2010. szeptember 25., szombat

Szex és New York 2.

Már májusban én is izzítva voltam, hogy megnézzem moziban a Szex és New York 2.-t, de valamilyen különös oknál fogva nem akart összejönni nekem - pedig 2 barátnőmmel 2 különböző helyen és időpontban is fixáltuk a programot, de mindegyik elmaradt - és igazából nem is ütött nagyon szíven ez a dolog, tudtam, hogy nagy siker lévén hamar felkerül a netre is. Nos, két dolgot is rosszul gondoltam: egyrészt normál minőségben, nem mozis magyar szinkronnal még mindig nem lelhető fel (!) - pedig hol van már május - másrészt a nagy siker kifejezés is hagy némi kívánnivalót maga után, mivel nemcsak a kritikusok, hanem a rajongók is lehúzták. Jöjjön most az én véleményem minderről!


Akik nincsenek annyira otthon Szex és New York témában és arra vetemednek, hogy elolvassák eme bejegyzést, nekik előtörténet és korábbi ismeretek gyanánt elmondanám, hogy annak idején a sorozat 6 évadot élt meg zajos sikert aratva, utána pár évvel pedig jött a nagyon várt mozifilm, a történet folytatása, amely már azért megosztotta kicsit a sorozat rajongóit. Miután bejelentették, hogy egy második film is készül a négy barátnő ügyes-bajos dolgait továbbszőve, két lehetőség kínálkozott: vagy nagyobb durranás lesz a történet és visszatérnek az annyira szeretett, tipikus Szex és New Yorkos fordulatok, beszólások, tanulságok illetve fricskák a társadalomnak, mitöbb pikáns, pimasz és provokatív lesz (a TV2-s szlogent megidézve); vagy rosszabb esetben ugyanolyan felemás érzéseket kiváltó és felszínes lesz, netán még borzalmasabb mint az első mozifilm. Sajnos az utolsó variáció következett be, annak is talán a rosszabbik verziója.


A cselekmény valahol ott folytatódik, hogy Carrie immár boldog házasságban él Mr. Biggel (akiről kiderült, hogy Johnnak hívják és itt már csak e néven fut), Charlotte két kisgyerek anyukája, Miranda egyensúlyozik a családanya és a menő ügyvéd szerepe között, Samantha pedig megmaradt Samanthának. Ha készítenének egy harmadik Szex és New York mozifilmet, úgy érzem, ugyanitt kellene felvenni a cselekmény fonalát, ugyanis a kifejezetten hosszú, 140 perces második epizódban a szereplők szempontjából semmi fejlődés vagy változás nem volt tapasztalható. Sajnos. Voltak benne mímelt, nagyon erőltetettnek ható bonyodalomnak szánt események - de egyrészt senkiben nem ébresztett kételyt, hogy mi lesz a vége, másrészt az is érződött rajta, hogy erősen izzadtság szagú és a forgatókönyvíró csak azért írta bele, hogy kitöltse az időt. A végső tanulság a lányok szempontjából a következő: Miranda rájött, hogy milyen fontos a család, Charlotte nem féltékeny a bébiszitterre, Samantha bemutatja, hogy túl lehet élni a változókor gyötrelmeit és továbbra sem kell egy pasi mellett sem lehorgonyozni. Carrie pedig sokkal kiégettebbnek hat a szememben, mint bármikor korábban amikor egyik pasi karjából a másikba vándorolt - tőle ezúttal a jó házassághoz szükséges toleranciáról és amíg rá nem jött a titokra, ennek a határainak feszegetéséről tudhatunk meg pár okos dolgot.


Carrie a filmben kiad egy könyvet a házasságról, ami csúfos bukta lesz - ez is okoz némi feszültséget hősnőnk szánalmas életében. Úgy érzem, mindaz, amit a könyv kritikájaként felrónak szegény Carrie-nek, hogy felszínesen ír, hiányzik a mélység és a tartalom illetve elveszett az a tipikus Carrie Bradshaw-s csípős stílus, nos ez mind tökéletes kritikája magának a filmnek is, nekem is pontosan ugyanez volt a bajom a Szex és New York 2.-vel. Szépek voltak a ruhák, gyönyörű tájakon járt a 4 barátnő, illetve néhány helyzetkomikumnak (meg Samantha hamisítatlan poénjainak) köszönhetően tudom azt mondani, hogy végülis nem unatkoztam a film nézése közben egyszer sem, sőt még gördülékenynek is mondanám a 140 perc ellenére - viszont más értékelhetőt nem igazán tudnék említeni.


A film cselekménye egyetlen pozitívumának Aidan felbukkanását gondoltam - egy ideig legalábbis. Szerintem a régi részekben ő volt a legnormálisabb pasija Carrie-nek, nagyon tetszett ez a karakter, én is elfogadtam volna magamnak - ő tipikusan az a kedves, jóképű, gondoskodó és családcentrikus férfi - ám mindemellett mégsem papucs, sőt néha kifejezetten kakaskodós macsó, akire minden nő vágyik. :) Szóval, nagyon megörültem neki, mikor újra megjelent az események sodrában, viszont az, ahogy eltorzították a jellemét, egyszerűen kiábrándító volt. Annak idején, ugye az volt a szitu, hogy Aidan és Carrie nagy boldogságban éltek, szerelmesek voltak egymásba, asszem még mintha valami eljegyzés is lett volna - aztán Carrie összefeküdt Biggel, amikor meg mindezt bevallotta Aidannek, ő egy szívszorító jelenet közepette közölte vele, hogy ismeri magát annyira, hogy tudja, hogy sosem fogja tudni ezt megbocsátani neki. Így ért véget a nagy románc, aztán a későbbi epizódokból egyszer kiderült, hogy a szakítás óta Aidan megnősült, sőt apa lett.


Most viszont hirtelen, a semmiből előbukkan, a világ másik felén is Carrie-be botlik és ez a Mr. Tökélyt megtestesítő álomférfi mindenféle kertelés nélkül rámászik Carrie-re. Egy kis túlzással a szívem tört össze, hogy ezt csinálták a forgatókönyvírók Aidannel... Persze Carrie-n nem vagyok meglepődve, sőt azért némi poénszintje is van, hogy annak idején Big miatt ment szét a Carrie-Aidan páros, most meg kishíján Aidan okozta a vesztét a Carrie-Big párosnak.


Talán pár szót a színészi alakításokról is mondhatnék, de igazából nem sok kiemelendő dolgot tudnék. Ismerős minden arc, igazából ezt is előnyének mondanám, hogy az összes színészt rá tudták venni, hogy vállaljanak szerepet a filmben és ne kelljen őket új arcokkal helyettesíteni. Mindenki a megszokott színvonalat hozta, szerintem se nem volt jobb, de rosszabb sem a korábbiaknál a színészi teljesítmény tekintetében. Viszont Miley Cyrus, Penélope Cruz és Liza Minnelli mellékszerepe inkább volt erőltetett, mintsem üdítő színfoltja a filmnek.


Mit mondhatnék még? Mivel csinálhatnék kedvet a filmhez, vagy egyáltalán megtegyem-e? Talán úgy lenne a legkorrektebb, ha azt mondanám, hogy a film és a sorozatrajongóinak mégiscsak kötelező alkotás, hiszen láthatjuk hogyan alakul kedvenc barátnőink élete, ledöbbenhetünk, hogy láthatóan ők is öregednek, megcsodálhatjuk a ruháikat, mert azért divat tekintetében még mindig topon van a film, illetve biztosan megmosolygunk 1-2 poént még akkor is, ha összességében kiábrándítónak találjuk ezt a második epizódot. Aki ezelőtt még nem látott egyetlen Szex és New York produkciót sem, neki semmiképpen sem ajánlanám. A többieknek meg annyit mondanék, hogy ez egy erősen egyszer-nézős film, viszont egyszer azért meg lehet nézni mindenképpen, közel sem annyira csapnivaló. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates