2010. szeptember 28., kedd

Perzsia hercege - Az idő homokja

Emlékeim szerint kb. egyidőben futott a moziban a Perzsia hercege, a Szex és New York 2. illetve a Robin Hood. Mindhárom felkeltette érdeklődésemet, de igazából az utóbbi mellett tettem le voksom és most jutottam el odáig, hogy bepótoljam lemaradásomat a másik két film tekintetében. Mint már pár bejegyzéssel korábban kifejtettem, a Szex és New York 2. okozott némi csalódást, akárcsak a Perzsia hercege - ám ezúttal pozitív értelemben. :) Elvárásaim szerint látni fogom az aranyos Jake Gyllenhaalt agyatlanra kigyúrva egy gagyi Walt Disney sztoriban aminek kb. köze nem lesz az eredeti számítógépes játékhoz, ami alapján készült - de biztosan látványos lesz, tele poénokkal, némi csöpögős romantikus szállal fűszerezve és a lelkivilágomat nem túlságosan megterhelő végkifejlettel. Szerencsére kiderült, hogy ennél azért többről van szó.


Először is ott kezdeném, hogy amikor a családom megvásárolta élete első számítógépét valamikor a kilencvenes évek végefelé, akkor csomó játékkal mélyedtünk bele a számítástechnika rejtelmeibe és ezáltal edzettük ujjainkat a billentyűzeten - és a sok ügyességi játék között bizony volt Perzsia hercege is. Emlékszem is rá, hogy várfalakon kellett mászni, háztetőkön ugrálni, nyilak elől kitérni vagy megtüzesedő járólapokat kikerülni. Igazából sosem tartozott a kedvenceim közé, jobban díjaztam a Dzsungel könyve vagy az Oroszlánkirályos ugrálós dolgokat, de néhanapján azért ezzel is bepróbálkoztam. A vicces dolog mindebben pedig az, hogy a Perzsia hercege film első akciójelenetében, amikor Jake Gyllenhaal részt vett a város elfoglalásában, teljesen visszajött a computer-játékkal kapcsolatos minden korábbi emlékem - ilyen tekintetben szerintem zseniálisan megcsinálták. Mert azért elég nehéz dolog egy játék alapján forgatókönyvet írni, ráadásul úgy, hogy ne legyen illúzióromboló se a története, se pedig a szereplők külseje miatt.


Szóval, amennyire én emlékszem a játékra, az alapján a filmes megvalósítás csillagos ötöst érdemel. Viszont más szempontból már nem vagyok tökéletesen megelégedve mindennel, de előbb pár szót szólnék a történetről. A főhős, Dastan herceg nem vérszerinti királyi sarj, hanem a pórnép közül emelte ki az uralkodó, mikor a kisgyerek hihetetlen bátorságáról tett tanúbizonyságot. Viszont van neki 2 bátyja, illetve egy nagybátyja is, akik szintén szeretnének uralkodni egy napon - így nem jött nekik annyira jól az új családtag, de a film elején még azt sugallták a nézők felé, hogy sikerült mindenkinek megbékélni Dastannal és a család teljesjogú tagjává vált. Viszont egy napon szörnyű dolog történik, valaki galád módon tőrbe csalja rokonai közül és király gyilkosságával vádolják meg. Dastan természetesen a film folyamán fényt derít az igazságra egy bájos hölgy segítségével, akinek olyan kincs van a birtokában, amivel vissza lehet forgatni az idő kerekét.


Mi az ami zavart a filmben? Az alapvetően viccesnek szánt kalandfilm néhány momentumán inkább azért lehetett nevetni, mert szánalmas volt. Pl. amikor az egyik szereplő egy pocsolya vizét megkóstolva állapítja meg, hogy milyen messze járhat Dastan herceg. Illetve az összes sivatagos kalandfilm minden kliséjét láthattuk a mérges kígyótól, a homokviharon át az arab zsibvásáros hangulatig - egyedül talán a skorpiót hiányoltam, illetve megjegyezném, hogy ezelőtt még sosem láttam strucc-lovaglós versenyt, ez nagyon tetszett. Az viszont elég furcsán vette ki magát az egyik jelenetben, hogy egyik pillanatban még a sivatag kellős közepén voltak szereplőink, aztán jó gyorsan odaértek hófödte hegycsúcsokhoz, melyeknél nyoma nem volt már homoknak. A főhős karaktere is elég bénára sikeredett: az elején Dastan kifejezetten butus és bárgyú, aztán annyira megjön az esze a film végére, hogy még a legnagyobb uralkodónál is bölcsebbé válik. A romantikus szál pedig a vártnál gyengécskébbre sikeredett, nemhogy az ágyig, még a csókig se nagyon jutottak el a láthatóan egymással nagyon rokonszenvező fiatalok.


Jake Gyllenhaalról is meg kell említenem egy s mást. Külsejét tekintve leginkább a parókája akasztott ki, szerintem rettenetesen bénára sikerült, kifejezetten zavarta a szemeim, annyira látszott, hogy ez nem az igazi haja. Amúgy meg az az elvárásom beteljesült, hogy jól kigyúrta magát, viszont meglepő módon a filmnek csak jelentéktelen hányadában mutogatta kockás hasát (amit a lenti képen megtekinthettek :P). Ez azért is szép dolog tőle - nemcsak esztétikailag - mert amennyire lehet hinni a bulvársajtónak, Jake alapvetően egy lusta, otthonülős ember hírében áll a magánéletben, aki inkább bevág egy liter sört a tv előtt, mintsem elmenjen a konditerembe. Szóval Jake kicsit összeszedte magát, új oldaláról mutatkozott be, mivel eddig nem sűrűn tetszelgett akcióhős szerepben - jómagam is meglepődtem, hogy mi mindent csinált itt a Perzsia hercegében (még akkor is, ha néha minden bizonnyal kaszkadőr, kötelek vagy trükkök is besegítettek neki). Viszont ezúttal nem győzött meg arról, hogy ő egy jó színész, játszott már sokkal jobban is korábban. Szerintem a CV-jében jól mutat, hogy ilyet is tud, biztos sok bevételt hozott ez a szerep a konyhájára, a megnövekvő népszerűségéről nem is beszélve - de remélhetően a továbbiakban nem ilyen szerepekkel folytatja pályáját, én lennék a legcsalódottabb, ha így történne.


Szóval, a Perzsia hercege nem egy tökéletes film, van benne néhány baki vagy irritáló ostobaság, viszont szórakoztatónak lehet mondani. Pörgős a cselekmény, egyetlen percét sem untam, igényesen kivitelezett a látvány is. Sőt, még azt is muszáj elmondanom, hogy néhány meglepő fordulatot is tartalmaz, ami nekem eszembe se jutott volna. Jake-nek is jól áll ez a szerep, Ben Kingsley-ről nem is beszélve. Összességében megéri megnézni, alapjában véve távol áll a rossz film kategóriától, de azért azt is megjegyezném, hogy ebben a műfajban - vagy egyáltalán a Walt Disney-től - születtek már jobb alkotások is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates