2010. május 14., péntek

Vasember 2

Az első rész után nem kellett sokat várnom a folytatásra, amint lehetőségem nyílt rá, rögtön megnéztem. Mint általában lenni szokott a folytatásos filmeknél, a Vasember esetében is a második epizód kicsit gyengébbre sikeredett az előzőnél – de még mindig megtartotta izgalmas és szórakoztató tulajdonságait. Tulajdonképpen nem is okozott csalódást, mindössze az első részt jobban szeretem - talán az előzőekben már kifejtett Robert-Gwyneth évődés miatt, ami ezúttal hiányzott, hiszen az első rész végére már sikerül tisztázniuk egy s mást. De jöjjön a folytatás!

Nem meglepő módon, kb. ott veheti fel a néző a történet fonalát, ahol az első rész befejeződött. Tony Starkról már az egész világ tudja, hogy ő Vasember és mindenki igényt tart titokzatos páncélja tudományára. Természetesen új gonosz erő is feltűnik, új szépség is aki felkavarja a férfi szíveket, de azért a régi nagy ő továbbra is ugyanaz marad. A jól bevált recept nem változott az első film sikerein felbuzdulva: akció, poénok és rendkívül jó színészi alakítások (nemcsak a műfajhoz képest).

Robert Downey Jr.-t szólóban e részben jobban csíptem, mint előzőleg. Valahogy jobban álltak neki a poénok, természetesebben alakította a beképzelt milliomost – nem kellett mellé egy nő, hogy fenntartsa érdeklődésemet a karakter iránt. Ha pedig itt tartunk, Gwyneth Paltrow is más volt, mint az első részben: ő is megállt a maga lábán, amellett hogy együtt újból fergetegesek voltak, Robert nélküli jeleneteiben is kedvelhető, bájos figura maradt. Talán több dolga is volt mint korábban, többet láthattuk a vásznon.

Az új arcok között pedig olyan nevek szerepelnek, mint Mickey Rourke, Scarlett Johansson vagy Samuel L. Jackson. Rourke játszotta ezúttal a főgonoszt, orosz akcentusán jókat derülhet a néző. Amúgy meg rendkívül jó karaktert rittyentettek neki a képregény készítői, a kritikusok szerint megközelíti a Batman Jokerjének szintjét. Szerintem ez azért enyhe túlzás, de tény, hogy az átlagos szuperhősös filmek negatív karaktereinél érdekesebb és emlékezetes figurát láthatunk.

Scarlett Johansson asszisztenst játszik, nem túl nagy szerep jutott neki, viszont annál látványosabb. Első szembetűnő különbség, hogy sötétbarna lett haja – aztán a Vasember 2 egyik csúcsjelenetében Trinity-s lakkcuccban akciózik. Állítólag az alkotók azon gondolkodnak, hogy e karakternek önálló filmet készítenek – én vevő lennék rá, az biztos. Scarlett nagyon tehetséges színésznő és sztem fiatalkora ellenére már annyi színvonalas filmben játszott kisebb-nagyobb szerepet, hogy igazán megérdemelne egy csak róla szóló szupermozit. Persze valamivel színvonalasabbra gondolnék, mint pl. a Batman filmekből kinőtt Macskanő.

Szóval nem is nagyon tudok ehhez a témához mást hozzátenni: akinek bejött az első rész, szerintem szeretni fogja a másodikat is. Mivel az elsőben megismerkedtünk a főszereplőkkel, így az ő jellemük elmélyítésére nem igazán kerül sor – inkább a poénokon és az akción van a hangsúly, de ez a műfajt tekintve nem is probléma. Továbbra is szórakoztató film, szerethető karakterekkel és színvonalas színészi alakításokkal. Mi kell még egy szupermozihoz? Szerintem nem sok egyéb. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates