2013. június 11., kedd

Mellékhatások

Úgy tűnik, megint virágkorukat élik Hollywoodban azok a filmek, amelyek mentális betegségekről szólnak. Az igazi sztárparádét felvonultató Soderbergh-thrillerben ezúttal a depressziós és szuicid hajlamokkal bíró főhősnő félre gyógyszerezését követhetjük nyomon.


Korábbi mentális betegségeket bemutató sikerfilmek közé sorolható a klasszikus Száll a kakukk fészkére Jack Nicholsonnal vagy az Észvesztő Angelina Jolie-val: mindkét film elmegyógyintézetben játszódik és az említett színészek minden nagyobb filmes díjat besöpörtek alakításaikkal. Pár éve a Fekete hattyú skizofrén főhősnőjét alakító Natalie Portman szintén tarolt. Emellett még külön kiemelendő A bárányok hallgatnak, amely habár inkább krimi, viszont főszereplője, Dr. Hannibal Lecter, egy elmebeteg, sorozatgyilkos pszichológus. Lecter figurájának első megjelenése szintén Oscart hozott a megtestesítője, azaz Sir Anthony Hopkins konyhájára. Ráadásul azóta három további film is készült Lecter doktor elő- és utóéletéről (megjelenés sorrendjében: Hannibal, A vörös sárkány, Hannibal ébredése)és idén kezdték sugározni a Hannibal című tévésorozatot Dr. Lecter rémtetteivel főszerepben, amely hallatlan sikereket ért el a tengerentúlon és hazánkban is. Az idei Oscar-gála nagy esélyesei között találhattuk a Napos oldalt (amely egy bipoláris férfi mindennapjait mutatja be) és a The Master-t (melynek főszereplője poszttraumás stressz betegségtől szenved).

Mindezek után napjaink egyik legmenőbb rendezője is ehhez a témakörhöz nyúlt (illetve észlelte, hogy szuicid hajlamok hiánycikknek számítanak mostanában a filmes piacon). Steven Soderbergh (Ocean’s Eleven / Twelve /Thirteen, Erin Brockovich, Traffic, Magic Mike) önmagát nem meghazudtolva ismét összecsődített egy kisebb-fajta sztárparádét filmjéhez: főszerepben Rooney Mara (aki A tetovált lányban tavalyelőtt már játszott egy elmegyógyintézetből szabadult antiszociális személyiségzavaros karaktert), mellette Jude Law (aki egy pszichiáter bőrében tetszeleg), Catherine Zeta-Jones (szintén hitelesnek tűnő pszichiáter) és a kigyúrt testű Chaning Tatum (aki ezúttal nem kockás hasizmait mutogatja, hanem áldozattá válik).


A Mellékhatások egész érdekes, ám de kissé érthetetlenül indul. Adott egy 28 éves hölgy (Rooney Mara), akinek férje(Chaning Tatum) 5 évig ült börtönben és éppen szabadul. Azonban a depresszióra hajlamos nő nemhogy örülne a szabadlábra helyezésnek, hanem még mélyebb depresszióba zuhan, majd öngyilkosságot kísérel meg. Ekkor kerül a képbe egy pszichiáter (Jude Law), aki először gyengébb gyógyszerekkel kísérletezik rajta. Majd páciense kérésére és a nő előző pszichiátere (Catherine Zeta-Jones) tanácsára kipróbálják a frissen piacra dobott csodaszert, amelytől alvajáróvá válik a korábban inszomniás beteg, viszont érezhetően visszatér tőle az életkedve. Azonban teljesen váratlanul alvajárás közben erőszakos lesz és megöli férjét. Innentől egy igazi krimi bontakozik ki (a betegség mikéntje és drámai alakítások helyett), melynek középpontjában a felelősségvállalás kérdése áll, aztán egy idő után érdekes fordulatot vesz a film és teljesen más kicsengése lesz, mint amire bárki is számítana az előzetes információk alapján. Viszont az érthetetlen és kérdéses szálak kétségtelenül elvarródnak.


Soderbergh előző filmje, a Magic Mike is hasonló olyan szempontból, hogy a néző teljesen mást kap, mint amit elvárna a trailerek vagy a reklámok alapján. Ez egyrészt meglepő, másrészt zavaró. Úgy tűnik, most már ez is a Soderbergh-féle bevált recepthez tartozik, hogy megvezeti a nézőit. Továbbá a színészekből sem tudta kihozni a maximumot. A tetovált lánnyal berobbant Rooney Mara csak haloványabb koppintása Lisbeth Salanderként nyújtott alakításának, amelyért Oscar-díjra is jelölték anno. A többi szereplővel pedig már dolgozott Soderbergh korábban Jude Law-val a Fertőzésben, Catherine Zeta-Jones-szal az Ocean’s filmekben és a Trafficban, Chaning Tatummal a Magic Mike-ban. Valószínűleg a sok sztár inkább hátrányára, mintsem előnyére vált a produkciónak, mivel mindenki többet várt volna tőlük. Illetve a filmtől is. Összességében azonban elmondható, hogy jobban sikerült mint az előző Soderbergh-film, a Magic Mike – de azért nem egészen hozza azt a színvonalat, mint a kilencvenes években. Azonban akinek felkelti érdeklődését a mentális betegséges témakör és valami fordulatosra vágyik, ismert arcokkal a főszerepekben, nyugodtan megnézheti, hiszen egy átlagos mozifilmnél még így is többet tud. A Mellékhatások egy olyan alkotás, amitől valószínűleg egyetlen néző sem szenved el majd mellékhatásokat.


Mellékhatások (Side Effects, 2013)
Amerikai thriller, 106 perc
Főszereplők: Rooney Mara, Jude Law, Catherine Zeta-Jones, Channing Tatum
Rendező: Steven Soderbergh
Forgalmazó: Pro Video Filme & Distribution Kft.


Forrás

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates