcióhőst, aki kb. úgy beszél angolul mint egy Shakespeare-színész, olyan ártatlan arca van mint a ma született báránynak - és szivarozik, lövöldözik, bevetésről bevetésre jár. És még ezt is jól csinálja és jól áll neki. Hihetetlen! :D


Bradley Cooper játszotta a Szépfiút - bármennyire is meglepő. :P Szóval igen, legnagyobb erénye is ebben állt e filmben, hogy rendkívül jól nézett ki. Színészileg az elvártnál nem hozott többet - de kevesebbet se. Volt egy kis filmbéli románca Jessica Biellel, ami szintén elég laposra sikeredett, akárcsak az egész alkotás. De komolyan mondom, a női közönséget már csak vele is be lehet csalogatni erre a filmre, ugyanis annyira kívánatos a megjelenése. :D Ráadásul a karaktere is erről szól és szinte mindenhol ott van, úgyhogy ha más nem, hát ez le tudja kötni a figyelmet. Igen, ez mindössze Bradley Cooper számára hízelgő - vagy a stylistjának, aki felel a megjelenéséért - nem a film készítőinek, akik ennyire mínusz forgatókönyvet hoztak össze.


Gondolom feltűnt, hogy nem tetszett a film. Viszont senkit nem beszélnék le róla, sőt szívesen meghallgatnék véleményeket is, hogy mi a jó ebben a filmben. :D Szerintem nem volt annyira humoros, amilyennek szánták, nem volt annyira pörgős és akciódús, amilyennek tűnt. Egyetlen erényének a castingot tudom felhozni, mert nagyon jól választottak: szerintem a szupercsapat mind a négy tagja jól visszahozta az eredeti sorozat karaktereit, Jessica Biel és Patrick Wilson is nagyon jól eltalálta a karaktereit - utóbbit még sose láttam ennyire jó, ám egyben negatív szerepben. Viszont a forgatókönyvvel már komoly gondjaim voltak, szerintem ezt még lehetett volna gyúrni egy darabig, Viszont nekem eléggé folytatás gyanús, nem lepődnék meg, ha pár évben belül jönne a második szupercsapat-film.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jó filmre sikeredet mert adta a szorozat hangulatát minden téren. A szereplö válogatást nagyon jól eltalálták, Hannibal Smith és Murdock szerepét a két szinés nagyon profin adta elő (Sharlto Copley nagyon eltalálta a szerepét). Talán nekem a film legnagyobb negativuma az Rosszfiú és szépfiú karaktere volt mert ők nem tudták visszaadni a sorozat szereplőket. Peck hadnagy karaktere és viszelkedése már kezdet nagyon Murdock-os lenni és Baracus karaktere azon kivűl hogy félt a repüléstől, néger és taréjos hajzatra lőtte be a frizuráját volt semmiben sem hasonlitott a szorozatbeli Rosszfiúra.
Meg egy pozitivum, láttam a magyar szinkronos előzetest az egyszerűen nagyon szar lett/lesz. Ja és a trailer is nagyon csalóka mivel a a film a szorozat előzménye, de a bemutató már a sorozat "intro szövegét" adja elő, vagyis izé na értitek :) (ez nem a sorozat, vagyis őket még nem körözi a katonai rendőrség és még nem zsoldosok)
Egyébként évek óte az az első olyan film amit tényleg megéri töbször megnézi.
A történet egyszerű de csavaros, az akciók helyén vannak és a poénok is megmosolyogtatják a néző arcát. Szerintem egy jó mozifilmhez ennél több már nem is kell. A filmet (eredeti szinkronban) mindenkinek ajánlom.
Értékelés: 10/9

Bernadette írta...

Köszönöm ezt a hosszú kritikát. Igazából már nekem is megfordult a fejemben, hogy még egyszer nekiülök, mert lehet, megérné ezt újból és figyelmesebben megnéznem - talán ha lesz egy kis szabadidőm. :)

Névtelen írta...

Szerintem nagyon jó film! Nekem sokkal jobban tetszett magyar szinkronnal, mint felirattal! Megnéztem már moziban 1-szer és számítógépen kb 3-szor. 9/10

Névtelen írta...

Ez a kritika kritikán aluli. :)
A film még jó hogy nem akarta a sorozatot utánozni mert a sorozat SZÁNALMAS!!!
A film csak modernizálta és javította a sorozatot.

Névtelen írta...

Kedves Bernadett!
A kritikád pocsék!
Azt mondod, hogy: Igazából arra számítottam, hogy látok majd vmi humoros, vicces, pörgős akciófilmet.
Hát ez a film pont ilyen humoros, vicces, és pörgős akciófilm. Ha te ezt nem veszed észre akkor csak sajnálni tudlak, de légyszives többet ne írj semmijen kritikát mert nem értesz hozzá.

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates